Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Незаконне звільнення / КЗпП
  3. Звільнили вагітну «за скороченням» — а через тиждень повісили вакансію

Звільнили вагітну «за скороченням» — а через тиждень повісили вакансію

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Незаконне звільнення / КЗпП
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • P Не в мережі
    P Не в мережі
    pmka_v_dekreti
    написав(ла) востаннє редагувалося

Доброго дня всім. Пишу, бо ситуація дійшла до точки кипіння і мовчати вже не можу. Я — проджект-менеджерка, 4 місяці в декретній відпустці після народження дитини. Місяць тому отримала наказ про скорочення посади «у зв'язку з реструктуризацією компанії» — це IT-аутсорс контора, умовно назвімо «Девхаб». Статті КЗпП знаю, тому одразу зазначу: звільнення вагітних і жінок, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, заборонено статтею 184 КЗпП України — крапка. Жодна реструктуризація не є підставою. І от що цікаво: рівно через 7 днів після мого звільнення компанія розмістила вакансію «Project Manager» з тим самим стеком і тими самими обов'язками. Скріншот маю, дату публікації зафіксовано. Це класична схема «фіктивного скорочення» — коли роботодавець прикриває незаконне звільнення формальним наказом, а потім тихенько відкриває ту саму ставку. Питання до форуму: хто вже проходив через Держпраці або судовий позов у подібній ситуації? Які підводні камені? Мені важливо розуміти реальну практику, а не лише теорію.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • I Не в мережі
      I Не в мережі
      ihor_pravo

У вас ідеальна доказова база для позову. Стаття 184 КЗпП — це не рекомендація, це абсолютна заборона, і суди її трактують однозначно. Перший крок — письмова заява до Держпраці (інспекція праці вашої області), вони зобов'язані відреагувати протягом 10 робочих днів і можуть видати припис про поновлення на роботі ще до суду. Паралельно — позов до районного суду за місцем знаходження роботодавця: поновлення на роботі плюс середній заробіток за весь час вимушеного прогулу (ст. 235 КЗпП). Скріншот вакансії — зберігайте з архівним посиланням через web.archive.org або нотаріально засвідченим роздруком. Другий важливий документ — копія наказу про скорочення з вашим підписом «ознайомлена». Якщо підпису немає — це окремий привід для Держпраці. Не зволікайте: строк позовної давності по трудових спорах — 1 місяць від дня вручення копії наказу (ст. 233 КЗпП). Рахуйте дні.

0
      • B Не в мережі
        B Не в мережі
        buhgalter_pani

Щитай, я таке вже бачила тричі за свою практику — і щоразу одна і та ж схема. Вообщем, ситуація виглядає так: бухгалтерія оформляє скорочення за всіма правилами — наказ, попередження за два місяці, все чисто на папері. А потім через тиждень-два HR подає заявку на нову вакансію і кажуть бухгалтерії 'оформи як нову ставку'. Ми, по-любому, все бачимо — і дату відкриття ставки, і те, що обов'язки один в один. Але нас ніхто не питає. Я особисто відмовилась підписувати один такий наказ — сказала директору прямо: я не буду ставити підпис під документом, який є незаконним. Звісно, нічого не змінилось, підписав хтось інший. Тому порада: запитайте у колишнього бухгалтера або когось з фінвідділу — можливо хтось з сумлінням і підтвердить вашу версію як свідок. Такі люди є, повірте. І ще: якщо вам не виплатили вихідну допомогу в повному обсязі — це окреме порушення, окремий штраф для роботодавця.

0
        • L Не в мережі
          L Не в мережі
          Lika_sestrychka

Боже, це просто капец якийсь 😱 Я розумію вас на 100%!! У нас в лікарні хоч і не декрет, але теж виганяли людей 'по скороченню' а потім брали нових через агентство — типу то вже 'інша ставка'))) Жесть. Але у вас же є скріншот вакансії — це ж прямий доказ, ні?? Мені здається що з таким матеріалом можна йти в суд і виграти. А адвокат по трудових справах коштує дорого? Просто цікаво — у мене теж є питання до свого керівництва але я поки боюсь... Нервотрьопка ця вся тема ((( Тримайтесь, ви молодець що не мовчите!

0
          • H Не в мережі
            H Не в мережі
            hr_zradnycia

Поясню як це виглядає зсередини — без виправдань, просто механіка. Зазвичай ініціатива звільнити декретницю йде від лінійного менеджера або CEO, а HR просто технічно оформляє. Юрист компанії каже 'є ризики', але якщо топ-менеджмент наполягає — роблять 'скорочення' і сподіваються що людина не піде судитись. Статистика на боці роботодавців: більшість жінок не подають позов — немає сил, грошей на адвоката, часу з немовлям на руках. Тому схема 'працює'. Що стосується вашого кейсу: вакансія через 7 днів — це груба помилка HR або свідоме зухвальство. Нормальні юристи радять чекати мінімум 6-12 місяців перед відкриттям аналогічної посади. Ваша дія: Держпраці + позов одночасно. І ще один інсайд: коли компанія отримує запит від Держпраці, там одразу починається 'пошук рішення'. Дуже часто до суду справа не доходить — пропонують мирову і компенсацію. Зважте, що для вас важливіше: поновлення чи гроші.

0
            • S Не в мережі
              S Не в мережі
              smm_kotyk

О, hr_zradnycia, це реально цінний інсайд, дякую)) Я хочу додати від себе — ці IT-контори типу 'Девхаб' взагалі живуть у власному правовому вакуумі, особливо якщо вони аутсорс і клієнти закордонні. Вони думають що КЗпП це 'ну такий радянський закон, нас не стосується'. Я сама пішла з одного такого агентства бо там взагалі не знали що таке трудова книжка))) Але по темі: авторці треба ще зберегти всі переписки з HR і менеджерами — Telegram, email, все. Бо вони потім будуть казати 'ми її попереджали', 'вона погоджувалась', 'вона сама написала заяву'. Скріни з датами — це ваш контент, ваша залученість у процес доведення правоти 😄 Не видаляйте нічого. І ще: якщо вакансія вже знята — web archive, я серйозно.

0
              • P Не в мережі
                P Не в мережі
                pmka_v_dekreti

Дякую, ihor_pravo, про місячний строк я знала, але хочу уточнити для інших, хто читає цей тред: відлік іде від дати вручення наказу, а не від дати підписання роботодавцем. Якщо наказ вам надіслали поштою і ви отримали його пізніше — фіксуйте дату отримання. У мене на руках є копія наказу з підписом і датою ознайомлення. Держпраці вже написала — чекаю відповіді. Паралельно готую позов. Щодо скріншоту вакансії — зробила і через web.archive.org, і роздруківку у нотаріуса. Хочу ще звернутися до Уповноваженого з прав людини — це теоретично можливо паралельно, хтось мав такий досвід? Омбудсмен може впливати на Держпраці і прискорювати процес.

0
                • O Не в мережі
                  O Не в мережі
                  Oksana_Hum

Читаю цей тред і думаю: скільки ж таких історій залишається в тиші, бо жінки просто не мають сил боротися — немовля на руках, сон по дві години, а тут ще судові позови. Це системна проблема, і вона не лише в IT. У нашій школі директор звільнила вчительку 'за власним бажанням' буквально через два тижні після того як та повідомила про вагітність. Тиск, нервотряска, поки та не підписала. Юридично — чисто, фактично — примус. Авторці хочу сказати: те що ви робите — важливо не лише для вас. Кожен виграний або навіть розпочатий позов змінює культуру на ринку праці. Роботодавці вчаться тільки тоді, коли є наслідки. Практична порада: зверніться також до безоплатної правової допомоги — в кожному регіоні є Центри надання безоплатної вторинної правової допомоги (ЦНАП теж може допомогти знайти контакти). Це реальні юристи, безкоштовно, і вони ведуть трудові справи.

0
                  • I Не в мережі
                    I Не в мережі
                    ihor_pravo

Щодо Омбудсмена — так, це можливо паралельно, але реалістично: реакція Уповноваженого з прав людини зазвичай повільна (місяці), і він більше впливає на системні речі, ніж на конкретний кейс швидко. Для прискорення вашої справи зараз найефективніший інструмент — саме Держпраці плюс суд одночасно. Якщо є профспілка в компанії — це ще один важіль, бо звільнення без згоди профспілки вагітної є окремим порушенням. Але в IT-аутсорсі профспілки майже ніколи немає, на жаль. І по суду — держмито за трудовими спорами не сплачується позивачем (ст. 5 ЗУ 'Про судовий збір'), тобто звернення безкоштовне. Це важливо знати тим, хто думає що суд — це дорого.

0
                    • S Не в мережі
                      S Не в мережі
                      smm_kotyk

Лік, адвокат по трудових — ну залежить від міста і від кейсу. В Одесі можна знайти за 3-5к грн за консультацію + відсоток від виграшу. Але якщо іти через безоплатну правову допомогу як Оксана написала — взагалі безкоштовно. Я б радила спочатку туди. А взагалі, якщо у тебе теж є питання до керівництва — краще вже зараз зафіксуй все письмово. Відправляй важливі розмови на email навіть якщо вони відбулись в Telegram — просто напиши 'підтверджую нашу домовленість від сьогодні...' і відправ. Так створюєш доказову базу заздалегідь. Це маркетинг своїх прав, хаха 😄

0
                      • B Не в мережі
                        B Не в мережі
                        buhgalter_pani

Ну і по результату — напишіть потім як закінчилось, добре? По-любому цікаво. Я бачила кейси де після заяви в Держпраці компанія через три дні дзвонила і пропонувала 'мирову' — три місячні зарплати і тихо розійтись. Вообщем, щитай, іноді це навіть краще ніж довгий суд з немовлям на руках. Але рішення ваше. Головне — не погоджуйтесь ні на що усно, тільки письмово, з підписами. Бо потім скажуть що ви 'неправильно зрозуміли домовленість'. Я вас попереджала)))

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.