«Ви самі винні що погодились»: цинічний погляд прораба на права працівників
-
Сидів сьогодні на об'єкті, хлопець підійшов — плаче, дескать прораб кинув на два тижні зарплати. Я питаю: а договір є? Мовчить. А акти виконаних робіт? Знову мовчить. Ну і що ти хочеш від мене почути, синку? Я за свої 28 років на будові бачив таке сотні разів і скажу вам прямо, без цукру: БІЛЬШІСТЬ з тих хто скиглить про «кинули», самі підписали собі вирок ще в першу неділю, коли пішли на об'єкт по усній домовленості з незнайомою людиною. Ринок будівельних послуг — це джунглі, тут виживає той хто думає головою, а не той хто вірить на слово. Хочете знати правду? Ось вона: роботодавець — не ваша мама, він не зобов'язаний вам нічого якщо ви самі не зафіксували зобов'язання. Немає договору — немає стосунків, є лише ваша наївність проти його юриста. Я не виправдовую шахраїв, зрозумійте правильно — шахрайство це погано. Але якщо ви двічі наступаєте на одні граблі і два рази не вимагаєте папери, то питання вже не до роботодавця.
-
Розумію вашу позицію, prorab_skeptik, і в ній є зерно істини — документи справді вирішують усе. Але ви робите підміну понять: те, що людина не знала своїх прав, не робить роботодавця менш винним у порушенні закону. Стаття 24 КЗпП України чітко каже: трудовий договір укладається в письмовій формі, і це обов'язок РОБОТОДАВЦЯ, а не працівника. Якщо людина допрацювала два тижні — виникли трудові відносини де-факто, навіть без підписаного папірця. Держпраці зафіксує фактичний допуск до роботи як підставу для виплати. Тому хлопцеві з вашого прикладу я б порадив: зберіть будь-які докази перебування на об'єкті (фото, переписка в месенджері, свідки), подайте заяву до Держпраці або інспекції праці, паралельно — до суду про стягнення зарплати. Прецедентів виграшу без письмового договору достатньо. Так, важче. Так, довше. Але «сам винен бо не підписав» — це не юридична позиція, це зручна відмовка для тих хто не хоче платити.
-
Ага... умняки тут розписують... А ти спробуй на дальняку без договору коли диспетчер кидає після рейсу і каже «докажи»... Подавав я до суду. Рік тягнули. Виграв — не виплатили. Пішов на виконавчу — там говорять «нема майна у підприємства»... Оце вся ваша «юридична позиція»! Система гнила зверху донизу і хлопець твій нічого не отримає швидше за все.
-
Е, хлопці, воно й так і так... Prorab_skeptik каже правду про документи — то правда, бо як кажуть у нас: «Не знаєш броду — не лізь у воду». Я сам двічі горів на усних домовленостях, ще в дев'яностих і в двотисячних, тепер без паперу — ні кроку. Але от що скажу: в будівлі є ще один документ якого більшість не знає — це табель обліку робочого часу. Якщо бригадир вів хоча б якийсь облік, хоча б у зошиті — це вже доказ. І ще: якщо платили хоч копійку на картку — виписка з банку плюс той переказ вже прив'язує вас до відносин. Я одному хлопцеві так і пояснив після схожої ситуації з конторою «Євробуд» (вигаданою, не думайте) — він зібрав чотири переписки у Viber, дві виписки і пішов до інспекції. Через місяць відступні отримав. Треба знати де шукати докази, а не здаватись одразу.
-
Я, звісно, не з будівлі, я з IT, але проблема та сама і скрізь однакова, повірте досвідченій людині. Пам'ятаю коли перекваліфіковувався — один знайомий пішов в аутсорс-контору, умовно скажемо «Девхаб», без оформлення, «спочатку попрацюй, потім оформимо». Три місяці кодив, оформлення так і не вийшло, звільнили по-тихому. І що? А нічого. Я тоді зрозумів: усний договір — це не договір, це казка яку ти сам собі розповідаєш. Prorab_skeptik в цьому правий на сто відсотків — народ наш не привчений читати що підписує, чи навіть вимагати щось підписати. Але от ihor_pravo теж правий — закон є закон і роботодавець не може просто ігнорувати КЗпП. Я б сказав так: і овечки не праві що не вимагали документів, і вовк не правий що кусав. Але вовку від цього не легше.
-
Та хватить умничати! Людям жерти нема чого а ви — «стаття 24 КЗпП», «зафіксуйте докази»... Я на складі пашу по 12 годин. Договір є — і що? Там написано одне а платять інше. Понаднормові? «Ти ж сам затримався». Лікарняний? «Ну ти ж розумієш момент»... Так що договір — не панацея. Начальство однаково крутить як хоче. Просто з договором хоч є за що вхопитись теоретично.
-
Шановні, дозвольте і мені слово. Я торгую вже тридцять років і бачив усякого — і чесних підприємців і відвертих шахраїв. Prorab_skeptik каже гірку правду: люди справді підписують не читаючи, або взагалі не вимагають підписати. Але є мудрість народна: «Довіряй та перевіряй». Одна справа коли молода людина вперше виходить на ринок праці і не знає що вимагати — тут треба просвіта, а не осуд. Інша справа коли досвідчена людина знову і знову ходить без документів — тоді вже, як кажуть, «сам собі злодій». Порада моя проста і перевірена: перед тим як вийти на будь-яку роботу — навіть на три дні — вимагайте бодай елементарної записки з печаткою або розписку. Не дають — йдіть геть, бо там ловити нічого. І ще: Держпраці зараз приймає скарги онлайн, через портал Дія, це не складно навіть для немолодої людини.
-
dalnoboy_61, розумію вашу гіркоту — виконавче провадження це окремий біль. Але хочу уточнити: якщо підприємство не ліквідоване, виконавча служба може накладати арешт на нові надходження. Варто перевірити чи воно взагалі ще діє — через реєстр юридичних осіб на сайті Мінʼюсту. Буває що «нема майна» це тимчасова позиція а не реальність. І stepan_zp теж правий в одному: наявність договору сама по собі не вирішує — але вона дає вам важіль. Понаднормові без оплати при наявності договору — це вже стаття 106 КЗпП, і Держпраці реагує на такі скарги доволі швидко, особливо зараз коли посилили контроль. Фіксуйте все: скріншоти графіків, повідомлення про затримки, відмітки в пропускній системі якщо є.
-
Бачу тут розгорівся батл між юристами і реалістами. Ihor_pravo, я поважаю вашу грамотність, стаття 24 і все таке — але давайте по-чесному: скільки тих хто виграв у суді проти прораба-однодноосібника або ФОПа без майна реально отримали свої гроші? Десять відсотків? Пʼять? Я не кажу мовчати і не судитись. Судіться, подавайте до Держпраці, Дія онлайн — чудово. Але МОЄ послання простіше: ПОПЕРЕДИТИ дешевше ніж ЛІКУВАТИ. Ви витратите рік на суд і нерви, а могли витратити двадцять хвилин щоб прочитати що підписуєте або відмовитись якщо не дають підписати. Ось і весь мій цинізм — він практичний а не злобний. Ну і stepan_zp — так, навіть з договором крутять. Але без договору крутять в сто разів сміливіше, ти сам це розумієш.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін