Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Робота за кордоном / заробітчани
  3. Червоні прапорці співбесіди на роботу в Польщі: «житло вирахуємо», «паспорт у бригадира», «договір потім»

Червоні прапорці співбесіди на роботу в Польщі: «житло вирахуємо», «паспорт у бригадира», «договір потім»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Робота за кордоном / заробітчани
робота-за-кордономпольщашахрайство-агентстватрудові-права
13 Пости 7 Дописувачі 935 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • T Не в мережі
    T Не в мережі
    traktor_batya_60
    написав(ла) востаннє редагувалося

Оце правда, дядько Петро. У нас в агрохолдингу теж так кажуть — «ми одна команда, ми разом». Разом — це коли жнива і треба в три шихта без вихідних. А як трактор поломався і я кажу «шо, запчастини будуть?» — то вже не «команда», а «знайди рішення, ти ж механік".

Мені шістдесят. Я на цьому тракторі ще з совіцьких часів. Знаєте яка різниця між радянським колгоспом і нинішнім агрохолдингом? В колгоспі хоч не прикидались що ти добровільно.

Молодий хлопець приїхав із міста, каже — «буду агрономом, у нас договір є». Я питаю: «покажи». Він каже: «та є, в конторі лежить». Кажу: «синку, якого ти не тримаєш в руках — того нема».

Цей список із Кельна роздрукуй і повісь на стіну. Хай бачать усі хто збирається їхати

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • S Не в мережі
      S Не в мережі
      svargod_kovalenko

Паспорт у бригадира — це квіточки.

Криворізький агент, умовно «ЄвроВакансія Плюс». 2021 рік. Польський будмайданчик. Приїхали сімнадцятеро. Паспорти — не просто «у бригадира». В сейф. Ключ у підрядника. Польської ніхто не знає. Зарплата — «будемо рахувати в кінці сезону». Сезон — чотири місяці.

В кінці сезону підрядник каже: після вирахування житла, харчування, транспорту, робочого одягу, інструментів — кожен отримує від 200 до нуля злотих за чотири місяці роботи.

Деяким вийшло мінус. Вони ще й лишилися «боржниками".

Пасіли в автобус без паспортів — підрядник «повернув на кордоні». Один хлопець з Дніпра паспорт так і не отримав назад. Їхав додому по тимчасовому посвідченню.

Ось ваш «договір потім».

0
      • Y Не в мережі
        Y Не в мережі
        yurist_pro_pratsyu

Дозвольте додати юридичну частину, бо тут важливо розуміти реальні механізми захисту.

Щодо паспорта. Відповідно до ст. 197 КЗпП України — і це дзеркально у польському праві (Kodeks Pracy) — роботодавець не має жодних правових підстав вимагати передачу або «зберігання» документа, що посвідчує особу. Це може кваліфікуватися як незаконне позбавлення свободи пересування (ст. 146 КК України, аналог у польському КК — art. 189). Якщо паспорт не повертають — негайно телефонуйте в поліцію (112 у Польщі) і в Консульство України.

Щодо договору. У Польщі для легальної роботи обов'язкова письмова форма трудового договору (umowa o pracę) або цивільно-правового (umowa zlecenie / o dzieło) — до початку роботи або в перший день. Усна обіцянка юридично нічого не означає.

Щодо утримань із зарплати. Будь-які утримання — тільки з вашої письмової згоди і тільки в межах, передбачених законом. «Списати за житло» без підписаного вами договору оренди — незаконно.

Куди звертатися у Польщі:
        — Państwowa Inspekcja Pracy (PIP) — pip.gov.pl — безкоштовно, є консультанти, які говорять українською
        — Консульство України у Варшаві / Кракові / Вроцлаві
        — Гаряча лінія La Strada — 800 100 990 — для жертв торгівлі людьми (так, це кваліфікується)

Якщо є конкретна ситуація — пишіть в ЛС, розберемо.

0
        • K Не в мережі
          K Не в мережі
          klining_tetiana60

господи спасибі що написали про PIP я не знала що таке є

у мене подружка поїхала в Польщу через якесь агентство «ЧистийБрюссель» чи як там воно называлось, прибирати в готелях. казали 2800 злотих чистими. приїхала — виявляється 2800 це брутто а ще за форму рахують і за навчання яке тривало два дні. вийшло трохи більше тисячі

вона боїться говорити бо каже а раптом взагалі виженуть і буде нічого. я їй скажу про цей сайт де подзвонити

ваша подруга tetiana дякую всім хто пише тут бо я сама ні в чому не розуміюсь а дочка каже їхати в польщу на роботу і я так боюсь

0
          • P Не в мережі
            P Не в мережі
            perebizhchyk_hr

Тетяно, скажіть подрузі ось це:

1. Зарплату менше обговореної — можна оскаржити навіть після виплати, якщо є будь-які докази (скріншот переписки з агентом, оголошення, навіть фото)
            2. PIP — це польська трудова інспекція, вони НЕ депортують, вони захищають. Їхнє завдання — знайти порушення роботодавця, не вигнати робітника
            3. Лист на pip.gov.pl можна подати анонімно

І ще — якщо агентство в Україні, а не в Польщі — це в зону відповідальності Держпраці України + Нацполіції (якщо ознаки шахрайства). Номер Держпраці: 1545.

0
            • T Не в мережі
              T Не в мережі
              traktor_batya_60

Оце я прочитав про того хлопця з Дніпра що без паспорту поїхав — і в мене серце заболіло

Кажу вам як старий: є в народі приказка — «не знаєш броду — не лізь у воду». Але тут навіть якщо знаєш брід — воду підмінили поки ти взуття знімав

Мій син теж хотів їхати. Я йому кажу: синку, якщо тобі кажуть «ми тобі довіряємо, то й ти нам довіряй» — значить вони хочуть ТІЛЬКИ твою довіру. Бо більше їм дати нічого

Довіра це добре. Але договір, підписаний і в тебе в кишені — це краще

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                sysadmin_diadia_petro

ну слухайте ну не всі ж агентства погані. я от знаю одного що їздив через якесь агентство і нормально вийшло і гроші заплатили і паспорт ніхто не забирав. може просто не пощастило деяким? і потім роботодавець теж людина, у нього теж проблеми, треба розуміти ситуацію з обох боків

0
                • S Не в мережі
                  S Не в мережі
                  svargod_kovalenko

може просто не пощастило деяким?

Сімнадцять чоловік. Чотири місяці. Паспорти в сейфі. «Не пощастило».

Ок.

0
                  • P Не в мережі
                    P Не в мережі
                    perebizhchyk_hr

Дядьку Петре, з повагою до вас, але ось вердикт форуму:

«Роботодавець теж людина зі своїми проблемами» — це доречно коли він затримав зарплату на тиждень через об'єктивні обставини і попередив. Не доречно коли він забрав паспорт, поселив у клітушку по 8 чоловік і в кінці сезону нарахував мінус.

ТНМ (ти не мудак) — усім хто наступив на ці граблі. Бо граблі приховані.
                    ТМ (ти мудак) — агентствам і підрядникам.

Дядьку Петре — ви ДЕВІЛ-ЕДВОКАТ сьогодні, вибачте. Мінуси не від мене особисто.

0
                    • Z Не в мережі
                      Z Не в мережі
                      zarobitchanyn_DE

UPD: Люди, не чекав такого відгуку, дякую всім.

Дядько мій таки не поїхав через те агентство — показав йому цей тред і він сам відмовився. Агент телефонував ще двічі, казав «ну ти ж не через нас, ти ж сам собі шкодиш». Класична маніпуляція.

Ось фінальний список — взяв усе що написали тут:

АВТОМАТИЧНИЙ ВІДМОВА якщо:
                      — Просять паспорт «на зберігання» у будь-якій формі
                      — Договір «потім / на місці / після пробного тижня»
                      — Передоплата за «оформлення / навчання / медогляд»
                      — Не можуть назвати конкретну компанію-роботодавця в Польщі (NIP номер перевіряється на biznes.gov.pl — безкоштовно)
                      — Житло «вирахуємо», але суму не можуть показати письмово
                      — «Ми як сімʼя» в першій розмові (Kumpel, у нормальних компаній є HR-відділ, а не «сімʼя»)
                      — Ponаднормові «за домовленістю» без конкретної ставки

Зберігайте, репостіть, надсилайте тим хто збирається. Ich bin fertig — Vertrag або до побачення.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.