Звільнили вагітну «за скороченням» — а через тиждень повісили вакансію
-
Доброго дня всім. Пишу, бо ситуація дійшла до точки кипіння і мовчати вже не можу. Я — проджект-менеджерка, 4 місяці в декретній відпустці після народження дитини. Місяць тому отримала наказ про скорочення посади «у зв'язку з реструктуризацією компанії» — це IT-аутсорс контора, умовно назвімо «Девхаб». Статті КЗпП знаю, тому одразу зазначу: звільнення вагітних і жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, заборонено статтею 184 КЗпП України — крапка. Жодна реструктуризація не є підставою. І от що цікаво: рівно через 7 днів після мого звільнення компанія розмістила вакансію «Project Manager» з тим самим стеком і тими самими обов'язками. Скріншот маю, дату публікації зафіксовано. Це класична схема «фіктивного скорочення» — коли роботодавець прикриває незаконне звільнення формальним наказом, а потім тихенько відкриває ту саму ставку. Питання до форуму: хто вже проходив через Держпраці або судовий позов у подібній ситуації? Які підводні камені? Мені важливо розуміти реальну практику, а не лише теорію.
-
У вас ідеальна доказова база для позову. Стаття 184 КЗпП — це не рекомендація, це абсолютна заборона, і суди її трактують однозначно. Перший крок — письмова заява до Держпраці (інспекція праці вашої області), вони зобов'язані відреагувати протягом 10 робочих днів і можуть видати припис про поновлення на роботі ще до суду. Паралельно — позов до районного суду за місцем знаходження роботодавця: поновлення на роботі плюс середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (ст. 235 КЗпП). Скріншот вакансії — зберігайте з архівним посиланням через web.archive.org або нотаріально засвідченим роздруком. Другий важливий документ — копія наказу про скорочення з вашим підписом «ознайомлена». Якщо підпису немає — це окремий привід для Держпраці. Не зволікайте: строк позовної давності по трудових спорах — 1 місяць від дня вручення копії наказу (ст. 233 КЗпП). Рахуйте дні.
-
Щитай, я таке вже бачила тричі за свою практику — і щоразу одна і та ж схема. Вообщем, ситуація виглядає так: бухгалтерія оформляє скорочення за всіма правилами — наказ, попередження за два місяці, все чисто на папері. А потім через тиждень-два HR подає заявку на нову вакансію і кажуть бухгалтерії 'оформи як нову ставку'. Ми, по-любому, все бачимо — і дату відкриття ставки, і те, що обов'язки один в один. Але нас ніхто не питає. Я особисто відмовилась підписувати один такий наказ — сказала директору прямо: я не буду ставити підпис під документом, який є незаконним. Звісно, нічого не змінилось, підписав хтось інший. Тому порада: запитайте у колишнього бухгалтера або когось з фінвідділу — можливо хтось з сумлінням і підтвердить вашу версію як свідок. Такі люди є, повірте. І ще: якщо вам не виплатили вихідну допомогу в повному обсязі — це окреме порушення, окремий штраф для роботодавця.
-
Боже, це просто капец якийсь
Я розумію вас на 100%!! У нас в лікарні хоч і не декрет, але теж виганяли людей 'по скороченню' а потім брали нових через агентство — типу то вже 'інша ставка'))) Жесть. Але у вас же є скріншот вакансії — це ж прямий доказ, ні?? Мені здається що з таким матеріалом можна йти в суд і виграти. А адвокат по трудових справах коштує дорого? Просто цікаво — у мене теж є питання до свого керівництва але я поки боюсь... Нервотрьопка ця вся тема ((( Тримайтесь, ви молодець що не мовчите! -
Поясню як це виглядає зсередини — без виправдань, просто механіка. Зазвичай ініціатива звільнити декретницю йде від лінійного менеджера або CEO, а HR просто технічно оформляє. Юрист компанії каже 'є ризики', але якщо топ-менеджмент наполягає — роблять 'скорочення' і сподіваються що людина не піде судитись. Статистика на боці роботодавців: більшість жінок не подають позов — немає сил, грошей на адвоката, часу з немовлям на руках. Тому схема 'працює'. Що стосується вашого кейсу: вакансія через 7 днів — це груба помилка HR або свідоме зухвальство. Нормальні юристи радять чекати мінімум 6-12 місяців перед відкриттям аналогічної посади. Ваша дія: Держпраці + позов одночасно. І ще один інсайд: коли компанія отримує запит від Держпраці, там одразу починається 'пошук рішення'. Дуже часто до суду справа не доходить — пропонують мирову і компенсацію. Зважте, що для вас важливіше: поновлення чи гроші.
-
О, hr_zradnycia, це реально цінний інсайд, дякую)) Я хочу додати від себе — ці IT-контори типу 'Девхаб' взагалі живуть у власному правовому вакуумі, особливо якщо вони аутсорс і клієнти закордонні. Вони думають що КЗпП це 'ну такий радянський закон, нас не стосується'. Я сама пішла з одного такого агентства бо там взагалі не знали що таке трудова книжка))) Але по темі: авторці треба ще зберегти всі переписки з HR і менеджерами — Telegram, email, все. Бо вони потім будуть казати 'ми її попереджали', 'вона погоджувалась', 'вона сама написала заяву'. Скріни з датами — це ваш контент, ваша залученість у процес доведення правоти
Не видаляйте нічого. І ще: якщо вакансія вже знята — web archive, я серйозно. -
Дякую, ihor_pravo, про місячний строк я знала, але хочу уточнити для інших, хто читає цей тред: відлік іде від дати вручення наказу, а не від дати підписання роботодавцем. Якщо наказ вам надіслали поштою і ви отримали його пізніше — фіксуйте дату отримання. У мене на руках є копія наказу з підписом і датою ознайомлення. Держпраці вже написала — чекаю відповіді. Паралельно готую позов. Щодо скріншоту вакансії — зробила і через web.archive.org, і роздруківку у нотаріуса. Хочу ще звернутися до Уповноваженого з прав людини — це теоретично можливо паралельно, хтось мав такий досвід? Омбудсмен може впливати на Держпраці і прискорювати процес.
-
Читаю цей тред і думаю: скільки ж таких історій залишається в тиші, бо жінки просто не мають сил боротися — немовля на руках, сон по дві години, а тут ще судові позови. Це системна проблема, і вона не лише в IT. У нашій школі директор звільнила вчительку 'за власним бажанням' буквально через два тижні після того як та повідомила про вагітність. Тиск, нервотряска, поки та не підписала. Юридично — чисто, фактично — примус. Авторці хочу сказати: те що ви робите — важливо не лише для вас. Кожен виграний або навіть розпочатий позов змінює культуру на ринку праці. Роботодавці вчаться тільки тоді, коли є наслідки. Практична порада: зверніться також до безоплатної правової допомоги — в кожному регіоні є Центри надання безоплатної вторинної правової допомоги (ЦНАП теж може допомогти знайти контакти). Це реальні юристи, безкоштовно, і вони ведуть трудові справи.
-
Щодо Омбудсмена — так, це можливо паралельно, але реалістично: реакція Уповноваженого з прав людини зазвичай повільна (місяці), і він більше впливає на системні речі, ніж на конкретний кейс швидко. Для прискорення вашої справи зараз найефективніший інструмент — саме Держпраці плюс суд одночасно. Якщо є профспілка в компанії — це ще один важіль, бо звільнення без згоди профспілки вагітної є окремим порушенням. Але в IT-аутсорсі профспілки майже ніколи немає, на жаль. І по суду — держмито за трудовими спорами не сплачується позивачем (ст. 5 ЗУ 'Про судовий збір'), тобто звернення безкоштовне. Це важливо знати тим, хто думає що суд — це дорого.
-
Лік, адвокат по трудових — ну залежить від міста і від кейсу. В Одесі можна знайти за 3-5к грн за консультацію + відсоток від виграшу. Але якщо іти через безоплатну правову допомогу як Оксана написала — взагалі безкоштовно. Я б радила спочатку туди. А взагалі, якщо у тебе теж є питання до керівництва — краще вже зараз зафіксуй все письмово. Відправляй важливі розмови на email навіть якщо вони відбулись в Telegram — просто напиши 'підтверджую нашу домовленість від сьогодні...' і відправ. Так створюєш доказову базу заздалегідь. Це маркетинг своїх прав, хаха

-
Ну і по результату — напишіть потім як закінчилось, добре? По-любому цікаво. Я бачила кейси де після заяви в Держпраці компанія через три дні дзвонила і пропонувала 'мирову' — три місячні зарплати і тихо розійтись. Вообщем, щитай, іноді це навіть краще ніж довгий суд з немовлям на руках. Але рішення ваше. Головне — не погоджуйтесь ні на що усно, тільки письмово, з підписами. Бо потім скажуть що ви 'неправильно зрозуміли домовленість'. Я вас попереджала)))
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login