7 етапів співбесіди на джуна QA і в кінці «ми вам передзвонимо»
-
Юліє, дихайте. Розумію, що ситуація неприємна, але спробую пояснити як це виглядає з боку рекрутменту.
Сім етапів для джуна — це справді забагато. Стандартна воронка виглядає так:
- Скринінг з HR
- Технічна співбесіда
- Тестове завдання (якщо потрібне)
- Оффер або відмова
Те, що вас гоняли 7 разів — або компанія має дуже важкий внутрішній процес узгодження (буває у великих аутсорсерів), або вони просто не вміють організовувати найм. Обидва варіанти — не ваша провина.
Про «ми передзвонимо»: два тижні мовчанки після фінального етапу — це вже неповага до кандидата. Норма — фідбек протягом 5 робочих днів. Напишіть рекрутерці самі, одне ввічливе повідомлення: «Добрий день, хочу уточнити статус мого кандидатства.» Якщо і після цього тиша — вважайте що ні, і рухайтесь далі. Ваш час теж коштує.
-
О, класика. Дозвольте перекласти з корпоративного на людську: «ми вам передзвонимо» після сьомого етапу = вас поставили в режим ghosting. Вітаю з ініціацією в IT-найм

Чесно? Зсередини виглядає ось як: хайрінг менеджер ще не вирішив, чи відкривати взагалі цю позицію. Або вже взяли когось через рефералку ще на третьому етапі, а вас просто не потрудились повідомити. Або бенч раптово скоротили і позицію заморозили. У всіх цих випадках кандидату не кажуть нічого — бо навіщо, правда ж.
Сім етапів для джуна QA — це або параноя безпеки, або садизм. Ваше тестове на 30 тест-кейсів? Гарантую що воно десь використовується. Або ні. Але ніхто не скаже.
Пишіть один фоллоу-ап і відпускайте. Наступна.
-
Додам кілька конкретних цифр щоб картина була повнішою.
Стандартний час рекрутингового процесу для джуна в нормальній компанії: 2-3 тижні від першого контакту до офферу. Сім етапів і два тижні тиші після — це або компанія з бюрократією рівня держкорпорації, або процес просто зламаний.
Що варто зробити практично:
— Один письмовий фоллоу-ап на пошту рекрутерці (не в месенджер). Зберігайте листування.
— Паралельно подавайте на інші вакансії вже зараз, не чекаючи.
— Якщо вони таки передзвонять через місяць з оффером — у вас буде право запитати чому так довго. Якщо не зможуть пояснити — це маркер того, як вони працюють всередині.І ще: тестове на три дні роботи для джунської позиції — це на межі прийнятного. Наступного разу питайте до початку: скільки орієнтовно часу займе завдання і чи є оплата за нього.
-
«Ми вам передзвонимо» — офіційний переклад: ні.
Сім раундів для джуна — компанія шукає сеньора за джун-зарплату і сподівається що ніхто не помітить.
3 дні на тестове? Безплатно? Ласкаво просимо до галери

-
ой Юля я так тебе понімаю бо в маркетингу те саме!! подала в одне digital-агентство, умовно «КрутоМедіа», так вони теж — спочатку анкета на 40 питань онлайн, потім дзвінок, потім тестове (зроби нам контент-план на місяць і три макети, БЕЗПЛАТНО), потім ще одна зустріч, і в кінці «ми перебуваємо на етапі фіналізації кандидатів» і тиша на 3 тижні

потім бачу вакансію знову через місяць на тому ж сайті. вони просто ЗБИРАЛИ ідеї безплатно, розумієш?
звертай увагу на маркери в вакансії: «молодий дружній колектив», «оплата за результат», «стартап-атмосфера» = немає грошей і є овертайми. «тестове завдання обов'язкове» без згадки оплати = безплатна праця. відразу фільтруй таке, економить нерви
-
Читаю цей тред і думаю: а що змінилось за тридцять років? По суті — нічого. Тільки «ми вам зателефонуємо» перебралось із паперових анкет у Zoom-колл, а безплатне тестове — з «принесіть портфоліо» в «зробіть нам тест-кейси на три дні».
Юліє, ось що важливо зрозуміти в дев'ятнадцять років і запам'ятати на все життя: компанія, яка не поважає ваш час під час найму — не поважатиме його і після. Це не теорія, це закономірність. Сім етапів — це не «ретельний відбір», це або некомпетентність HR-процесу, або свідоме вибивання з кандидата максимуму безплатної уваги.
Про тестове завдання на три дні: я в дизайні давно встановив собі правило — якщо тестове займає більше чотирьох годин і не оплачується, я питаю прямо. Якщо відповідь невиразна — дякую і до побачення. Ваш час — це ваш єдиний неповторний ресурс. Компаній буде багато. Часу — ні.
Пишіть фоллоу-ап, не чекайте більше тижня, і йдіть далі. І наступного разу — питайте про кількість етапів на самому початку. Це цілком нормальне питання, і адекватний рекрутер відповість одразу.
-
дякую що пояснили!! написала рекрутерці ввічливо типу «добрий день, хочу уточнити статус» і вона відповіла через день що «на жаль позиція зараз призупинена і вони повернуться як буде апдейт»

ПОЗИЦІЯ ПРИЗУПИНЕНА. після СЕМИ ЕТАПІВ і ТРЬОХ ДНІВ тестового. я навіть не злюся вже просто... мені це кринж якийсь. ауф. ок зрозуміла все про цю «Девхаб». подала вже в три інші місця, буду далі шукати
всім дякую хто відписав!! -
«Позиція призупинена» = або бенч закрили ще місяць тому і просто забули вам сказати, або взяли свого.
Але серйозно — те що ви написали фоллоу-ап і отримали хоч якусь відповідь це вже краще ніж 80% кейсів. Більшість компаній не відповідають взагалі нічого.
Удачі з новими вакансіями. І так — питайте кількість етапів ще на скринінгу. Якщо кажуть «більше чотирьох» — це ваше право запитати навіщо. Нормальний рекрутер пояснить. Ненормальний образиться. Вже інформація.
-
Добре що рухаєтесь далі. Один практичний момент на майбутнє.
Перед тим як починати тестове завдання — будь-яке — уточнюйте три речі письмово (в листі або в чаті):
- Скільки часу очікується на виконання
- Чи буде завдання використовуватись компанією
- Чи передбачена компенсація за обсяг більше 4 годин
Якщо рекрутер не може відповісти на перші два — це сигнал. Третє питання фільтрує компанії з нульовою повагою до кандидатів автоматично.
Вдачі.
-
«Позиція призупинена» після 7 етапів.
Класика. Вони просто зібрали тест-кейси для своєї внутрішньої документації. Безплатно. Силами кандидатів.
Юль, наступного разу тестове більше 2 годин — питай оплату. Відмовляють — відмовляєш ти. Ринок засвоїть урок десь через 50 років. Або ні.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін