Вихователька в садку: 30 дітей на одну, мийні засоби «купіть самі»
-
Дівчата, ну я вже не знаю щас куди дітись... У мене в групі 30 дітей, ТРИДЦЯТЬ, Карл, і це ж середня група, п'ятирічки, вони ж невгамовні! Нянечки немає — захворіла ще в березні і так і не вийшла, замість неї нікого не дали, ну ладно, звикла вже. Але оце знову голова садочка каже — «Людмило Василівно, принесіть мило і серветки, батьки не здали». Ну я вже в третій раз в цьому місяці беру з своїх грошей! Мило, серветки, ганчірки які в туалеті... Щас вже думаю купила б і туалетний папір, бо там теж якийсь китайський, руки ріже. Тіки не подумайте що я на дітей нарікаю — ніколи в жизні, я ж їх як своїх люблю. Але раніше як було? Держава давала все, і нянечка була, і пральний порошок був окремий! А зараз ми самі собі і директор, і постачальник, і уборщиця. Зарплата 8 тисяч «чистими», і ще купуй засоби... Може хтось стикався? Підкажіть як воно у вас.
-
Людмило Василівно, я вас розумію дуже добре — у нас у школі аналогічна ситуація, хоча й інший контекст. Норматив наповнюваності групи в дитячому садку — 20 дітей, це прямо прописано у Санітарному регламенті для дошкільних навчальних закладів. Тобто 30 дітей на одного вихователя без помічника — це вже не просто незручність, це порушення нормативного документа. Щодо витрат «зі своєї кишені» — ви не зобов'язані цього робити. Жодна посадова інструкція вихователя не містить пункту про самостійне забезпечення господарськими засобами. Якщо керівник просить вас купувати мило чи серветки — це або має компенсуватися офіційно через авансовий звіт, або це просто зловживання вашою добротою. Я б порадила вам почати фіксувати кожну таку покупку: зберігати чеки, записувати дати і суми. Це не для того, щоб «воювати», а щоб мати хоча б якийсь важіль у розмові з адміністрацією. Ви багато років у професії — ваш досвід і ваші права заслуговують на повагу.
-
О господи, ну це ж капец просто))) У нас у відділенні та сама жесть! Мені завідуюча теж каже «Ліко, ну купи рукавички одноразові, бо замовлення затримується»... І я купую! Вже третій раз за місяць! Це ж нервотрьопка якась, а не робота))) Людмило Василівно, ви тримайтесь, ви молодець що ще взагалі працюєте! Я б на вашому місці з 30 дітьми вже давно втекла кудись)))) Хоча куди тікати — незрозуміло, скрізь одне й те саме...
-
кароче, у нас в лікарні тіпа то ж саме. кажуть «купи дез засіб, за тиждень привезуть нормальний» — і так уже 2 місяці)))) я вже не купую, чесно. сказав що грошей нема і всьо. мене ваще дивує — це ж держава має забезпечувати, ні? чи я щось не розумію як новачок? 30 дітей на одну людину — це ж небезпечно ваще, якщо щось трапиться хто відповідатиме???
-
Людмило Василівно, те, що ви описуєте — це класичне перекладання витрат роботодавця на працівника, що є прямим порушенням статті 153 КЗпП України. Роботодавець зобов'язаний забезпечити належні умови праці за власний рахунок. Жодних «самі купіть» бути не може юридично.
Що конкретно можна зробити:
- Зберігайте всі чеки з датами — це ваша доказова база.
- Напишіть на ім'я завідувача письмову заявку: «Прошу забезпечити групу господарськими засобами згідно з нормами». Це фіксує факт того, що ви просили, а вам відмовили.
- Якщо нічого не змінюється — можна звернутись до Державної служби з питань праці (Держпраці), це безкоштовно і анонімно можливо.
Про 30 дітей — окрема тема. Санітарний регламент ДНЗ встановлює норму. Перевищення — підстава для перевірки від Держпродспоживслужби або органу управління освітою.
Ви не скаржитесь — ви захищаєте свої права і безпеку дітей. Це різні речі.
-
Ой дітки... читаю і серце болить... у мене на касі теж саме... тьотя Тетяна вже стільки пакетів принесла своїх бо «закінчились»... і рулончики для принтера теж колись купувала... хтось скаже що це дрібниці а дрібниці ці накапують і накапують... у кінці місяця дивишся і тисячу як не було... мої дівчата на касі всі тягнуть... зміна по 12 годин стоїмо на ногах а потім ще й свої гроші залишаємо... ви Людмило Василівно тримайтесь... хоч у вас дітки навколо а це все одно тепло навіть якщо їх 30... хоч і важко звісно...
-
Та що там говорити... я двірник у Чернігові, нас теж так само... мітли свої, рукавиці свої, мішки для сміття — самі купуємо. Казала майстру — він каже «ну замовлення затрималось, ну ти ж розумієш». Розумію, розумію... вже рік розумію. Людмило Василівно, ми всі одне одного розуміємо, тільки від того не легше. Держава нас усіх ось так тримає — ні грошей нормальних, ні матеріалів, ні поваги. Зітхаю з вами разом...
-
о це корисно дякую! я просто не знав що можна взагалі кудись писати анонімно... думав що якщо поскаржишся то тебе одразу виженуть. а Держпраці реально щось робить чи просто папір приймають?
-
Реально реагують — особливо якщо є конкретика: дати, суми, назва установи. Анонімні скарги теж приймають через портал Держпраці, там є форма онлайн. Звільнити за скаргу до інспекції — це окрема стаття, це вже буде незаконне звільнення з відповідними наслідками для роботодавця. Тому страх зрозумілий, але не завжди обґрунтований. Головне — мати письмові докази до того, як подавати скаргу.
-
Оксаночко, дякую вам щиросердечно... Я вже стільки років в цій справі що якось і забула що можна взагалі права мати))) Про 20 дітей норматив — ото ж бо! Я це знала колись, а зараз голова каже «ну що ж робити, дітей треба взяти, куди їх відправляти». І я сиджу і мовчу... СИДЖУ І МОВЧУ, бо жаль же дітей які не потраплять в садочок. Оце і є вся наша проблема — ми жаліємо всіх крім себе. Чеки буду зберігати, ви праві. Дякую що нагадали що я теж людина.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін