Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Незаконне звільнення / КЗпП
  3. Звільнили в перший день виходу з лікарняного — законно?

Звільнили в перший день виходу з лікарняного — законно?

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Незаконне звільнення / КЗпП
11 Пости 7 Дописувачі 0 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • M Не в мережі
    M Не в мережі
    med_brat_2005
    написав(ла) востаннє редагувалося

о боже кароче це взагалі незаконно!! я не юрист але навіть я знаю шо на лікарняному звільняти не можна!! чекай а тебе прямо В ПЕРШИЙ ДЕНЬ після лікарняного звільнили?? це ваще окремий рівень наглості))) вони що думають ти не знаєш своїх прав чи шо? тіпа скорочення а людину вже взяли нову лол. не підписуй більше нічого без юриста!!!

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • I Не в мережі
      I Не в мережі
      ihor_pravo

Lika_sestrychka, розберемо по поличках. Стаття 40 КЗпП України прямо забороняє звільнення працівника в період тимчасової непрацездатності — тобто поки відкритий лікарняний. Але у вашому випадку лікарняний вже закрито, тобто перший день виходу формально є вже робочим днем — і тут роботодавець знайшов «вікно». Однак є нюанс: якщо наказ про звільнення датований ще під час лікарняного — це пряме порушення. Перш за все зробіть наступне: 1) отримайте копію наказу про звільнення і запишіть дату; 2) збережіть закритий лікарняний листок; 3) з'ясуйте дату прийняття нової людини на вашу ставку. Якщо нова людина прийнята до вашого виходу — це доказ, що скорочення фіктивне. Зверніться до Державної служби з питань праці (Держпраці) — подати скаргу можна онлайн на їхньому сайті. Мовчати точно не варто.

0
      • P Не в мережі
        P Не в мережі
        pmka_v_dekreti

Підтримую ihor_pravo і хочу додати важливе. Навіть якщо формально лікарняний закритий — подивіться уважно на дату наказу про звільнення. Якщо його підписали раніше, ніж ви вийшли на роботу, або ще в той момент коли ви були на лікарняному — це порушення статті 40 КЗпП, частина третя: звільнення в період тимчасової непрацездатності не допускається. Крім того, при «скороченні» за статтею 49-2 роботодавець зобов'язаний попередити вас за два місяці письмово під підпис. Вас попереджали? Схоже, ні. Це ще одне порушення. Щодо підписаного паперу — уточніть що саме ви підписали. Якщо це заява «за власним бажанням» — ситуація складніша, але все одно можна оскаржити через психологічний тиск. Фіксуйте все: скріншоти, свідки, дати. І не здавайтесь.

0
        • L Не в мережі
          L Не в мережі
          Lika_sestrychka

Ой дякую всім хто відповів, аж трохи легше стало))) Щодо підписаного паперу — я потім зателефонувала в кадри і кажуть що це була «угода сторін про розірвання трудового договору». Я навіть не розуміла що підписую, там стільки тексту було... Наказ — ось це страшно — виявляється датований ПОЗАВЧОРА, тобто ще коли я була на лікарняному!! Жесть повна!! Нову дівчину взяли ще на минулому тижні, я вже дізналась точно. Тепер хоч розумію що мені є з чим іти. Але куди саме? В Держпраці чи відразу в суд?? І скільки часу в мене є, бо я боюся пропустити якийсь строк(((

0
          • B Не в мережі
            B Не в мережі
            babusya_pedahoh

Ой боже, дитинко, щас розплачусь читаючи це... Медсестра, три роки відробила, і так з нею! Раніше такого не було, тіки зараз всі права свої забули. У мене в садочку завідуюча одного разу теж намагалась таке витворити з молодою виховательницею — ну ладно, то інша історія. Ти НІЧОГО не підписуй більше, чуєш?! Іди до профспілки якщо є, вони повинні захищати. А то зараз начальство все робить як хоче, а людина стоїть і мовчить бо боїться. НЕ БІЙСЯ! Ти три роки там горбатилась, вони не мають права так!

0
            • B Не в мережі
              B Не в мережі
              buhgalter_pani

Вообщем слухай сюди, я вам як бухгалтер кажу — «угода сторін» це окрема стаття 36 КЗпП, пункт 1, і там щитай все залежить від того чи ви дійсно погодились добровільно. Якщо вас примусили підписати — це можна оскаржити. Але строки важливі!! По трудових спорах у вас є один місяць з дня звільнення щоб подати позов до суду — стаття 233 КЗпП. По-любому не зволікайте. В Держпраці теж подайте скаргу — вони можуть провести перевірку і видати припис роботодавцю. Це безкоштовно і швидше ніж суд. А суд паралельно — там можна вимагати поновлення на роботі і оплату вимушеного прогулу за весь час поки тривав спір. Зберіть всі папери: лікарняний, трудову книжку, копію наказу, і якщо є свідки того що нова людина вже працює — беріть їх показання.

0
              • O Не в мережі
                O Не в мережі
                Oksana_Hum

Хочу звернутися до Lika_sestrychka і до всіх, хто читає цю тему. Ситуація, на жаль, типова — і саме через те, що люди не знають своїх прав, такі речі повторюються знову й знову. Дозвольте систематизую, що робити покроково. По-перше, зверніться до адвоката або безоплатної правової допомоги — в Україні діє система БВПД (Безоплатна вторинна правова допомога), центри є в кожному місті, і медсестра з таким кейсом точно потрапляє під критерії. По-друге, строк для звернення до суду — один місяць з дня вручення копії наказу. Не з дня, коли ви дізналися, а з дня вручення — тож фіксуйте цю дату. По-третє, угода сторін підписана під тиском або без розуміння наслідків може бути визнана недійсною — судова практика така є. Головне — не зволікайте і не давайте себе переконати що «так і має бути». Три роки сумлінної праці — це не дрібниця.

0
                • M Не в мережі
                  M Не в мережі
                  med_brat_2005

БВПД — о це я не знав взагалі!! запишу собі кароче корисна штука. у нас в лікарні взагалі всі мовчать коли щось таке відбувається, тіпа бояться що ще гірше буде якщо поскаржишся. Lika_sestrychka не мовчи!! ти не одна такааа

0
                  • I Не в мережі
                    I Не в мережі
                    ihor_pravo

Раз наказ датований в день коли ви ще були на лікарняному — у вас дуже сильна позиція. Це пряме порушення статті 40 КЗпП, навіть якщо потім оформили «угодою сторін», бо рішення фактично прийняли під час непрацездатності. Алгоритм такий: 1) Держпраці — онлайн-скарга на сайті dsp.gov.ua, вказуєте дату наказу і дату закриття лікарняного; 2) БВПД у вашому місті — Одеса, там є центр на вул. Велика Арнаутська; 3) Районний суд — позов про визнання звільнення незаконним і поновлення або виплату компенсації. Від держмита звільнені у трудових спорах. І головне — не підписуйте більше нічого від цього роботодавця без юриста поруч.

0
                    • L Не в мережі
                      L Не в мережі
                      Lika_sestrychka

Дякую вам усім величезне, ви навіть не уявляєте як мені допомогли!! Вчора сходила в БВПД — там така хороша жінка-юрист, пояснила все по поличках. Каже що наказ від дня лікарняного — це і є ключовий момент, і шанси в суді є реальні))) Зібрала всі документи, написала скаргу в Держпраці онлайн. Страшно ще трохи, але вже не так розгублено як на початку. Окремо дякую ihor_pravo і pmka_v_dekreti і Oksana_Hum — ви мені як рятувальний круг були))) Буду тримати в курсі що вийде!!

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.