Червоні прапорці співбесіди на роботу в Польщі: «житло вирахуємо», «паспорт у бригадира», «договір потім»
-
Оце правда, дядько Петро. У нас в агрохолдингу теж так кажуть — «ми одна команда, ми разом». Разом — це коли жнива і треба в три шихта без вихідних. А як трактор поломався і я кажу «шо, запчастини будуть?» — то вже не «команда», а «знайди рішення, ти ж механік".
Мені шістдесят. Я на цьому тракторі ще з совіцьких часів. Знаєте яка різниця між радянським колгоспом і нинішнім агрохолдингом? В колгоспі хоч не прикидались що ти добровільно.
Молодий хлопець приїхав із міста, каже — «буду агрономом, у нас договір є». Я питаю: «покажи». Він каже: «та є, в конторі лежить». Кажу: «синку, якого ти не тримаєш в руках — того нема».
Цей список із Кельна роздрукуй і повісь на стіну. Хай бачать усі хто збирається їхати
-
Паспорт у бригадира — це квіточки.
Криворізький агент, умовно «ЄвроВакансія Плюс». 2021 рік. Польський будмайданчик. Приїхали сімнадцятеро. Паспорти — не просто «у бригадира». В сейф. Ключ у підрядника. Польської ніхто не знає. Зарплата — «будемо рахувати в кінці сезону». Сезон — чотири місяці.
В кінці сезону підрядник каже: після вирахування житла, харчування, транспорту, робочого одягу, інструментів — кожен отримує від 200 до нуля злотих за чотири місяці роботи.
Деяким вийшло мінус. Вони ще й лишилися «боржниками".
Пасіли в автобус без паспортів — підрядник «повернув на кордоні». Один хлопець з Дніпра паспорт так і не отримав назад. Їхав додому по тимчасовому посвідченню.
Ось ваш «договір потім».
-
Дозвольте додати юридичну частину, бо тут важливо розуміти реальні механізми захисту.
Щодо паспорта. Відповідно до ст. 197 КЗпП України — і це дзеркально у польському праві (Kodeks Pracy) — роботодавець не має жодних правових підстав вимагати передачу або «зберігання» документа, що посвідчує особу. Це може кваліфікуватися як незаконне позбавлення свободи пересування (ст. 146 КК України, аналог у польському КК — art. 189). Якщо паспорт не повертають — негайно телефонуйте в поліцію (112 у Польщі) і в Консульство України.
Щодо договору. У Польщі для легальної роботи обов'язкова письмова форма трудового договору (umowa o pracę) або цивільно-правового (umowa zlecenie / o dzieło) — до початку роботи або в перший день. Усна обіцянка юридично нічого не означає.
Щодо утримань із зарплати. Будь-які утримання — тільки з вашої письмової згоди і тільки в межах, передбачених законом. «Списати за житло» без підписаного вами договору оренди — незаконно.
Куди звертатися у Польщі:
— Państwowa Inspekcja Pracy (PIP) — pip.gov.pl — безкоштовно, є консультанти, які говорять українською
— Консульство України у Варшаві / Кракові / Вроцлаві
— Гаряча лінія La Strada — 800 100 990 — для жертв торгівлі людьми (так, це кваліфікується)Якщо є конкретна ситуація — пишіть в ЛС, розберемо.
-
господи спасибі що написали про PIP я не знала що таке є
у мене подружка поїхала в Польщу через якесь агентство «ЧистийБрюссель» чи як там воно называлось, прибирати в готелях. казали 2800 злотих чистими. приїхала — виявляється 2800 це брутто а ще за форму рахують і за навчання яке тривало два дні. вийшло трохи більше тисячі
вона боїться говорити бо каже а раптом взагалі виженуть і буде нічого. я їй скажу про цей сайт де подзвонити
ваша подруга tetiana дякую всім хто пише тут бо я сама ні в чому не розуміюсь а дочка каже їхати в польщу на роботу і я так боюсь
-
Тетяно, скажіть подрузі ось це:
- Зарплату менше обговореної — можна оскаржити навіть після виплати, якщо є будь-які докази (скріншот переписки з агентом, оголошення, навіть фото)
- PIP — це польська трудова інспекція, вони НЕ депортують, вони захищають. Їхнє завдання — знайти порушення роботодавця, не вигнати робітника
- Лист на pip.gov.pl можна подати анонімно
І ще — якщо агентство в Україні, а не в Польщі — це в зону відповідальності Держпраці України + Нацполіції (якщо ознаки шахрайства). Номер Держпраці: 1545.
-
Оце я прочитав про того хлопця з Дніпра що без паспорту поїхав — і в мене серце заболіло
Кажу вам як старий: є в народі приказка — «не знаєш броду — не лізь у воду». Але тут навіть якщо знаєш брід — воду підмінили поки ти взуття знімав
Мій син теж хотів їхати. Я йому кажу: синку, якщо тобі кажуть «ми тобі довіряємо, то й ти нам довіряй» — значить вони хочуть ТІЛЬКИ твою довіру. Бо більше їм дати нічого
Довіра це добре. Але договір, підписаний і в тебе в кишені — це краще
-
ну слухайте ну не всі ж агентства погані. я от знаю одного що їздив через якесь агентство і нормально вийшло і гроші заплатили і паспорт ніхто не забирав. може просто не пощастило деяким? і потім роботодавець теж людина, у нього теж проблеми, треба розуміти ситуацію з обох боків
-
може просто не пощастило деяким?
Сімнадцять чоловік. Чотири місяці. Паспорти в сейфі. «Не пощастило».
Ок.
-
Дядьку Петре, з повагою до вас, але ось вердикт форуму:
«Роботодавець теж людина зі своїми проблемами» — це доречно коли він затримав зарплату на тиждень через об'єктивні обставини і попередив. Не доречно коли він забрав паспорт, поселив у клітушку по 8 чоловік і в кінці сезону нарахував мінус.
ТНМ (ти не мудак) — усім хто наступив на ці граблі. Бо граблі приховані.
ТМ (ти мудак) — агентствам і підрядникам.Дядьку Петре — ви ДЕВІЛ-ЕДВОКАТ сьогодні, вибачте. Мінуси не від мене особисто.
-
UPD: Люди, не чекав такого відгуку, дякую всім.
Дядько мій таки не поїхав через те агентство — показав йому цей тред і він сам відмовився. Агент телефонував ще двічі, казав «ну ти ж не через нас, ти ж сам собі шкодиш». Класична маніпуляція.
Ось фінальний список — взяв усе що написали тут:
АВТОМАТИЧНИЙ ВІДМОВА якщо:
— Просять паспорт «на зберігання» у будь-якій формі
— Договір «потім / на місці / після пробного тижня»
— Передоплата за «оформлення / навчання / медогляд»
— Не можуть назвати конкретну компанію-роботодавця в Польщі (NIP номер перевіряється на biznes.gov.pl — безкоштовно)
— Житло «вирахуємо», але суму не можуть показати письмово
— «Ми як сімʼя» в першій розмові (Kumpel, у нормальних компаній є HR-відділ, а не «сімʼя»)
— Ponаднормові «за домовленістю» без конкретної ставкиЗберігайте, репостіть, надсилайте тим хто збирається. Ich bin fertig — Vertrag або до побачення.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін