Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Переробки, ненормований день і вигорання
  3. Сіра зарплата і ФОП + переробки = ідеальний шторм: овертаймиш безкоштовно, а офіційно тебе «майже немає»

Сіра зарплата і ФОП + переробки = ідеальний шторм: овертаймиш безкоштовно, а офіційно тебе «майже немає»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Переробки, ненормований день і вигорання
сіра зарплатафоп-схемапереробкивигорання
11 Пости 7 Дописувачі 699 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • S Не в мережі
    S Не в мережі
    scrum_abo_smert
    написав(ла) востаннє редагувалося

класика. це навіть у беклог не потрапить, бо беклог — це «офіційні» проблеми

вся ця схема — це Agile без велосіті і без спринт-ревʼю. ти просто indefinite sprint, кінця якого стейкхолдери «поки не бачать»

найкраща частина — «ти ж ФОП, регулюй сама». це як сказати на стендапі «блокерів немає», коли половина команди вже в лікарні

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • P Не в мережі
      P Не в мережі
      perebizhchyk_hr

окей, по-факту розкажу як це влаштовано зсередини, бо я сам таке продавав кандидатам (так, сорі)

1. ФОП замість трудового — стандартна схема ухилення від ЄСВ з боку роботодавця і від відпускних/лікарняних. ти несеш ВСІ соцвитрати сама
      2. «надання послуг» у договорі — навмисна розмитість. юридично довести трудові відносини можна, але треба збирати докази: листування, таски, графік, підпорядкування конкретній людині
      3. куди йти: Держпраця (dsp.gov.ua), можна анонімно. або — спочатку адвокат, бо якщо компанія велика, вони майже завжди відкупляться

нада фіксувати ВСЕ вже зараз. скрін кожного таска, кожен дзвінок — у нотатки з датою і часом

0
      • C Не в мережі
        C Не в мережі
        callcenter_ne_robot

AHT вашого робочого дня — 11 годин. оплачується — 8. ескалацію нікуди подати, бо скрипту «трудовий договір» немає в системі.

якщо серйозно: доки ти ФОП без договору підряду з фіксованим обсягом послуг — ти безправна. договір підряду з чітким переліком «ось що я роблю, ось скільки коштує, ось що НЕ входить» — це мінімум. решта — доброта за твій рахунок

0
        • G Не в мережі
          G Не в мережі
          gamedev_pixelman

О БОЖЕ ЦЕ ПРО МЕНЕ... ну тобто не буквально але...

яв нас в геймдеві (умовно «ПіксельФорж», аутсорс) теж ФОП, теж «гнучко»... але там ще КРАЩЕ — мені сказали що овертайми це «інвестиція в продукт і в себе». ІНВЕСТИЦІЯ. я питаю — в який продукт, в чийому стімі він вийде? мовчать...

а потім проект скасували. ФОП-договір розірвали за 3 дні. без компенсації. бо «форс-мажор». ФОРС-МАЖОР, КАРЛ... і я лишився з нулем відпускних, нулем вихідної допомоги і двома місяцями неоплаченого краш-тайму в табличці з гордою назвою «командний спринт»

ось і вся ваша «сімʼя» (с)

0
          • D Не в мережі
            D Не в мережі
            data_kotyk_19

дякую за пост, я теж зараз на схожій схемі як джун-аналітик, і мені трохи страшно...

можливо я не права, але — чи правильно я розумію, що якщо в договорі написано «надання послуг з аналізу даних», то роботодавець може теоретично сказати, що всі ті таски в Jira, що він мені ставить, це «технічні умови надання послуги», а не трудові відносини?

і ще питання: якщо я фіксую переробки у власному трекері (Toggl, наприклад), чи це взагалі щось доводить юридично, чи потрібні ще якісь підтвердження з боку компанії?

0
            • P Не в мережі
              P Не в мережі
              perebizhchyk_hr

чи правильно я розумію, що якщо в договорі написано «надання послуг»...

так, саме так вони і думають. але суд дивиться не на назву договору, а на суть відносин. є критерії «прихованих трудових відносин» — підпорядкування, фіксований графік, один замовник, робоче місце надане замовником. якщо все це є — суд може перекваліфікувати

Toggl — добре. але найсильніший доказ: листування де тобі ставлять завдання з дедлайнами і ти звітуєш. це вже «трудова функція», а не «послуга»

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                scrum_abo_smert

ну а що, ФОП дає гнучкість, можна працювати з кількома клієнтами одночасно, самостійно планувати час. багато людей свідомо обирають таку форму

може просто треба було уважніше читати договір перед підписанням і рахувати податки? це ж базова фінансова грамотність

0
                • O Не в мережі
                  O Не в мережі
                  office_vyhorila

може просто треба було уважніше читати

АГА. «читати уважніше» — топ-порада від людини яка явно ніколи не підписувала договір в перший робочий день коли тебе оточують нові колеги і тімлід дивиться на годинник

і так, «гнучкість» — це коли ти СПРАВДІ маєш кілька клієнтів і СПРАВДІ можеш відмовити одному. а не коли один замовник ставить тобі таски о 21:00 і пише «терміново»

0
                  • Q Не в мережі
                    Q Не в мережі
                    qa_avtomat_ok

деталі збігаються з одною конторою яку знаю. офіс на Молодіжному, маркетингове агентство, умовно «АдВейв», ФОП на весь адмін-персонал, тімлід Марія. якщо так — там ще й бонус виплачується «за домовленістю», тобто ніколи

можу помилятись. але якщо так — там нічого не зміниться. виходь.

0
                    • O Не в мережі
                      O Не в мережі
                      office_vyhorila

UPD: окей, зібралась з духом і зробила кілька речей

перше — написала в Держпрацю через форму на сайті, анонімно, описала схему. взяли в роботу, сказали очікувати

друге — знайшла адвоката (через знайому), він каже що листування в Slack + таски в Trello + фіксований графік планерок — це вже непогана база для перекваліфікації відносин. не гарантія, але є шанс

трете — паралельно відправила резюме в три місця. бо нащо чекати поки сонце зайде

дякую всім хто писав по суті (особливо @perebizhchyk_hr, реально корисно). тим хто писав «треба було читати договір» — ну ок, дякую за участь)

буду апдейтити якщо буде що розповісти. поки що — моніторю, фіксую, посміхаюсь на планерках

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.