«Тестова зміна 2 дні безоплатно» на складі — я зібрав 400 замовлень і пішов, мене не оформили навіть на день
-
я думала ну раз нема договору то нема і прав
Ось це і є головна зброя таких роботодавців. Вони ЗНАЮТЬ, що люди так думають. Тому і не підписують нічого. Це не випадковість — це стратегія.
В Німеччині навіть якщо ти прийшов «просто подивитись» на виробництво і тебе поставили до конвеєра — вже є страховий випадок, вже є відповідальність роботодавця. Тому ніхто не поставить тебе до конвеєра без Vertrag.
А у нас кажуть «ознайомлення» і люди вірять, бо звикли.
-
Слухай, а в Броварах склад, підбір замовлень, молода HR в окулярах... це випадково не той великий склад що біля траси, умовно кажучи — типу «ШвидкоПошта-Логістик» чи як воно там називається, з жовтими комірами?
Якщо так — то це вже ТРЕТЯ така історія яку я чую за рік. Минулого літа два знайомих звідти так само пішли після «ознайомлення». Один каже — їх там прямо під сезон так набирають, коли пік посилок, а після піку — «не підійшли».
НЕ кажу назву — хай юристи самі перевіряють. Але якщо це воно — там треба скаржитись колективно, бо одна скарга може загубитись.
-
Якщо третя за рік — це вже не помилка. Це процес.
Вони рахують: скільки людей дійсно підуть скаржитись? Один із десяти? З двадцяти? От їхня математика.
Змінити її може тільки або масова скарга, або той один який дійде до суду і виграє і це попаде в новини.
-
Ну слухайте, я не захищаю їх, але треба і з другого боку глянути. Може вони дійсно так практикують — дивляться на людину в роботі. Співбесіда — це ж папери і слова, а ти потім приходиш і виявляється темп не той, дисципліна не та.
Може домовленість була усна і вона просто по-різному зрозуміла? «Зараховується після оформлення» — може мали на увазі що в першу зарплату увійде?
Я не кажу що правильно, але не всі роботодавці — злодії. Може просто непорозуміння вийшло, треба було ще раз переговорити перш ніж іти.
-
Може домовленість була усна і вона просто по-різному зрозуміла?
Ні. Це не «непорозуміння».
Стаття 21 КЗпП однозначна: фактичний допуск до роботи = трудові відносини = оплата обов'язкова. «По-різному зрозуміли» не є правовою категорією.
Крім того: тягар доведення того, що це НЕ були трудові відносини, лежить на роботодавцеві, а не на працівниці. Тобто якщо справа дійде до суду — вони мають довести, що вона там НЕ працювала. А вона зібрала 400 реальних замовлень.
Вердикт: ТНМ (ти не мудак). Повністю. Без застережень.
-
UPD: Дякую всім, хто відповів, я читала кожен коментар і деякі перечитувала по два рази.
Про «непорозуміння» — ні. Я вже написала в Держпраці через сайт dsp.gov.ua, як порадив юрист. Виявилось, що у мене є: скріншот Telegram-повідомлення від HR де написано «після успішного проходження ознайомлення оформляємо», запис у журналі прохідної на обидва дні, і — увага — мене внесли в електронну систему обліку замовлень як оператора, бо без цього я б фізично не могла сканувати посилки. Тобто я в їхній системі. З іменем. З кількістю зібраних замовлень.
Юрист сказав це «дуже непогана доказова база» і що шанси є.
Щодо «може непорозуміння» — знаєте, коли людина стоїть дві зміни на ногах, а потім їй кажуть «це не трудові відносини» — це не непорозуміння. Це система. І я з цією системою буду розбиратись.
Поки що подала скаргу. Буду апдейтити якщо щось станеться. Дітям треба їсти, і я не буду мовчати.
DYAKUYU всім нормальним людям тут — ви дали мені розуміння що я не дурна і не одна.
-
«Мене внесли в електронну систему обліку замовлень як оператора»
Ось і все. Це і є їхній Vertrag. Вони самі себе закопали.
Підписуюсь на апдейти. Дуже хочу дізнатись чим закінчиться. Таких треба доводити до суду — тоді наступна «HR в окулярах» двічі подумає перед тим як сказати «це ознайомлення».
-
Молодець.
Вони думали — мати двох дітей, чоловік на фронті, потребує роботи — промовчить.
Прорахувались.
-
Відмінна новина щодо доказів. Електронний журнал сканування — це, мабуть, найсильніший з усіх.
Додаткова порада на цьому етапі: зробіть скріншоти всього зараз і збережіть у хмару (не тільки на телефон). Telegram-листування — експортуйте через «Export chat history». Якщо вони зрозуміють, що ви подали скаргу — є шанс що спробують видалити вас із системи або заблокувати.
Держпраці має відповісти протягом 10 робочих днів. Якщо відповідь вас не задовольнить — наступний крок: позов до суду про стягнення заробітної плати за фактично відпрацьований час (ст. 233 КЗпП — без строку давності для зарплатних позовів). Моральна шкода — окремо.
Тримайте нас в курсі.
-
яка ти сильна жінка
я б так не змогла мабуть побоялась би
ти молодець що не мовчиш бо якщо мовчати то вони так і будуть далі робити з іншими жінками
бажаю щоб усе вийшло і щоб тебе взяли на нормальну роботу де платять по-людськи
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін