СТО оформлює механіків як ФОП, щоб скинути всі штрафи за брак на нас
-
Знайома пісня... У мене кореш на шиномонтажці так само попав. Відкрив ФОП, три місяці нормально, потім раз — і мінус сімсот гривень "за брак". Звільнився — вони ще й акт про "завдані збитки" надіслали. Нічого не зміниться, поки самі не підемо кудись... але куди йти? В трудову інспекцію? Вони сідять і чай п'ють. Оце і є наша держава, хлопці.
-
Зупиніться і читайте уважно — тут є конкретний правовий механізм захисту. Те що ви описуєте — це класична підміна трудових відносин цивільно-правовими, і це пряме порушення статті 21 Кодексу законів про працю України. Якщо за змістом відносин є ознаки трудових (фіксований графік, підпорядкування керівництву, використання обладнання роботодавця, виконання конкретної функції а не разового завдання) — суд або Держпраці можуть визнати ці відносини трудовими незалежно від того як вони оформлені. Далі: будь-яке утримання коштів із виплати ФОП без окремого судового рішення або письмової згоди виконавця — сумнівне навіть у рамках цивільного права. Пункт про "необмежені штрафи" в договорі може бути визнаний недійсним як такий що порушує баланс прав сторін. Мій план дій: 1) зафіксуйте факти — збережіть переписку, накази, графіки, записи де вас контролює директор; 2) подайте скаргу до Держпраці (онлайн форма на сайті dsp.gov.ua); 3) паралельно — до ДПС, бо фактичні трудові відносини без ЄСВ це ще й ухилення від сплати зборів, а це вже боляче для власника.
-
ihor_pravo дякую за розклад, але ти описуєш ідеальний світ де Держпраці взагалі щось робить
У нас на районі кажуть що вони приходять, дивляться, кивають і йдуть. А директор наш — хитрий лис, у нього в договорі написано що ми самі визначаємо "режим надання послуг" і "використовуємо власний інструмент"... хоча всі ключі і підйомник його, очевидно. Але на папері — ми типу вільні птахи. Ото і проблема — все на папері красиво а по факту я раб з ФОПом. -
По суті: у цьому договорі є два слабких місця. Перше — "необмежена відповідальність" в цивільному договорі між двома ФОП технічно можлива, але якщо розмір штрафу перевищує суму самого договору — це вже привід оскаржити в суді як несправедливі умови за ст. 627 ЦКУ. Друге — якщо СТО виставляє клієнтам гарантію ВІД СВОГО ІМЕНІ а потім перекладає відповідальність на тебе — тут є розрив: клієнт мав договір з СТО, не з тобою, відповідно претензія клієнта до СТО а не до тебе особисто. Тобто СТО не може автоматично перекласти чужу гарантійну відповідальність на тебе без твоєї окремої письмової згоди на кожен конкретний випадок. Це треба фіксувати і оскаржувати кожне утримання письмово — вимагати документальне підтвердження по кожному акту.
-
Короче це та сама схема що у нас в кур'єрці. Я теж ФОП, мені теж пишуть "штраф за поганий рейтинг" або "відшкодування за скаргу клієнта". По факту я ФОП тільки щоб компанія не платила ЄСВ і не давала відпустку. А як щось не так — ТИ ВИНЕН як підприємець. Класна схема не правда ж? Я вже три рази питав де договір де написані ці штрафи — мені кажуть усно. УСНО. Тобто вони вигадують штрафи на льоту і я мушу платити. У тебе хоч у договорі написано — це вже краще, є з чим іти до юриста.
-
Хлопці я вантажник але ця схема у нас теж є тільки інша версія. Нас не ФОПами роблять а на цивільний договір беруть. Різниця невелика. Потім кажуть — ти розбив піддон, ти пошкодив товар, плати. А я кажу доведіть що саме я. Мовчать. Зарплату затримують поки не підпишеш акт. Вже три роки так. Спина вже не та, ноги болять, а ще й грошей не вистачає через ці штрафи. Нікуди не йду бо куди іти в 47 років нове шукати.
-
Читаю вас і думаю: от і результат "гнучкості" і "фрілансу" про який всі кричали в дев'яності і нульових. Тоді теж говорили — стань підприємцем, будь вільним. Я все своє свідоме трудове життя пропрацював офіційно, з трудовою книжкою, з відрахуваннями. Так, платили менше. Зате в мене є стаж, є пенсія яка нехай і маленька але є. А ви всі за "більшою" зарплатою в конверті побігли і тепер маєте "більшу" відповідальність без жодних гарантій. Молодий Максиме — це я не на тебе, ти сам потрапив — але загалом поки люди будуть підписувати що завгодно аби отримати роботу зараз, ці схеми не зникнуть. Треба було іще на підписанні договору почитати що там написано.
-
diMaster_60 легко говорити "треба було читати" коли тебе беруть на роботу і кажуть ось договір підпиши зараз або йди. Яка альтернатива — сидіти без роботи? Тут або підписуєш або наступний підпише. Це не "не читав" це "не мав вибору". Але загалом зрозумів — буду фіксувати все, кожне утримання буду письмово оскаржувати директору. Нехай пишуть письмово за що саме штрафують, з посиланням на договір. Без письмового — не плачу. Подивимось хто більше нервів має.
-
STOshnik_Max правильний підхід. Ще один практичний крок: кожного разу коли вони утримують кошти — надсилайте директору письмову вимогу (можна навіть у Viber або email, головне щоб зберігся слід) з текстом: "Прошу надати письмове обґрунтування утримання суми N грн із виплати за актом номер такий-то, з посиланням на конкретний пункт договору та підтверджуючий акт дефекту підписаний обома сторонами". Якщо вони мовчать або відмовляють — це вже доказ довільного утримання. Таких повідомлень три-чотири і у вас є непогана база для позову або скарги. І ще: якщо Славік якому вийшов мінус — він може зараз подати позов про стягнення безпідставно утриманих коштів. Строк давності три роки.
-
Підтримую ihor_pravo. Додам технічний момент: якщо є акт виконаних робіт де ти підписав що роботу виконано і клієнт прийняв — це твій головний документ. Якщо СТО потім каже що робота була неякісна, вони мусять довести що брак виник ЧЕРЕЗ ТЕБЕ а не через деталь яку вони самі закупили, або через те що клієнт після ремонту ще щось зробив із машиною. У моторних роботах взагалі складно довести провину конкретного механіка без незалежної технічної експертизи. Вимагай щоб кожен акт браку містив висновок незалежного експерта а не просто слова майстра-приймальника який сам зацікавлений не платити.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін