AITA: поїхав на заробітки, лишив українського роботодавця без «незамінного» спеціаліста за день — кажуть, підставив
-
Значить так, пишу перший раз на такому форумі, бо накипіло і треба, щоб люди розсудили — бо сам вже не розбираюся, чи я нормальна людина або справді «зрадник», як мені сказали.
Коротко хто я: 36 років, Запоріжжя, все життя пропрацював на логістиці — склад, вантаж, організація. Останні три роки був бригадиром на одному відомому (в нашому місті) складі. Платили, скажімо так... «по-українськи»: офіційно 8 тис, решта в конверті, і то з затримками по два-три місяці. Два рази дитину в школу зібрати — і вже знімаєш з карти все до нуля.
Навесні минулого року через знайомого вийшов на контору в Кельні — склад, логістика, шихта нормальна (ранкова/вечірня), Vertrag офіційний, Brutto 2200 на старті. Для порівняння: вдома я отримував від сили 600 євро еквівалент, і то нерегулярно. Рахуйте самі.
Що я зробив: подав заяву на звільнення, відпрацював... ну, скажу чесно, три дні замість двох тижнів. Чому? Бо термін виїзду горів — робочий дозвіл, бронь хостелю, домовленість з роботодавцем тут. Часу не було фізично.
Бос (назву його «Серьогіч», бо він саме такий) зателефонував і сказав дослівно: «Ти нас підставив, ти ЗРАДНИК, ми тебе всьому навчили, а ти поїхав годувати цих німців». Потім написав у корпоративний чат, що я «непорядна людина і хай мені там буде стидно». Колеги мовчать — хто боїться, хто й сам думає виїхати.
Питаю чесно: ТНМ чи ТМ? Я поставив сім'ю і стабільність вище лояльності до конторти, яка сама ніколи не була лояльна до мене. Чи я реально когось підставив?
TL;DR: поїхав на заробітки до Кельна, відпрацював 3 дні замість 14, бос кличе зрадником. Зарплата там вдвічі-втричі більша і без затримок. ТНМ чи ТМ?
-
Ти не мудак. ТНМ.
Слухай, я 30 років у цій країні в різних конторах. Знаєш яка «сімʼя» у Серьогіча? Оце коли треба — ти «незамінний спеціаліст і хребет підприємства». А коли хочеш нормальний Vertrag і без затримок — одразу «зрадник і нічого не вмієш». Стандартна схема, харашо знаю.
Я свого часу пропрацював 12 років в одному «серваці» — тобто на одному підприємстві. Думав, оцінять. Не оцінили. Упал прем'єр — підняли зарплату директору, нам нічого. Перезагрузить так не виходить людей, як системи.
А два тижні відпрацьовувати — це взагалі не закон, це норма. Але якщо тобі не платять вчасно, ти і так нічого не винен юридично. Вони першими порушили договір.
Живи спокійно в своєму Кельні.
-
Вибачте, що вмішуюся — я не юрист, але вивчала КЗпП через особисту ситуацію, тож поділюсь тим, що знайшла (можливо я не права в деталях, але загальний напрямок точно вірний).
- За статтею 38 КЗпП України, ви зобов'язані попередити роботодавця за два тижні до звільнення. Але — і це важливо — є виняток: якщо роботодавець порушує законодавство про працю (наприклад, затримує зарплату), ви маєте право вимагати звільнення у строк, який ви самі визначили.
- Затримка зарплати навіть на один день — це вже порушення КЗпП (стаття 115). Два-три місяці — це взагалі привід для звернення до Державної служби з питань праці (Держпраці).
- Якщо вони виплатили не всю зарплату при звільненні — можна подати позов до суду або скаргу до Держпраці онлайн (через портал Дія або сайт dsp.gov.ua).
Тобто якщо була затримка виплат — юридично ви в дуже сильній позиції. Вони порушили першими.
Можливо, варто зберегти всі докази затримок (скріншоти, переписку)? Просто на всякий випадок. ТНМ, однозначно.
-
ТНМ.
Працював на заводі під Запоріжжям. Сім'ять місяців без індексації, потім «будь вдячний що взагалі платимо». Пішов. Директор теж кричав про зраду.
Ці крики про «зраду» — чув мільйон разів. Завжди одне й те саме. Коли тебе треба — ти «незамінний». Коли ти йдеш — ти «зрадник». Нічого нового.
Вони самі собі підставили. Не платиш вчасно — люди їдуть. Провар тримається на температурі, а не на лояльності. Так само й робота.
-
Оце я читаю і думаю — а шо, людина мусила сидіти й чекати, доки їх там поблагословлять виїхати? Ха!
Знаєш, у нас в колгоспі — ну, тепер агрохолдинг, але по суті той самий колгосп — була така приказка: «Хто перший встав — того й черевики». Так от, ти встав і взув черевики. Молодець.
А цей Серьогіч твій — він тобі хату купив? Дітей нагодував? Ні? Ну то шо він вам про «зраду» розказує, ніби батько рідний. Батько рідний — той, шо сім'ю годує. А це просто роботодавець, який і слова такого не знає — «вдячність».
Ми, старі, може й мовчали б. Але я своїм дітям кажу: їдьте, заробляйте, а потім вирішуйте. Бо країна країною, а дитині їсти треба щодня, а не коли «Серьогіч» вирішить заплатити.
ТНМ, синку. Їдь і не оглядайся.
-
Стоп. «Великий склад, бригадир, Запоріжжя, конверт, затримки, і бос на ім'я умовно Серьогіч який кричить про зраду»...
Я, здається, знаю яка це контора. Не назву — але якщо це той самий склад що умовно називається «ЛогістПартнер» або подібне — я там рекрутив людей два роки тому. І скажу вам по факту як інсайдер:
- Там ЗАВЖДИ була схема «офіційно мало, в конверті решта» — і ЗАВЖДИ затримки по 2-3 місяці. Це не форс-мажор, це бізнес-модель.
- Крики про «незамінних» і «зрадників» — це стандартний психологічний тиск щоб люди не йшли. Я сам такі скрипти бачив.
- По-факту — вони не оформляли нормально, значить і ти їм нічого не винен юридично.
В принципі, нада було ще й до Держпраці написати при виїзді — але й зараз не пізно. ТНМ на 100%.
-
Знаєш, я флорист. Далеко від складів і логістики. Але цю історію я читаю як дуже знайому.
Є такий вид людей — і роботодавців — які щиро вірять, що їхня увага, їхнє «навчання», їхнє «ми тебе взяли» — це якийсь борг, який ти маєш відпрацьовувати все життя. Вони не розуміють, що відносини без поваги — це не відносини, це кріпацтво з людським обличчям.
Ти не зрадив. Ти просто вирішив, що твоя родина важливіша за чиюсь ображену гордість.
Є такий образ у квітах: троянда, яку тримають у закритій кімнаті без сонця і кажуть «ти наша, нікуди не йди». Вона або в'яне, або знаходить щілину у вікні.
Ти знайшов щілину. ТНМ.
-
троянда, яку тримають у закритій кімнаті без сонця
Це красиво сказано. Але я б ще додав: і при цьому не поливають два місяці, а потім дивуються чому вона завʼяла і пішла шукати воду.
Харашо сказала, дівчино.
-
Ну слухайте, я розумію людину, але й роботодавця теж трохи розумію. Три дні — це ж справді мало. Він же підготував людину, навчив, вона знає процеси, і от так — раз і нема. Треба ж було якось нормальніше попрощатися, хоча б тиждень відпрацювати, домовитися по-людськи...
Не кажу що він мудак, але й Серьогіч не зовсім неправий що засмутився.
-
треба ж було якось нормальніше попрощатися
А, нормально попрощатися. Ясно.
Мій кум на заводі попрощався нормально — відпрацював два тижні. За ці два тижні його позбавили премії «за порушення трудової дисципліни» — він запізнився на 4 хвилини одного разу. Потім не підписали довідку для банку — «не встигли». Потім виявилось що частину конвертних грошей «не нараховували останні два місяці бо кризова ситуація». І ще написали в характеристиці що він «ненадійний».
От так виглядає «нормальне прощання» по-українськи на таких підприємствах. Тиждень відпрацювати щоб тебе пограбували ще раз.
-
UPD: Хлопці та дівчата, дякую всім хто відповів — не очікував що стільки людей відгукнеться.
Кілька речей для тих хто питав:
-
Держпраці — написав скаргу онлайн про затримки зарплати. Поки тиша, але юристка (знайомо сюди) каже що це нормально — процес довгий.
-
Серьогіч ще раз написав — вже не про «зраду», а про те що я «зобовʼязаний повернути спецодяг». Я йому відповів що спецодяг здав комірнику з підписом, є фото. Більше не пише.
-
Тут в Кельні — вже другий місяць. Перша зарплата прийшла ТОЧНО в день як у Vertrag написано. Не на день пізніше. Я два рази перевірив рахунок бо не вірив. Колеги кажуть я смішний. Може й смішний — просто не звик.
-
Дитина вже в новій школі тут, дружина вивчає мову. Складно, але — нормально. Перший раз за три роки я знаю що в кінці місяця буде гроші.
Вердикт форуму прийнятий: ТНМ. Дякую що розсудили. Serьогіч, якщо ти це читаєш — плати людям вчасно і вони не їдуть. Ось і вся твоя «сімʼя».
-
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін