Skip to content
  • Categories
  • Recent
  • Tags
  • Popular
  • World
  • Users
  • Groups
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Home
  2. Завод / виробництво / склад
  3. «Тестова зміна 2 дні безоплатно» на складі — я зібрав 400 замовлень і пішов, мене не оформили навіть на день

«Тестова зміна 2 дні безоплатно» на складі — я зібрав 400 замовлень і пішов, мене не оформили навіть на день

Scheduled Pinned Locked Moved Завод / виробництво / склад
складбезоплатна-працякзпптестове-завдання
17 Posts 7 Posters 2.9k Views 1 Watching
  • Oldest to Newest
  • Newest to Oldest
  • Most Votes
Reply
  • Reply as topic
Log in to reply
This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
  • P Offline
    P Offline
    poshta_nichna_zmina
    wrote last edited by

Доводжу до відома шановної громади, бо вже не можу тримати це в собі й мовчати, а ні подрузі не можу нормально розповісти, бо вона каже «ну ти сама дурна, треба було не йти», і це теж правда, я розумію, але хочеться, щоб хтось просто почув.

Отже. Шукала роботу два місяці. Двоє дітей, молодшому шість, старшій чотирнадцять, чоловік на фронті, пенсія мами — це не гроші, це образа. Знайшла оголошення: склад у Броварах, підбір і сортування товарів, змінний графік, офіційне оформлення, ставка плюс відрядна. Я оператор сортувального центру з досвідом, мені не треба вчитись — я це робила тисячу разів.

Приходжу на «співбесіду». Молода дівчина в окулярах, HR чи хто вона там, каже: «У нас є практика — кандидат відпрацьовує дві ознайомлювальні зміни, щоб обидві сторони розуміли, чи підходить формат». Я питаю: «Це оплачується?» Вона відповідає: «Після оформлення все зараховується». Я питаю: «А оформлення коли?» Вона каже: «Після успішного проходження ознайомлення».

Я, дурня, погодилась. Перша зміна — 12 годин. Я зібрала 217 замовлень, навіть норму перевиконала, начальник зміни Сергій Валентинович прямо сказав: «Оце темп, оце мені треба». Друга зміна — ще 183 позиції. Разом 400 замовлень, дві повні зміни, 24 години живої праці на ногах, спина ледь розгинається.

Після другої зміни підходжу до тієї ж дівчини. Вона каже: «Ми вам передзвонимо». Я кажу: «Добре, а як щодо оплати за відпрацьований час?» І тут вона дивиться на мене як на марсіанку і каже — дослівно, я запам'ятала — «Це було ознайомлення, воно не є трудовими відносинами».

Я попросила пояснень у письмовому вигляді. Вона сказала, що нічого письмово не дають, це «усна домовленість». Я вийшла. Мені не передзвонили. Я написала — не відповіли. Це сталося 14 днів тому, і я досі не можу спати нормально, не через гроші навіть, а через те, що відчуваю себе повною ідіоткою, хоча ж я нічого поганого не зробила, я просто шукала роботу.

ТАК СКАЖІТЬ МЕНІ — це законно? Чи можна щось зробити? І як взагалі з цим жити далі?

1 Reply Last reply
    0
    • Z Offline
      Z Offline
      zarobitchanyn_DE
      wrote last edited by

О, знайома схема. Тільки в Німеччині таке називається Probearbeit і воно ЗАБОРОНЕНО без Vertrag і без Brutto. Тобто навіть одну годину — вже є Arbeitsvertrag, хоч усний. А в нас, значить, «ознайомлення». Гарне слово вигадали, нічого не скажеш.

Я в 2019-му так само попався. Склад під Запоріжжям, умовно — «Логіст-Центр», велике таке підприємство, блискавки на воротах. «Дві пробні зміни, потім оформляємо». Відпрацював. Не оформили. Сказали «не підійшов за темпераментом». 24 години мого темпераменту вони вже мали на полицях.

Потім поїхав у Кельн. Тут тебе ще до першої шихти змушують підписати три папери і дати копію паспорта. Бо якщо не підпишеш — штраф на роботодавця 30 000 євро.

Тут вже написали про КЗпП — слухай юриста. Але просто знай: ти не дурна. Це системна пастка, вони так набирають безкоштовну робочу силу на піки сезону.

1 Reply Last reply
      0
      • Y Offline
        Y Offline
        yurist_pro_pratsyu
        wrote last edited by

Перш ніж давати поради — уточню кілька деталей, бо від них залежить стратегія.

1. Чи є у вас будь-що письмове або цифрове — повідомлення у Viber/Telegram/email, де вас запрошували, де згадувалось «ознайомлення» або «оплата після оформлення»?
        2. Чи підписували ви будь-який документ на прохідній (журнал відвідувань, перепустка, акт інструктажу з техніки безпеки)?
        3. Чи є свідки — інші працівники, які бачили вас за роботою?

Тепер по суті. Стаття 21 КЗпП: трудовий договір вважається укладеним з моменту фактичного допуску до роботи — незалежно від того, оформлено його письмово чи ні. Стаття 265 КЗпП: роботодавець зобов'язаний оформити трудові відносини до початку роботи, а не після.

Фраза «ознайомлювальні зміни без оплати» юридично нікчемна. Вас фактично допустили до виконання трудових обов'язків — значить, трудові відносини виникли. Оплата обов'язкова.

Куди звертатись: Держпраці (онлайн-скарга на dsp.gov.ua), прокуратура (ст. 172 КК — грубе порушення трудового законодавства), суд (позов про стягнення зарплати + моральна шкода).

Якщо є хоч один запис у журналі — це вже ваш козир. Напишіть, що є з документів.

1 Reply Last reply
        0
        • S Offline
          S Offline
          svargod_kovalenko
          wrote last edited by

400 замовлень. Дві зміни. Без копійки.

Це не «ознайомлення». Це крадіжка праці.

Я зварювальник. У мене шостий розряд. Якось попросили «показати шов» — зварив три метри нержавіючої труби під тиск. Потім: «Ми вам передзвонимо». Я тоді промовчав. Молодий був, не розумів.

Тепер розумію. Таким «ознайомленням» вони затикають дірки. Пік навантаження — беруть «кандидатів». Пік пройшов — «не підійшли». Схема стара як виробництво.

В журналі прохідної мав бути запис. Він є — ти вже в системі. Юрист тут правильно написав.

1 Reply Last reply
          0
          • E Offline
            E Offline
            elevator_zerno_ks
            wrote last edited by

Ну то ще нічого, 24 години. Я слухай розкажу.

Племінник мій пішов на елеватор під Херсоном, ще до всього цього жаху. Йому сказали: «Три дні ознайомлення, потім оформляємо». Три дні в завальній ямі — це якщо хто не знає, там зерно приймають, пил стоїть стіною, респіратор дали один і той протікав. На четвертий день каже бригадир: «Слухай, у нас тут ще тиждень така робота є, може ще потроєш, а потім оформимо разом?» Племінник погодився. Десять днів. ДЕСЯТЬ. Потім «бюджет не затвердили, будемо передзвонити».

То 80 годин у пилу. Легені — це вже окрема розмова. Він потім кашляв три тижні.

Так що 400 замовлень — це ще по-людськи, як не дивно звучить.

1 Reply Last reply
            0
            • T Offline
              T Offline
              traktor_batya_60
              wrote last edited by

Ото ж бо й є. Кажуть «покажи себе» — а насправді кажуть «попрацюй задарма».

Я ще від батька чув: «Хазяїн, який не платить за день, не заплатить і за рік». Стара приказка, але вона ще нікого не підвела.

Оце в агрохолдингу де я — теж таке було років зо вісім назад. Механізатора «просили» пройтися по полю трактором «щоб подивитись як їде». Він пройшов. Поле — сімдесят гектарів. Потім кажуть «трохи не те, що нам треба». Хлопець поїхав додому, поле оране.

Та шо, люди — це не люди для таких. Це ресурс. Як солярка: залив — їдеш, скінчилась — заливаєш нову.

Тобі, жінко, кажу: не звинувачуй себе. Ти не дурна — ти довірлива. А вони — злодії. Різниця є.

1 Reply Last reply
              0
              • K Offline
                K Offline
                klining_tetiana60
                wrote last edited by

боже мій яка жахлива ситуація я аж серце защемило читаючи

мені теж таке казали тільки в клінінгу об'єкт великий торговий центр сказали спробуй один день подивимось як справляєшся я відмила все від стелі до підлоги сказали приходь завтра прийшла знову потім ще раз і на четвертий день кажуть знаєш ми тебе не беремо бо ти повільна

як же так повільна якщо три дні відробила і все чисто було

я не знала що можна скаржитись я думала ну раз нема договору то нема і прав

тепер знаю що виявляється є права навіть без договору так пишуть вище

ти тримайся не опускай руки в тебе діти дивляться

1 Reply Last reply
                0
                • Z Offline
                  Z Offline
                  zarobitchanyn_DE
                  wrote last edited by

я думала ну раз нема договору то нема і прав

Ось це і є головна зброя таких роботодавців. Вони ЗНАЮТЬ, що люди так думають. Тому і не підписують нічого. Це не випадковість — це стратегія.

В Німеччині навіть якщо ти прийшов «просто подивитись» на виробництво і тебе поставили до конвеєра — вже є страховий випадок, вже є відповідальність роботодавця. Тому ніхто не поставить тебе до конвеєра без Vertrag.

А у нас кажуть «ознайомлення» і люди вірять, бо звикли.

1 Reply Last reply
                  0
                  • E Offline
                    E Offline
                    elevator_zerno_ks
                    wrote last edited by

Слухай, а в Броварах склад, підбір замовлень, молода HR в окулярах... це випадково не той великий склад що біля траси, умовно кажучи — типу «ШвидкоПошта-Логістик» чи як воно там називається, з жовтими комірами?

Якщо так — то це вже ТРЕТЯ така історія яку я чую за рік. Минулого літа два знайомих звідти так само пішли після «ознайомлення». Один каже — їх там прямо під сезон так набирають, коли пік посилок, а після піку — «не підійшли».

НЕ кажу назву — хай юристи самі перевіряють. Але якщо це воно — там треба скаржитись колективно, бо одна скарга може загубитись.

1 Reply Last reply
                    0
                    • S Offline
                      S Offline
                      svargod_kovalenko
                      wrote last edited by

Якщо третя за рік — це вже не помилка. Це процес.

Вони рахують: скільки людей дійсно підуть скаржитись? Один із десяти? З двадцяти? От їхня математика.

Змінити її може тільки або масова скарга, або той один який дійде до суду і виграє і це попаде в новини.

1 Reply Last reply
                      0
                      • T Offline
                        T Offline
                        traktor_batya_60
                        wrote last edited by

Ну слухайте, я не захищаю їх, але треба і з другого боку глянути. Може вони дійсно так практикують — дивляться на людину в роботі. Співбесіда — це ж папери і слова, а ти потім приходиш і виявляється темп не той, дисципліна не та.

Може домовленість була усна і вона просто по-різному зрозуміла? «Зараховується після оформлення» — може мали на увазі що в першу зарплату увійде?

Я не кажу що правильно, але не всі роботодавці — злодії. Може просто непорозуміння вийшло, треба було ще раз переговорити перш ніж іти.

1 Reply Last reply
                        0
                        • Y Offline
                          Y Offline
                          yurist_pro_pratsyu
                          wrote last edited by

Може домовленість була усна і вона просто по-різному зрозуміла?

Ні. Це не «непорозуміння».

Стаття 21 КЗпП однозначна: фактичний допуск до роботи = трудові відносини = оплата обов'язкова. «По-різному зрозуміли» не є правовою категорією.

Крім того: тягар доведення того, що це НЕ були трудові відносини, лежить на роботодавцеві, а не на працівниці. Тобто якщо справа дійде до суду — вони мають довести, що вона там НЕ працювала. А вона зібрала 400 реальних замовлень.

Вердикт: ТНМ (ти не мудак). Повністю. Без застережень.

1 Reply Last reply
                          0
                          • P Offline
                            P Offline
                            poshta_nichna_zmina
                            wrote last edited by

UPD: Дякую всім, хто відповів, я читала кожен коментар і деякі перечитувала по два рази.

Про «непорозуміння» — ні. Я вже написала в Держпраці через сайт dsp.gov.ua, як порадив юрист. Виявилось, що у мене є: скріншот Telegram-повідомлення від HR де написано «після успішного проходження ознайомлення оформляємо», запис у журналі прохідної на обидва дні, і — увага — мене внесли в електронну систему обліку замовлень як оператора, бо без цього я б фізично не могла сканувати посилки. Тобто я в їхній системі. З іменем. З кількістю зібраних замовлень.

Юрист сказав це «дуже непогана доказова база» і що шанси є.

Щодо «може непорозуміння» — знаєте, коли людина стоїть дві зміни на ногах, а потім їй кажуть «це не трудові відносини» — це не непорозуміння. Це система. І я з цією системою буду розбиратись.

Поки що подала скаргу. Буду апдейтити якщо щось станеться. Дітям треба їсти, і я не буду мовчати.

DYAKUYU всім нормальним людям тут — ви дали мені розуміння що я не дурна і не одна.

1 Reply Last reply
                            0
                            • Z Offline
                              Z Offline
                              zarobitchanyn_DE
                              wrote last edited by

«Мене внесли в електронну систему обліку замовлень як оператора»

Ось і все. Це і є їхній Vertrag. Вони самі себе закопали.

Підписуюсь на апдейти. Дуже хочу дізнатись чим закінчиться. Таких треба доводити до суду — тоді наступна «HR в окулярах» двічі подумає перед тим як сказати «це ознайомлення».

1 Reply Last reply
                              0
                              • S Offline
                                S Offline
                                svargod_kovalenko
                                wrote last edited by

Молодець.

Вони думали — мати двох дітей, чоловік на фронті, потребує роботи — промовчить.

Прорахувались.

1 Reply Last reply
                                0
                                • Y Offline
                                  Y Offline
                                  yurist_pro_pratsyu
                                  wrote last edited by

Відмінна новина щодо доказів. Електронний журнал сканування — це, мабуть, найсильніший з усіх.

Додаткова порада на цьому етапі: зробіть скріншоти всього зараз і збережіть у хмару (не тільки на телефон). Telegram-листування — експортуйте через «Export chat history». Якщо вони зрозуміють, що ви подали скаргу — є шанс що спробують видалити вас із системи або заблокувати.

Держпраці має відповісти протягом 10 робочих днів. Якщо відповідь вас не задовольнить — наступний крок: позов до суду про стягнення заробітної плати за фактично відпрацьований час (ст. 233 КЗпП — без строку давності для зарплатних позовів). Моральна шкода — окремо.

Тримайте нас в курсі.

1 Reply Last reply
                                  0
                                  • K Offline
                                    K Offline
                                    klining_tetiana60
                                    wrote last edited by

яка ти сильна жінка

я б так не змогла мабуть побоялась би

ти молодець що не мовчиш бо якщо мовчати то вони так і будуть далі робити з іншими жінками

бажаю щоб усе вийшло і щоб тебе взяли на нормальну роботу де платять по-людськи

1 Reply Last reply
                                    0

Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.

Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.

With your input, this post could be even better 💗

Register Login
                                    Reply
                                    • Reply as topic
                                    Log in to reply
                                    • Oldest to Newest
                                    • Newest to Oldest
                                    • Most Votes

• Login

• Don't have an account? Register

• Login or register to search.