Як я (тихо й законно) помстився роботодавцю: зібрав усі порушення в одну папку і віддав куди слід
-
Значить так, молоді люди, слухайте діда Петра. Я 30 років сисадміном, бачив всяке — і сервак що упал в п'ятницю о 17:59, і директора що думає що перезагрузить роутер сам харашо зробить. Але такого як в цій конторі — «Девхаб» називається, аутсорс айті — я ще не бачив.
Звільнили мене «за угодою сторін» в лютому. Тобто вони хотіли мене звільнити дешево і красиво — без виплат, без трудової нормально оформленої, і ще й припинили давати доступ до систем за два тижні до офіційної дати, щоб я «сам пішов». Я ж старий, думали — не розуміє нічого. Харашо, думаю. Буду розуміти.
Я не кричав. Не писав у фейсбук. Не ходив до директора з матами. Я просто відкрив блокнот — старий, паперовий, такий знаєте з клітинкою — і почав писати. Дата. Подія. Свідок. Все по порядку. Відсутній розрахунок у день звільнення — стаття 116 КЗпП. Трудова книжка не видана вчасно — стаття 235. Затримка зарплати три місяці підряд — стаття 115. Понаднормова праця без доплати — окремою строкою.
Зібрав папку. Роздрукував скріншоти переписки з телеграму, скріни табелів, копії наказів. Пішов до Держпраці. Потім до суду з позовом про невиплачену компенсацію. Не з адвокатом — сам, бо я вже знав кожну цифру напам'ять.
Через чотири місяці мені перерахували все до копійки плюс три відсотки за кожен день затримки. Директор особисто подзвонив «порозумітись». Я трубку не брав — нєт, дорогий, поїзд пішов.
Хлопці і дівчата: документуйте ВСЕ. З першого дня. Блокнот, скріншот, дата. Це ваша зброя. Тихіша за скандал — і набагато ефективніша.
TL;DR: мовчки зібрав докази по КЗпП за пів року, подав до Держпраці і суду, отримав усе що винні + пені. Директор дзвонив. Не взяв трубку.
-
Дуже правильна стратегія. Уточню юридичну картину для тих, хто читає і хоче повторити.
- Ст. 116 КЗпП — розрахунок у день звільнення є обов'язковим. Якщо затримали — за кожен день нараховується середній заробіток (ст. 117).
- Ст. 47 — трудова книжка видається в день звільнення. Затримка дає право на компенсацію за вимушений прогул.
- Держпраця (Державна служба з питань праці) приймає звернення онлайн, на inspection.gov.ua. Інспектор зобов'язаний відреагувати протягом 10 днів.
- Позов до суду про стягнення заробітної плати — держмито не сплачується (ст. 5 ЗУ «Про судовий збір»), тобто судитись безкоштовно.
Питання до автора: договір був офіційний, з записом у трудовій? Якщо так — картина ідеальна. Якщо «на словах» або ФОП-договір — треба окремо розбирати.
-
ТНМ.
Блокнот з клітинкою — це взагалі найстрашніша зброя проти hr-відділу. Не aws, не jira. Паперовий блокнот. Зворот. -
Читала і думала про себе. Мене звільнили з квіткового магазину — мережа «ЗернОк», може хтось знає — теж «за угодою», теж без повного розрахунку. Я плакала, сварилась, писала в інстаграм — і нічого. А треба було просто сісти з блокнотом, як ви.
Є в цьому щось гірке: що справедливість приходить не від того, що ти кричиш, а від того, що ти терпляче збираєш папірці. Ніби краса — не в квітці, а в тому, що довго поливав і чекав. Але дякую вам. Серйозно. Зберегла собі ваш пост.
-
Колега правильно написав, додам від себе кілька практичних нюансів.
По-перше, скріншоти переписки в Telegram мають доказову силу, але їх краще одразу нотаріально засвідчити або хоча б зробити роздруківку з видимим профілем, датою і часом — суди іноді капризують.
По-друге, понаднормова праця без доплати (ст. 106 КЗпП) — окрема підстава для позову. Якщо є підтвердження: листи, таски в джирі, логи входу на сервер пізно ввечері — це залізобетон.
По-третє: дзвінок директора «порозумітись» після початку провадження — це вже по суті спроба мирової угоди. Якщо хтось у такій ситуації хоче домовитись — все одно фіксуйте умови письмово і лише через суд, інакше потім скажуть що 'самі відмовились від вимог'.
-
Вибачте що втручаюсь, можливо я не права, але хочу уточнити — а наскільки реально пересічній людині самостійно скласти позов до суду без юриста? Бо я читала що процесуальні вимоги до позовної заяви доволі суворі, і якщо щось оформити не так, суд може повернути без розгляду.
Я зараз у схожій ситуації — джуніор-аналітик, компанія затримала зарплату за два місяці, є переписка в slack і офіційний трудовий договір. Чи варто одразу йти до Держпраці, чи спочатку надіслати письмову претензію роботодавцю? І чи може претензія зіграти проти мене якось? Вибачте за багато питань, просто дуже хочу зробити правильно.
-
UPD: Хлопці, стільки питань написали в приват — відповідаю тут щоб всі бачили.
По договору — так, офіційний трудовий, з записом у трудовій книжці, все чисто. Без цього б нічого не вийшло, це правда. Тому юрист вище правильно питає першим ділом.
По самостійному позову — я подавав сам. Є зразки на сайті суду, є безкоштовна правова допомога (центри при держадміністраціях, гугліть «БВПД» — безоплатна вторинна правова допомога). Мені там молода дівчина-юрист допомогла скласти позов безкоштовно. Держава платить, не ви.
По результату — виплатили 43 тисячі гривень заборгованості плюс 11 тисяч пені за затримку. Судові витрати нуль бо трудові спори від збору звільнені.
Data_kotyk_19 — іди спочатку до Держпраці, паралельно готуй претензію письмово на юридичну адресу роботодавця рекомендованим листом з описом вкладення. Це фіксує дату — потім в суді залік піде. Удачі тобі, молода. І слак-переписку вже зараз скачай і збережи окремо, бо раптом заблокують акаунт.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін