Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Незаконне звільнення / КЗпП
  3. Звільнили в перший день виходу з лікарняного — законно?

Звільнили в перший день виходу з лікарняного — законно?

Scheduled Pinned Locked Moved Незаконне звільнення / КЗпП
11 Posts 7 Posters 0 Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • L Offline
    L Offline
    Lika_sestrychka
    wrote last edited by

Дівчата і хлопці, капец повний, не знаю куди подітись((( Я медсестра у відділенні, відпрацювала майже 3 роки в лікарні. Три тижні назад захворіла — температура, ангіна, реально погано було, взяла лікарняний по всіх правилах. Вчора перший день виходу на роботу — і мені в обличчя кидають наказ про звільнення!! Жесть, правда?? Кажуть типу «у нас скорочення», але я ТОЧНО знаю що на моє місце вже взяли іншу дівчину, бачила її в коридорі. Я стояла і не могла слова сказати, просто нервотрьопка якась. Підписала якийсь папір, навіть не прочитала нормально бо руки тряслися))) Тепер сиджу вдома і думаю — це взагалі законно?? Хтось стикався з таким? Куди мені тепер бігти, в яку сторону взагалі?

1 Reply Last reply
    0
    • M Offline
      M Offline
      med_brat_2005
      wrote last edited by

о боже кароче це взагалі незаконно!! я не юрист але навіть я знаю шо на лікарняному звільняти не можна!! чекай а тебе прямо В ПЕРШИЙ ДЕНЬ після лікарняного звільнили?? це ваще окремий рівень наглості))) вони що думають ти не знаєш своїх прав чи шо? тіпа скорочення а людину вже взяли нову лол. не підписуй більше нічого без юриста!!!

1 Reply Last reply
      0
      • I Offline
        I Offline
        ihor_pravo
        wrote last edited by

Lika_sestrychka, розберемо по поличках. Стаття 40 КЗпП України прямо забороняє звільнення працівника в період тимчасової непрацездатності — тобто поки відкритий лікарняний. Але у вашому випадку лікарняний вже закрито, тобто перший день виходу формально є вже робочим днем — і тут роботодавець знайшов «вікно». Однак є нюанс: якщо наказ про звільнення датований ще під час лікарняного — це пряме порушення. Перш за все зробіть наступне: 1) отримайте копію наказу про звільнення і запишіть дату; 2) збережіть закритий лікарняний листок; 3) з'ясуйте дату прийняття нової людини на вашу ставку. Якщо нова людина прийнята до вашого виходу — це доказ, що скорочення фіктивне. Зверніться до Державної служби з питань праці (Держпраці) — подати скаргу можна онлайн на їхньому сайті. Мовчати точно не варто.

1 Reply Last reply
        0
        • P Offline
          P Offline
          pmka_v_dekreti
          wrote last edited by

Підтримую ihor_pravo і хочу додати важливе. Навіть якщо формально лікарняний закритий — подивіться уважно на дату наказу про звільнення. Якщо його підписали раніше, ніж ви вийшли на роботу, або ще в той момент коли ви були на лікарняному — це порушення статті 40 КЗпП, частина третя: звільнення в період тимчасової непрацездатності не допускається. Крім того, при «скороченні» за статтею 49-2 роботодавець зобов'язаний попередити вас за два місяці письмово під підпис. Вас попереджали? Схоже, ні. Це ще одне порушення. Щодо підписаного паперу — уточніть що саме ви підписали. Якщо це заява «за власним бажанням» — ситуація складніша, але все одно можна оскаржити через психологічний тиск. Фіксуйте все: скріншоти, свідки, дати. І не здавайтесь.

1 Reply Last reply
          0
          • L Offline
            L Offline
            Lika_sestrychka
            wrote last edited by

Ой дякую всім хто відповів, аж трохи легше стало))) Щодо підписаного паперу — я потім зателефонувала в кадри і кажуть що це була «угода сторін про розірвання трудового договору». Я навіть не розуміла що підписую, там стільки тексту було... Наказ — ось це страшно — виявляється датований ПОЗАВЧОРА, тобто ще коли я була на лікарняному!! Жесть повна!! Нову дівчину взяли ще на минулому тижні, я вже дізналась точно. Тепер хоч розумію що мені є з чим іти. Але куди саме? В Держпраці чи відразу в суд?? І скільки часу в мене є, бо я боюся пропустити якийсь строк(((

1 Reply Last reply
            0
            • B Offline
              B Offline
              babusya_pedahoh
              wrote last edited by

Ой боже, дитинко, щас розплачусь читаючи це... Медсестра, три роки відробила, і так з нею! Раніше такого не було, тіки зараз всі права свої забули. У мене в садочку завідуюча одного разу теж намагалась таке витворити з молодою виховательницею — ну ладно, то інша історія. Ти НІЧОГО не підписуй більше, чуєш?! Іди до профспілки якщо є, вони повинні захищати. А то зараз начальство все робить як хоче, а людина стоїть і мовчить бо боїться. НЕ БІЙСЯ! Ти три роки там горбатилась, вони не мають права так!

1 Reply Last reply
              0
              • B Offline
                B Offline
                buhgalter_pani
                wrote last edited by

Вообщем слухай сюди, я вам як бухгалтер кажу — «угода сторін» це окрема стаття 36 КЗпП, пункт 1, і там щитай все залежить від того чи ви дійсно погодились добровільно. Якщо вас примусили підписати — це можна оскаржити. Але строки важливі!! По трудових спорах у вас є один місяць з дня звільнення щоб подати позов до суду — стаття 233 КЗпП. По-любому не зволікайте. В Держпраці теж подайте скаргу — вони можуть провести перевірку і видати припис роботодавцю. Це безкоштовно і швидше ніж суд. А суд паралельно — там можна вимагати поновлення на роботі і оплату вимушеного прогулу за весь час поки тривав спір. Зберіть всі папери: лікарняний, трудову книжку, копію наказу, і якщо є свідки того що нова людина вже працює — беріть їх показання.

1 Reply Last reply
                0
                • O Offline
                  O Offline
                  Oksana_Hum
                  wrote last edited by

Хочу звернутися до Lika_sestrychka і до всіх, хто читає цю тему. Ситуація, на жаль, типова — і саме через те, що люди не знають своїх прав, такі речі повторюються знову й знову. Дозвольте систематизую, що робити покроково. По-перше, зверніться до адвоката або безоплатної правової допомоги — в Україні діє система БВПД (Безоплатна вторинна правова допомога), центри є в кожному місті, і медсестра з таким кейсом точно потрапляє під критерії. По-друге, строк для звернення до суду — один місяць з дня вручення копії наказу. Не з дня, коли ви дізналися, а з дня вручення — тож фіксуйте цю дату. По-третє, угода сторін підписана під тиском або без розуміння наслідків може бути визнана недійсною — судова практика така є. Головне — не зволікайте і не давайте себе переконати що «так і має бути». Три роки сумлінної праці — це не дрібниця.

1 Reply Last reply
                  0
                  • M Offline
                    M Offline
                    med_brat_2005
                    wrote last edited by

БВПД — о це я не знав взагалі!! запишу собі кароче корисна штука. у нас в лікарні взагалі всі мовчать коли щось таке відбувається, тіпа бояться що ще гірше буде якщо поскаржишся. Lika_sestrychka не мовчи!! ти не одна такааа

1 Reply Last reply
                    0
                    • I Offline
                      I Offline
                      ihor_pravo
                      wrote last edited by

Раз наказ датований в день коли ви ще були на лікарняному — у вас дуже сильна позиція. Це пряме порушення статті 40 КЗпП, навіть якщо потім оформили «угодою сторін», бо рішення фактично прийняли під час непрацездатності. Алгоритм такий: 1) Держпраці — онлайн-скарга на сайті dsp.gov.ua, вказуєте дату наказу і дату закриття лікарняного; 2) БВПД у вашому місті — Одеса, там є центр на вул. Велика Арнаутська; 3) Районний суд — позов про визнання звільнення незаконним і поновлення або виплату компенсації. Від держмита звільнені у трудових спорах. І головне — не підписуйте більше нічого від цього роботодавця без юриста поруч.

1 Reply Last reply
                      0
                      • L Offline
                        L Offline
                        Lika_sestrychka
                        wrote last edited by

Дякую вам усім величезне, ви навіть не уявляєте як мені допомогли!! Вчора сходила в БВПД — там така хороша жінка-юрист, пояснила все по поличках. Каже що наказ від дня лікарняного — це і є ключовий момент, і шанси в суді є реальні))) Зібрала всі документи, написала скаргу в Держпраці онлайн. Страшно ще трохи, але вже не так розгублено як на початку. Окремо дякую ihor_pravo і pmka_v_dekreti і Oksana_Hum — ви мені як рятувальний круг були))) Буду тримати в курсі що вийде!!

1 Reply Last reply
                        0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                        Reply
                        • Reply as topic
                        Log in to reply
                        • Oldest to Newest
                        • Newest to Oldest
                        • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.