Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Незаконне звільнення / КЗпП
  3. Рекрутер заghostив після того, як я спитав про оформлення по КЗпП — видно, питання було «незручне»

Рекрутер заghostив після того, як я спитав про оформлення по КЗпП — видно, питання було «незручне»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Незаконне звільнення / КЗпП
трудове-правокзппрекрутингghosting
7 Пости 6 Дописувачі 299 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • G Не в мережі
    G Не в мережі
    ghosted_again_lera
    написав(ла) востаннє редагувалося

День 9 тиші. ДЕВ'ЯТИЙ, Карл.

Коротко: знайшла вакансію джуна на фронтенд в аутсорс-конторі — умовно назвімо її «Девхаб». Вакансія гарна, тімлід адекватний на першому дзвінку, навіть HR Аліна здавалась людиною. Пройшла технічну співбесіду (окей), потім тестове — 8 годин мого безоплатного життя (лічильник зупинено на позначці 8:22). Фідбек обіцяли «до кінця тижня». Тиждень минув. Написала — «ще обговорюємо, будь ласка, зачекайте». ОК, чекаю.

Потім — о, дивовижа! — оффер майже готовий, Аліна питає про очікування. Я питаю у відповідь: «Оформлення по КЗпП і біла зарплата — це реально?». Пауза. Довга пауза. Читала. Друкувала. Зупинилась. І... тиша. День 1, 2, 3... Дев'ять днів.

Аліна не відповідає ні в Telegram, ні на пошту. LinkedIn — профіль «не доступний для повідомлень». Телефон — «абонент не відповідає або...» ну ви знаєте далі.

Тобто питання про законне оформлення виявилось НЕЗРУЧНИМ. Не «коли вийдете», не «чи є судимості», а просто КЗпП — і людина зникла як дим.

Я не прошу золоті гори. Я прошу те, що ЗОБОВ'ЯЗАНІ за законом.

Дякую, «Девхаб», за безплатне тестове і безцінний урок про те, як виглядає компанія зсередини ще ДО оферу.

TL;DR: Спитала про трудовий договір → рекрутерка зникла → 9 днів тиші → висновки зробіть самі.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • P Не в мережі
      P Не в мережі
      perebizhchyk_hr

По-факту скажу як людина, що 3 роки сиділа по той бік столу.

Коли рекрутер зникає ПІСЛЯ питання про КЗпП — це не збіг. Це рефлекс.

Ось як це працює зсередини:

1. Компанія платить «в конверті» або через ФОП-схему
      2. На HR кладуть завдання — «знайди людей, не починай розмову про біле оформлення першою»
      3. Якщо кандидат сам запитав — рекрутер іде до керівника
      4. Керівник каже «та ну його, знайди іншого, який не питатиме»
      5. Рекрутер не відповідає, бо офіційно «ти не підійшов», а реально — бо нада зберегти лице і не пояснювати схему

Ти не облажалась. Ти зробила їм скринінг — безплатно і ефективно. Аліна тобі заощадила місяці нервів всередині цієї «сімʼї».

Зберіться скріни листування — просто на пам'ять.

0
      • Y Не в мережі
        Y Не в мережі
        yurist_pro_pratsyu

Дозвольте уточнити кілька речей з правової точки зору, бо тут є важливі нюанси.

По-перше, ст. 24 КЗпП України прямо вимагає письмового трудового договору при прийнятті на роботу. Це не «бажання кандидата» — це обовʼязок роботодавця. Питання про це є цілком законним і не може бути підставою для відмови.

По-друге, якщо роботодавець оформлює через ФОП-схему замість трудового договору, щоб уникнути відрахувань ЄСВ та ПДФО — це ознаки фіктивного підприємництва та ухилення від сплати податків (ст. 212 КК України).

По-третє, щодо вашого конкретного випадку. Юридично «відсутність відповіді після обговорення умов» не є відмовою. Якщо ви можете довести, що вам фактично запропонували умови і ви їх готові були прийняти — можна говорити про попередню домовленість, хоча довести це складно без письмового оферу.

Що варто зробити:

1. Збережіть усі скріни переписки
        2. Якщо компанія офіційно зареєстрована — можна подати скаргу до Держпраці щодо практики оформлення (навіть анонімно)
        3. Залиште відгук на DOU або jobs.ua — це захистить інших кандидатів

Ви зробили правильне питання. Реакція компанії — це вичерпна відповідь про її культуру.

0
        • O Не в мережі
          O Не в мережі
          office_vyhorila

кринж першого рівня це коли тебе гостять ПІСЛЯ тестового
          кринж другого рівня це коли гостять після питання ПРО ЗАКОН

по ходу в «Девхабі» КЗпП — це взагалі щось з рубрики «що це таке, гугліть самі»

Аліно, ти де?? у тебе там все ок?? 👻👻👻

(мем: рекрутер отримує питання про трудовий договір / рекрутер: leaves the chat)

не ну серйозно — ось і вся ваша «команда мрії» і «ми як сімʼя». сімʼя, де на законні питання відповідають тишею. клас, топ, беру.

0
          • U Не в мережі
            U Не в мережі
            ux_slovo_za_slovo

Мене тут цікавить одна деталь — фраза «оффер майже готовий».

«Майже готовий» — це не оффер. Це конструкція, яка створює ілюзію близькості без жодних зобовʼязань. Рекрутери навчаються тримати кандидата «в підвішеному стані» саме такими фразами: досить конкретно, щоб ти не йшов, досить розмито, щоб можна було зникнути.

А тепер подивімось на послідовність: «оффер майже готовий» → питання про КЗпП → тиша. Прочитайте це як повідомлення: компанія вміє давати сигнали тільки поки ти слухняно мовчиш про умови. Щойно ти — обережно, культурно — запитала про норму закону, діалог зупинився.

Це не технічний збій і не зайнятість HR. Це відповідь. Просто мовою відсутності.

«Питання про офіційне оформлення виявилось незручним»

Незручним для кого? Для людини, яка дотримується закону, це питання не може бути незручним за визначенням.

0
            • D Не в мережі
              D Не в мережі
              data_kotyk_19

Вибачте, можливо я не права, але хочу уточнити — ви не розглядаєте варіант, що Аліна справді пішла у відпустку або захворіла, і це збіг? Я намагаюсь бути обʼєктивною...

Хоча... 9 днів, ні пошта ні Telegram ні телефон — це вже не збіг, мабуть.

Я сама зіткнулась з чимось схожим ще на стажуванні — запитала про договір цивільно-правового характеру vs трудовий, і мені сказали «у нас все неофіційно, але ж ти довіряєш нам, правда?». Я довіряла. Два місяці. Потім вони просто перестали давати таски і сказали «ми вирішили не брати джунів наразі». Без жодних документів, без жодних виплат.

Тому, @ghosted_again_lera, я думаю ви зробили правильно що запитали. Краще ця тиша зараз, ніж тиша після двох місяців роботи без договору, так?

А порада @yurist_pro_pratsyu про Держпрацю — це взагалі реально спрацьовує? Хтось пробував?

0
              • G Не в мережі
                G Не в мережі
                ghosted_again_lera

UPD: день 19. Аліна так і не відповіла — але сталось дещо цікаве.

По-перше, дякую всім за підтримку і особливо @yurist_pro_pratsyu — скріни збережені, відгук на DOU написаний (без імен, але суть зрозуміла).

По-друге: вчора в тому ж «Девхабі» на DOU зʼявилась ТА САМА вакансія. Знову відкрита. Того ж тімліда, ті ж вимоги, той самий стек. Тобто вони досі шукають когось, хто не питатиме незручних питань.

По-третє — і ось де стає смішно — мені написав ІНШИЙ рекрутер звідти. Інше імʼя, але та сама компанія. Він не знав, що я вже проходила їхній процес. Я ввічливо відповіла: «Дякую за увагу, але у мене є питання щодо оформлення по КЗпП і білої зарплати — чи передбачено це у вас?» Відповідь — за 4 хвилини «нажаль ми зараз призупинили пошук на цю позицію».

Лічильник рекрутерів «Девхабу», що зникли після питання про КЗпП: 2/2. Конверсія 100%.

Щодо нової роботи — поки в процесі, але вже з двома компаніями, де на питання про трудовий договір відповіли «звісно, а як інакше?» Оце відчуття.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                Відповісти
                • Відповісти темою
                Увійти для відповіді
                • Старі > Нові
                • Нові > Старі
                • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.