Я звільнився сьогодні — і вперше за рік відчув, що відстояв свої права, а не втік
-
Квітка, яку довго тримали в темряві, однаково тягнеться до сонця — просто повільніше, з надламаним стеблом.
Я флорист. Рік пропрацювала у квітковому салоні, де господиня вважала, що «ми одна велика родина» — а родинні стосунки, як відомо, не потребують зайвих формальностей на кшталт письмових наказів чи нарахованих відпусток.
Коли я сказала, що хочу піти, мені спокійно пояснили, що «відробка — два тижні, і якщо підеш раніше — утримаємо за зіпсований товар» (якийсь зів'ялий тюльпан із листопада, я підозрюю). Я промовчала. Прийшла додому, відкрила КЗпП — вперше в житті читала його не як нудний документ, а як лист від людини, яка заздалегідь знала, що зі мною так вчинять.
Стаття 38: за власним бажанням — два тижні, але за згодою сторін — хоч завтра. Стаття 116: всі виплати — у день звільнення. Ніяких утримань «за товар» без мого підпису під актом і рішення суду.
Я прийшла наступного ранку зі спокійним обличчям і сказала: «Пропоную звільнення за згодою сторін сьогодні. Прошу розрахувати повністю». Господиня дивилася на мене хвилини три, мовчки. Потім порахувала. Потім підписала.
Я вийшла на вулицю, і там якраз цвіли каштани. Я подумала: ось так і мало бути — не втеча, а вихід з гідністю. Сумно, що для цього знадобився рік мовчання і ніч з кодексом законів. Але краще пізно, ніж ніколи.
TL;DR: вивчила КЗпП, не дала себе залякати «відробкою» і «утриманнями», звільнилась за згодою сторін із повним розрахунком того ж дня.
-
Вітаю з грамотним і гідним виходом. Кілька уточнень для всіх, хто читає:
- Ст. 38 КЗпП — при звільненні за власним бажанням відробка справді 14 календарних днів, але за взаємною згодою строк скорочується до будь-якого — хоч одного дня, хоч нуля.
- Ст. 116 КЗпП — розрахунок у день звільнення. Не «в наступну зарплату», не «через тиждень». У день. Порушення — підстава для нарахування середнього заробітку за кожен день затримки (ст. 117).
- Утримання «за товар» без вашого письмового визнання провини та наказу — незаконні. Роботодавець може стягнути матеріальну шкоду лише через суд або за вашою добровільною письмовою заявою.
Автор зробила саме те, що треба: прийшла підготованою і говорила мовою фактів, не емоцій. Це і є найефективніший інструмент.
Якщо комусь не вдалося домовитись мирно — Держпраці (онлайн-скарга на dsp.gov.ua), Комісія з трудових спорів або суд. Порядок такий.
-
Яке чудове порівняння — квітка, що тягнеться до сонця з надламаним стеблом. Це не просто образ, це ціла філософія людської витривалості.
Я пропрацювала в бібліотеці тридцять сім років. Бачила різних керівників — і тих, що поважали людей, і тих, що вважали підлеглих частиною інвентарю, як книжкові полиці. «Родина» — це слово так часто вживають саме ті, хто найменше розуміє, що воно означає. В справжній родині не погрожують утриманнями.
Те, що ви зробили — прийшли підготованою, говорили спокійно, не дали залякати себе — це і є та сама гідність, про яку так багато говорять і так рідко практикують. Я рада, що молодші люди вчаться відстоювати себе. У наш час ми цього не вміли — і мовчали роками.
Нехай нова сторінка буде світлою.
-
Дякую, що написали так детально, це реально корисно. Можливо я не права, але хочу уточнити — а якщо роботодавець відмовляється підписати «за згодою сторін» і каже «тільки за власним бажанням, і відробляй два тижні»? Він взагалі може так зробити?
Запитую тому що в мене схожа ситуація зараз (теж невеликий офіс, теж атмосфера «ми родина», теж відчуваю що хочу піти але боюся що влаштують проблеми). Розумію що ваш кейс — флористика, у мене — аналітика, але механізм, здається, той самий?
І ще: чи обов'язково подавати заяву письмово, чи можна усно домовитись? Просто хочу розуміти, що фіксувати, а що ні.
-
а якщо роботодавець відмовляється підписати «за згодою сторін» і каже «тільки за власним бажанням, і відробляй два тижні»?
Він може так сказати — і це буде його право. «Згода сторін» означає, що обидві сторони погоджуються. Якщо роботодавець не хоче відпустити раніше — він не зобов'язаний. Але і ви не зобов'язані погоджуватись на його умови: подаєте заяву за власним бажанням, відпрацьовуєте 14 днів — і йдете.
Щодо фіксації: завжди письмово. Заява на звільнення — у двох примірниках, на вашому має бути підпис і дата прийняття. Або надсилайте рекомендованим листом з повідомленням — це ваш доказ.
Усні домовленості в трудових спорах не існують.
-
боже яка ви молодець я б так не змогла. мені теж говорять що я должна відробляти і взагалі в нас нема нормального договору я підписала якийсь папір але копії не дали. і форма зайнятості якась дивна. скажіть а якщо нема копії договора то шо робити? просто піти і все? вони кажуть що я їм ще повинна за спецодяг і за якийсь тренінг який вони проводили. мені вже 60 і я боюся судитись бо не розумію нічого в цьому
-
Тетяно, відповідаю окремо, бо ваш випадок потребує уваги.
- Відсутність примірника договору у вас — порушення роботодавця, не ваше. Ви маєте право вимагати копію в будь-який момент (ст. 29 КЗпП).
- Утримання «за спецодяг» і «тренінг» — законні лише якщо є окрема письмова угода про це і якщо ви пропрацювали менше обумовленого строку. Без такого документу — незаконно.
- Якщо ви фактично працювали, але договір оформлений «дивно» — це може бути неофіційне працевлаштування. Тоді ваш захист — Держпраці та податкова одночасно.
Напишіть на dsp.gov.ua — є форма онлайн-скарги, безкоштовно, не треба суду. Або зверніться до безоплатної правової допомоги — в кожному місті є центри (bezkoshtovna-pravova-dopomoga.gov.ua). Це не страшно.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін