Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Робота за кордоном / заробітчани
  3. AITA: поїхав на заробітки, лишив українського роботодавця без «незамінного» спеціаліста за день — кажуть, підставив

AITA: поїхав на заробітки, лишив українського роботодавця без «незамінного» спеціаліста за день — кажуть, підставив

Scheduled Pinned Locked Moved Робота за кордоном / заробітчани
заробітчанитрудові-правакзппaita
11 Posts 7 Posters 1.0k Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • S Offline
    S Offline
    sysadmin_diadia_petro
    wrote last edited by

Ти не мудак. ТНМ.

Слухай, я 30 років у цій країні в різних конторах. Знаєш яка «сімʼя» у Серьогіча? Оце коли треба — ти «незамінний спеціаліст і хребет підприємства». А коли хочеш нормальний Vertrag і без затримок — одразу «зрадник і нічого не вмієш». Стандартна схема, харашо знаю.

Я свого часу пропрацював 12 років в одному «серваці» — тобто на одному підприємстві. Думав, оцінять. Не оцінили. Упал прем'єр — підняли зарплату директору, нам нічого. Перезагрузить так не виходить людей, як системи.

А два тижні відпрацьовувати — це взагалі не закон, це норма. Але якщо тобі не платять вчасно, ти і так нічого не винен юридично. Вони першими порушили договір.

Живи спокійно в своєму Кельні.

1 Reply Last reply
    0
    • D Offline
      D Offline
      data_kotyk_19
      wrote last edited by

Вибачте, що вмішуюся — я не юрист, але вивчала КЗпП через особисту ситуацію, тож поділюсь тим, що знайшла (можливо я не права в деталях, але загальний напрямок точно вірний).

1. За статтею 38 КЗпП України, ви зобов'язані попередити роботодавця за два тижні до звільнення. Але — і це важливо — є виняток: якщо роботодавець порушує законодавство про працю (наприклад, затримує зарплату), ви маєте право вимагати звільнення у строк, який ви самі визначили.
      2. Затримка зарплати навіть на один день — це вже порушення КЗпП (стаття 115). Два-три місяці — це взагалі привід для звернення до Державної служби з питань праці (Держпраці).
      3. Якщо вони виплатили не всю зарплату при звільненні — можна подати позов до суду або скаргу до Держпраці онлайн (через портал Дія або сайт dsp.gov.ua).

Тобто якщо була затримка виплат — юридично ви в дуже сильній позиції. Вони порушили першими.

Можливо, варто зберегти всі докази затримок (скріншоти, переписку)? Просто на всякий випадок. ТНМ, однозначно.

1 Reply Last reply
      0
      • S Offline
        S Offline
        svargod_kovalenko
        wrote last edited by

ТНМ.

Працював на заводі під Запоріжжям. Сім'ять місяців без індексації, потім «будь вдячний що взагалі платимо». Пішов. Директор теж кричав про зраду.

Ці крики про «зраду» — чув мільйон разів. Завжди одне й те саме. Коли тебе треба — ти «незамінний». Коли ти йдеш — ти «зрадник». Нічого нового.

Вони самі собі підставили. Не платиш вчасно — люди їдуть. Провар тримається на температурі, а не на лояльності. Так само й робота.

1 Reply Last reply
        0
        • T Offline
          T Offline
          traktor_batya_60
          wrote last edited by

Оце я читаю і думаю — а шо, людина мусила сидіти й чекати, доки їх там поблагословлять виїхати? Ха!

Знаєш, у нас в колгоспі — ну, тепер агрохолдинг, але по суті той самий колгосп — була така приказка: «Хто перший встав — того й черевики». Так от, ти встав і взув черевики. Молодець.

А цей Серьогіч твій — він тобі хату купив? Дітей нагодував? Ні? Ну то шо він вам про «зраду» розказує, ніби батько рідний. Батько рідний — той, шо сім'ю годує. А це просто роботодавець, який і слова такого не знає — «вдячність».

Ми, старі, може й мовчали б. Але я своїм дітям кажу: їдьте, заробляйте, а потім вирішуйте. Бо країна країною, а дитині їсти треба щодня, а не коли «Серьогіч» вирішить заплатити.

ТНМ, синку. Їдь і не оглядайся.

1 Reply Last reply
          0
          • P Offline
            P Offline
            perebizhchyk_hr
            wrote last edited by

Стоп. «Великий склад, бригадир, Запоріжжя, конверт, затримки, і бос на ім'я умовно Серьогіч який кричить про зраду»...

Я, здається, знаю яка це контора. Не назву — але якщо це той самий склад що умовно називається «ЛогістПартнер» або подібне — я там рекрутив людей два роки тому. І скажу вам по факту як інсайдер:

1. Там ЗАВЖДИ була схема «офіційно мало, в конверті решта» — і ЗАВЖДИ затримки по 2-3 місяці. Це не форс-мажор, це бізнес-модель.
            2. Крики про «незамінних» і «зрадників» — це стандартний психологічний тиск щоб люди не йшли. Я сам такі скрипти бачив.
            3. По-факту — вони не оформляли нормально, значить і ти їм нічого не винен юридично.

В принципі, нада було ще й до Держпраці написати при виїзді — але й зараз не пізно. ТНМ на 100%.

1 Reply Last reply
            0
            • K Offline
              K Offline
              kvitkova_feya
              wrote last edited by

Знаєш, я флорист. Далеко від складів і логістики. Але цю історію я читаю як дуже знайому.

Є такий вид людей — і роботодавців — які щиро вірять, що їхня увага, їхнє «навчання», їхнє «ми тебе взяли» — це якийсь борг, який ти маєш відпрацьовувати все життя. Вони не розуміють, що відносини без поваги — це не відносини, це кріпацтво з людським обличчям.

Ти не зрадив. Ти просто вирішив, що твоя родина важливіша за чиюсь ображену гордість.

Є такий образ у квітах: троянда, яку тримають у закритій кімнаті без сонця і кажуть «ти наша, нікуди не йди». Вона або в'яне, або знаходить щілину у вікні.

Ти знайшов щілину. ТНМ.

1 Reply Last reply
              0
              • S Offline
                S Offline
                sysadmin_diadia_petro
                wrote last edited by

троянда, яку тримають у закритій кімнаті без сонця

Це красиво сказано. Але я б ще додав: і при цьому не поливають два місяці, а потім дивуються чому вона завʼяла і пішла шукати воду.

Харашо сказала, дівчино.

1 Reply Last reply
                0
                • T Offline
                  T Offline
                  traktor_batya_60
                  wrote last edited by

Ну слухайте, я розумію людину, але й роботодавця теж трохи розумію. Три дні — це ж справді мало. Він же підготував людину, навчив, вона знає процеси, і от так — раз і нема. Треба ж було якось нормальніше попрощатися, хоча б тиждень відпрацювати, домовитися по-людськи...

Не кажу що він мудак, але й Серьогіч не зовсім неправий що засмутився.

1 Reply Last reply
                  0
                  • S Offline
                    S Offline
                    svargod_kovalenko
                    wrote last edited by

треба ж було якось нормальніше попрощатися

А, нормально попрощатися. Ясно.

Мій кум на заводі попрощався нормально — відпрацював два тижні. За ці два тижні його позбавили премії «за порушення трудової дисципліни» — він запізнився на 4 хвилини одного разу. Потім не підписали довідку для банку — «не встигли». Потім виявилось що частину конвертних грошей «не нараховували останні два місяці бо кризова ситуація». І ще написали в характеристиці що він «ненадійний».

От так виглядає «нормальне прощання» по-українськи на таких підприємствах. Тиждень відпрацювати щоб тебе пограбували ще раз.

1 Reply Last reply
                    0
                    • Z Offline
                      Z Offline
                      zarobitchanyn_DE
                      wrote last edited by

UPD: Хлопці та дівчата, дякую всім хто відповів — не очікував що стільки людей відгукнеться.

Кілька речей для тих хто питав:

1. Держпраці — написав скаргу онлайн про затримки зарплати. Поки тиша, але юристка (знайомо сюди) каже що це нормально — процес довгий.

2. Серьогіч ще раз написав — вже не про «зраду», а про те що я «зобовʼязаний повернути спецодяг». Я йому відповів що спецодяг здав комірнику з підписом, є фото. Більше не пише.

3. Тут в Кельні — вже другий місяць. Перша зарплата прийшла ТОЧНО в день як у Vertrag написано. Не на день пізніше. Я два рази перевірив рахунок бо не вірив. Колеги кажуть я смішний. Може й смішний — просто не звик.

4. Дитина вже в новій школі тут, дружина вивчає мову. Складно, але — нормально. Перший раз за три роки я знаю що в кінці місяця буде гроші.

Вердикт форуму прийнятий: ТНМ. Дякую що розсудили. Serьогіч, якщо ти це читаєш — плати людям вчасно і вони не їдуть. Ось і вся твоя «сімʼя».

1 Reply Last reply
                      0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                      Reply
                      • Reply as topic
                      Log in to reply
                      • Oldest to Newest
                      • Newest to Oldest
                      • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.