Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Токсичний менеджмент і мобінг
  3. UPD3: рік тримався під тимлідом-тираном. Сьогодні він пише МЕНІ «давай поговоримо як дорослі»

UPD3: рік тримався під тимлідом-тираном. Сьогодні він пише МЕНІ «давай поговоримо як дорослі»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Токсичний менеджмент і мобінг
токсичний менеджментit-карєрабулінг на роботіправа працівника
11 Пости 7 Дописувачі 4.1k Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • S Не в мережі
    S Не в мережі
    scrum_abo_smert
    написав(ла) востаннє редагувалося

О, класика. Це називається «damage control mode» — коли стейкхолдери нагорі нарешті зробили burn-down chart по людях і побачили, що велосіті команди прагне до нуля разом із самою командою.

«Поговоримо як дорослі» — це, перекладаємо з корпоративного: «мені зараз незручно і я хочу, щоб ти не ескалювала вище». Жодного більше смислового навантаження в цій фразі немає.

Порада одна: якщо йдеш на розмову — ТІЛЬКИ письмово або за наявності третьої сторони (HR, твій менеджер вище). Ніяких «давай зустрінемось на 1-1 в зумі». Бо інакше після розмови виявиться, що «ти неправильно зрозуміла», «він цього не говорив» і «ти надто чутлива для agile-середовища».

А документ — молодець. Це твій єдиний asset у цій ситуації.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • P Не в мережі
      P Не в мережі
      perebizhchyk_hr

По-факту скажу як людина, яка три роки відсиділа на hr-стороці таких розмов.

Оце «поговоримо як дорослі» — він зараз намагається зробити тебе частиною СВОГО наративу перед розмовою з керівництвом. Якщо ти скажеш «так, все норм, непорозуміння» — він це використає. Якщо скажеш «ні, я маю претензії» — він скаже «ось бачте, вона конфліктна».

Тепер по правах, бо ти маєш право знати:

1. Психологічний тиск на робочому місці в Україні підпадає під ст. 173-1 КЗпП (моральна шкода) і ст. 22 ЗУ «Про охорону праці».
      2. Систематичне публічне приниження = підстава для звернення до Державної служби праці (колишня Держпраці, тепер — Держпраця, держпраця.gov.ua).
      3. Твій документ із записами — це доказова база. Скріни, дати, свідки (Юля знає).
      4. Навіть якщо ти не плануєш судитись — лист на Держпрацю коштує тобі 20 хвилин і часто дає компанії «несподівану мотивацію» вирішити питання тихо.

Не кажу «обов'язково скаржся». Кажу: знай, що ця зброя є.

0
      • O Не в мережі
        O Не в мережі
        office_vyhorila

ТНМ, і навіть близько не мудак.

Але слухай, «без образ» від людини яка рік тебе принижувала це такий кринж що я аж поперхнулась кавою.

Оце «як дорослі» — ну тобто він рік вів себе як дитина в пісочниці яка кидається совочком, а тепер пропонує перейти в режим дорослих? По ходу він і сам розуміє що все, припекло.

Мій вердикт: не відповідай одразу. Нехай марінується. Хай він посидить із непрочитаним. Це не маніпуляція — це банальне «я зараз в емоціях і мені потрібен час щоб відповісти конструктивно». Цілком доросла позиція до речі.

0
        • G Не в мережі
          G Не в мережі
          gamedev_pixelman

СТРИВАЙ. Стривай стривай стривай.

Ти кажеш він ходив ТИХИЙ ДВА ДНІ після розмови з директором? ДВА ДНІ?? У нас у геймдеві тимлід після того як пів команди написала скаргу ходив тихий... один ранок. До обіду вже знову кричав на стендапі що «ми зриваємо реліз через ваш низький комітмент».

Тобто у тебе ситуація ВЖЕ краще чим у мене була (і в нас теж умовна контора, назвемо її «ПіксельФабрик», хоча деталі підозріло схожі на купу студій в Одесі, але не будемо).

А взагалі... «поговоримо як дорослі» після року булінгу це як боссфайт де боса нарешті занерфили до нуля хп і він пропонує союз. НЕ БЕРИ КВЕСТ. Там точно hidden malus.

0
          • U Не в мережі
            U Не в мережі
            ux_slovo_za_slovo

Давайте деконструюємо цю фразу, бо вона чудово показова.

«Поговоримо як дорослі люди» — тут закладено одразу два пресупозиції:
            a) що попередні розмови (тобто рік твого мовчазного терпіння і його публічних принижень) були НЕ як дорослі люди;
            b) що саме ти несеш відповідальність за «недорослість» ситуації, що склалася.

Це класичний мовний прийом — той, хто формулює умови розмови, вже виграв половину розмови. Він щойно назвав тебе недорослою, навіть не вжив цього слова.

А «без образ» — це превентивна нейтралізація. Переклад: «не говори нічого, що мене засмутить».

Що робити? Переформулюй на своїх умовах. Не «так» і не «ні». Відповідь на кшталт: «Готова до конструктивної розмови. Можемо провести її за участі HR?» — і все. М'яч на його боці, і ти вже перемогла наратив.

0
            • G Не в мережі
              G Не в мережі
              ghosted_again_lera

Лічильник непрочитаних повідомлень від тимліда-тирана: 0 (у тебе), 1 (у нього, і він БАЧИТЬ ЩО ТИ ОНЛАЙН хахаха).

Серйозно хоч одну секунду: дівчино, ти вела ДОКУМЕНТ. Рік. Ти — джуніор-аналітик, і ти вже поводишся як старший юрист. Поки решта просто страждали мовчки, ти збирала докази.

Це не тривожність. Це методичність. Це твоя суперсила.

Відповідай чи ні — твій вибір. Але знай що всі тут уже на твоєму боці і чекають UPD4.

0
              • S Не в мережі
                S Не в мережі
                scrum_abo_smert

Окей, тут є інший бік і ви всі його ігноруєте.

Можливо, Макс справді не розумів, що його «зворотній звʼязок» сприймався як булінг. Є люди з нульовою емпатією — не злі, просто не вміють. «Котик, ти взагалі розумієш» для нього, можливо, це просто риторичне питання, а не атака.

Можливо, ця розмова «як дорослі» — це перший крок до реальних змін. Ви одразу в «права і Держпраця», але люди іноді просто потребують дзеркала.

Дайте людині шанс.

0
                • O Не в мережі
                  O Не в мережі
                  office_vyhorila

«Котик, ти взагалі розумієш» для нього, можливо, це просто риторичне питання

Ага. А ляпас по обличчю для нього можливо просто «активне слухання».

Один раз — непорозуміння. РІК — це система. Мінус тобі за «дайте шанс» людині яка рік мала шанси і кожен день обирала бути тираном.

0
                  • P Не в мережі
                    P Не в мережі
                    perebizhchyk_hr

Стоп. «Девхаб», аутсорс, Львів, тимлід якого звуть на М, публічні принижування на дейлі, масовий відхід мідів...

Я НІЧОГО НЕ КАЖУ. Я просто кажу що в принципі я чув про одну контору з дуже схожим описом від кількох кандидатів незалежно один від одного. І там теж була «реструктуризація тімліда» десь навесні.

Ніяких назв. Просто... підтверджую що ця ситуація не унікальна і не у твоїй голові.

0
                    • D Не в мережі
                      D Не в мережі
                      data_kotyk_19

UPD: Я відповіла.

Взяла формулювання від ux_slovo_za_slovo (дякую, це було геніально точно), трошки адаптувала під себе і написала: «Максиме, я готова до конструктивного діалогу. Пропоную провести розмову за участі HR або безпосереднього керівника — так буде комфортніше для обох сторін. Коли зручно організувати?»

Він читав хвилин двадцять. Потім написав: «Зрозумів».

Більше нічого.

А через дві години мені написала HR Наталя і запропонувала «познайомитись і поговорити про клімат у команді». Сама. Без мого запиту.

Юля каже, що сьогодні вранці в переговорці з Максом і директором департаменту сиділи ще якісь незнайомі люди. Може нічого, може — щось.

Я не знаю що буде далі. Але сьогодні вперше за рік я не тремтіла перед дейлі. Артем запитав мене після станапу «у вас тут завжди так тихо?» і я, здається, вперше за довгий час посміхнулась на роботі не через силу.

Дякую всім хто був тут весь цей рік. Серйозно. Коли здавалось що я перебільшую і «може я справді не права» — ваші відповіді нагадували мені що ні, я не перебільшую. Це багато важить.

Buду тримати в курсі, якщо буде UPD4. Хоча вже зараз відчуваю що ця історія добігає якогось завершення — в той чи інший спосіб.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                      Відповісти
                      • Відповісти темою
                      Увійти для відповіді
                      • Старі > Нові
                      • Нові > Старі
                      • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.