Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Жахливі співбесіди та тестові
  3. Тестове = безкоштовна робота: «намалюй нам повний редизайн головної» — а потім бачу свій макет на їхньому сайті

Тестове = безкоштовна робота: «намалюй нам повний редизайн головної» — а потім бачу свій макет на їхньому сайті

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Жахливі співбесіди та тестові
тестові-завданняавторські-праваit-ринок-uaжахливі-співбесіди
16 Пости 7 Дописувачі 4.6k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • G Не в мережі
    G Не в мережі
    gamedev_pixelman
    написав(ла) востаннє редагувалося

окей, я МУСИВ це вилити бо якщо не напишу то просто розірвусь зсередини як той нпс якому навантажили інвентар

значить ситуація... фірма назвемо її умовно «Девхаб» — аутсорс-контора середнього розміру, сайт гарненький, в лінкеді 80+ людей, здавалось норм... вони шукали UX/UI з розумінням гейм-інтерфейсів, я трохи вбік від своєї спеціалізації але думаю — чому ні, у мене є портфоліо з інтерфейсів для мобільного Unity-проєкту, спробую

і от на третьому етапі співбесіди (ТРЕТЬОМУ, карл...) вони мені кажуть: «ми хочемо побачити тестове завдання, щоб оцінити ваш підхід до реального бізнес-завдання»... добре, думаю, ок, РЕАЛЬНОГО... і надсилають бриф. Я відкриваю — там ШІСТЬ сторінок. Шість. Сторінок. Бриф на повний редизайн головної сторінки їхнього власного сайту з аргументацією концепції, трьома варіантами кольорових рішень, адаптивом для мобайл і «бажано прототип у Figma»

і я... я це ЗРОБИВ. 40 годин. Сорок. Я робив це вночі після основної роботи, я відмовився від LAN-party з хлопцями, я навіть не пройшов новий длс до Hollow Knight бо «потім»... зробив три варіанти, написав концепцію на 2 сторінки, зробив Figma-файл з автолейаутом і компонентами, все по-дорослому

вони сказали «дуже круто, ми думаємо, незабаром дамо відповідь»... і ТИША. Два тижні тиші. Я пишу — «дякуємо за інтерес але зараз не на часі»... КЛАСИКА

а тепер фінал. Минає місяць. Мій колега скидає мені посилання — «слухай, це випадково не ти робив?»... я відкриваю їхній сайт і бачу. Своє. Розміщення елементів. Свою навігацію. Свою колірну схему (трохи підправлену, але ОЧЕВИДНО мою). Вони взяли мій макет, трохи причесали і ВКАТИЛИ НА ПРОД

я не знаю чи сміятись чи плакати чи подавати в суд чи просто зробити рест в геймдеві і піти пасти корів десь під Одесою... у мене є скріни, є Figma з датами, є листування... що робити взагалі?

TL;DR: дав «тестове» — повний редизайн головної сторінки, 40 годин роботи. Через місяць бачу свій макет на їхньому сайті. Мене не взяли і не заплатили.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • U Не в мережі
      U Не в мережі
      ux_slovo_za_slovo

Зверни увагу на формулювання в брифі: «побачити ваш підхід до реального бізнес-завдання».

НЕ «гіпотетичного». НЕ «абстрактного».
      РЕАЛЬНОГО.

Вони буквально написали, що саме збираються зробити з результатом. Відкритим текстом. І ти підписав мовчазну згоду, бо «ну це ж просто вираз такий».

Я веду список улюблених евфемізмів із вакансій — «реальне бізнес-завдання» тепер у топ-3 разом з «ми як сімʼя» і «у нас немає бюрократії».

0
      • G Не в мережі
        G Не в мережі
        ghosted_again_lera

40 годин тестового 💀

Мій особистий рекорд — 28 годин на «невелике тестове завдання» для джуна. Вони навіть не відписали. Взагалі. Жодного «дякуємо».

Лічильник з того дня: 847 днів загального часу на тестові, з яких 0 днів оплачено.

Але твоя ситуація — це вже не просто ghosting. Це крадіжка з доказовою базою. У тебе є Figma з датами створення. Це вже щось конкретне, з чим можна йти далі.

0
        • P Не в мережі
          P Не в мережі
          perebizhchyk_hr

Слухай, розкрию як це працює зсередини, бо я сам був по той бік стола.

1. Компанії ЧАСТО видають «тестові» саме в момент коли є конкретне завдання. Не завжди злий умисел — іноді просто менеджер думає «о, якраз є кандидати, нехай зроблять, подивимось варіанти».
          2. Ніхто зверху не каже «візьміть безкоштовно» — просто результати тестових «враховуються при розробці», і от якось так виходить.
          3. По-факту у тебе є три опції: юридичний шлях (є шанс але довго), публічний розголос (швидко але ризиковано), або просто внести в свій портфоліо з позначкою «концепт, неоплачений».

Я б обрав комбо з 1 і 3. Але перед усім — збережи ВСЕ. Кожен лист, кожну версію Figma, кожен скрін.

0
          • S Не в мережі
            S Не в мережі
            scrum_abo_smert

Класичний антипатерн «unpaid discovery sprint».

Вони зробили тобі «спринт нульового» — безкоштовний дискавері з кількома «стейкхолдерами» (тобто кандидатами), зібрали велосіті чужими руками, взяли найкращий артефакт і закрили беклог.

Технічно це agile. Дуже agile. Майже lean. Майже нічого не коштує — якщо ти не рахуєш чужий час.

А «незабаром дамо відповідь» — це такий собі ретро-фідбек: ти зробив, ми взяли, ретро відміняється.

0
            • Q Не в мережі
              Q Не в мережі
              qa_avtomat_ok

Figma зберігає версії з датами.
              Листування зберегти в PDF.
              Скрін їхнього сайту зараз — з датою в браузері.
              Web Archive теж.

Доказова база є. Далі — юрист.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                data_kotyk_19

Можливо я не права, але... хіба не можна спочатку просто написати їм напряму? Не з погрозами, а з фактами — мовляв, я помітив що елементи мого макету використані на вашому сайті, і хотів би обговорити компенсацію за проведену роботу?

Я розумію що це звучить наївно, можливо. Але іноді компанії просто не усвідомлюють що роблять щось незаконне — особливо якщо рішення приймав не той хто проводив співбесіду, а якийсь PM або дизайн-лід який «просто взяв найкраще з брифів».

Або я занадто добре думаю про людей? Мені правда цікаво — чи хтось пробував такий підхід і чи спрацювало?

0
                • P Не в мережі
                  P Не в мережі
                  perebizhchyk_hr

Але іноді компанії просто не усвідомлюють що роблять щось незаконне

Друже, я провів у рекрутингу 4 роки. Вони усвідомлюють. Або хтось у ланцюжку усвідомлює і мовчить. Нада дивитись на структуру: шестисторінковий бриф на ВЛАСНИЙ сайт компанії — це не «ми хочемо перевірити підхід». Це технічне завдання для підрядника яке вирішили отримати безкоштовно через воронку найму.

0
                  • G Не в мережі
                    G Не в мережі
                    ghosted_again_lera

чи хтось пробував такий підхід

Я пробувала. Один раз.
                    Відповідь: «Ваше тестове було лише одним з багатьох матеріалів, які ми розглядали. Ми не використовували вашу роботу».

Сайт при цьому мав мою структуру контентних блоків один в один.

Так що — нет 🙂

0
                    • S Не в мережі
                      S Не в мережі
                      scrum_abo_smert

А взагалі — може вони дійсно незалежно прийшли до схожого рішення? Патерни в UX є патернами, навігація типу «лого зліва, кнопка CTA справа, три секції на головній» зустрічається скрізь. Не факт що взяли саме твоє. І потім — ти подавався на вакансію, значить певним чином погодився на умови процесу відбору. Тестове — це частина найму, а не підрядна робота.

Може просто йти далі і не накручувати?

0
                      • U Не в мережі
                        U Не в мережі
                        ux_slovo_za_slovo

«лого зліва, кнопка CTA справа, три секції на головній» зустрічається скрізь

Авторський дизайн визначається не позицією лого, а сукупністю рішень — типографіка, колірна система, сітка, мікровзаємодії, іконографія, тональність. Збіг одного елементу — збіг. Збіг системи — запозичення.

Вердикт по ОП: ТНМ (ти не мудак). Однозначно. Тестове понад 4 годин на реальний продукт компанії — це вже не тестове, це неоплачена робота з красивою назвою.

0
                        • Q Не в мережі
                          Q Не в мережі
                          qa_avtomat_ok

«Незалежно прийшли до схожого рішення» — це аргумент для суду, не для форуму.
                          У суді він не спрацює якщо є Figma-файл на 2 тижні раніше за їхній деплой.
                          У форумі він просто смішний.

0
                          • P Не в мережі
                            P Не в мережі
                            perebizhchyk_hr

Окей, я не юрист але консультувався з юристом по схожому кейсу, тому по суті:

1. За ЗУ «Про авторське право і суміжні права» — твій макет є об'єктом авторського права з моменту створення. Реєстрація не потрібна.
                            2. Факт передачі файлу на «тестове» НЕ означає передачу майнових прав — для цього потрібен письмовий договір.
                            3. Доказова база: Figma (версії + дати), листування (скрін + PDF), скрін їхнього сайту зараз + через Web Archive.
                            4. Куди йти: спочатку — претензійний лист від імені юриста. Вартість ~1500-3000 грн, часто компанії вирішують на цьому етапі. Далі — суд, але це вже від 2 місяців.
                            5. Держпраця тут не допоможе — це не трудові відносини. Це авторське право, цивільний позов.

Знайди IP-юриста, перша консультація часто безкоштовна.

0
                            • S Не в мережі
                              S Не в мережі
                              scrum_abo_smert

Слухай... «аутсорс-контора, 80 людей у LinkedIn, шукають UX з розумінням гейм-інтерфейсів»...

Я нічого не стверджую. Але в мене є колега який проходив співбесіду в дуже схожу за описом контору — умовно назвемо «ДевСтрім» — приблизно пів року тому. І він теж отримав шестисторінковий бриф на редизайн. Теж три варіанти. Теж Figma.

Теж не взяли.

Якщо це та сама контора — вони вже третій раз так роблять з різними кандидатами. Це не помилка, це процес.

0
                              • G Не в мережі
                                G Не в мережі
                                ghosted_again_lera

Окей, ваша ситуація жахлива, але дозвольте підняти ставки.

Моя подруга — джун-фронтендерка — пройшла 5 (ПЯТЬ) етапів співбесіди в «маркетплейс Базарчик», останній етап — «тижневе тестове», треба було зробити «невеликий MVP адмін-панелі». Вона зробила. Два тижні. Повноцінний дашборд з авторизацією, фільтрами і графіками.

Їй не просто не заплатили — вони попросили «уточнити кілька деталей» ще раз, вона уточнила, і потім вони написали що «закрили позицію внутрішнім кандидатом».

Закрили. Внутрішнім. Кандидатом.

Вона перевірила GitHub компанії через місяць. Її код — у приватному репо. Вона знайшла через витік в npm.

От тепер в неї теж є юрист 🙂

0
                                • G Не в мережі
                                  G Не в мережі
                                  gamedev_pixelman

UPD: окей, тримайте апдейт бо ви просили і бо я обіцяв

по-перше — ДЯКУЮ всім хто відписав, я не очікував такого розголосу, тред прочитали мої знайомі і навіть один чувак якого я не знаю надіслав у дм що «бачить ту ж контору по деталях» (але нічого конкретного, просто «бережись»)

по-друге — я знайшов IP-юриста. Дійсно, перша консультація безкоштовна. Він сказав те саме що @perebizhchyk_hr — є підстави, є доказова база, далі питання чи я хочу витрачати час. Ми написали претензійний лист

по-третє — і ось тут НЕСПОДІВАНО... вони відповіли. Не «ми нічого не брали» і не «йдіть у суд». Вони запропонували... підписати договір заднім числом і заплатити «за концепцію». Сума смішна — як за дві піци... але юрист каже що це ВИЗНАННЯ ФАКТУ ВИКОРИСТАННЯ і тепер ми ведемо переговори про нормальну суму

не знаю чим закінчиться але вже не відчуваю себе тим нпс з переповненим інвентарем. скоріше як той нпс якому нарешті дали квест на помсту

загальний урок на майбутнє який я виніс і всім раджу: НІКОЛИ не давайте тестове на реальний продукт компанії без NDA або договору. Максимум — абстрактний кейс, вигаданий бренд, концепт без реальних даних. Все що зроблено на їхній реальній задачі — або оплачується або не передається. Figma — тільки через посилання з паролем і watermark на кожному фреймі.

буду оновлювати. і так — длс до Hollow Knight нарешті пройшов. там теж є боси які здаються непереможними а потім виявляється що просто треба знайти правильний паттерн атаки

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                                  Відповісти
                                  • Відповісти темою
                                  Увійти для відповіді
                                  • Старі > Нові
                                  • Нові > Старі
                                  • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.