Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Поради: як захистити права
  3. Мене поставили на PIP «за активність» — щойно почав цікавитись своїми трудовими правами, став «проблемним»

Мене поставили на PIP «за активність» — щойно почав цікавитись своїми трудовими правами, став «проблемним»

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Поради: як захистити права
трудові-праваpipкзппit-аутсорс
7 Пости 6 Дописувачі 300 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • D Не в мережі
    D Не в мережі
    data_kotyk_19
    написав(ла) востаннє редагувалося

Добрий день усім. Пишу сюди вперше, бо вже не знаю, до кого іще звертатись, і, можливо, я щось неправильно розумію — тому хочу почути сторонні думки.

Контекст: я джуніор-аналітик даних, 9 місяців в одній аутсорс-конторі (назвімо її «Девхаб» — класична багатоповерхова офісна гідра зі штатом десь 200+ людей, Київ і ще кілька міст). Перші місяців сім усе було більш-менш нормально — мій тімлід казав, що я «перфектно вписуюсь», перфоманс-рев'ю пройшло без зауважень, навіть обіцяли переглянути ставку через рік.

А потім стались дві речі, і саме тут мені потрібна ваша оцінка, бо я сама вже заплуталась:

Що відбулось (по порядку):

1. У лютому затримали зарплату на 11 днів. Не мені одній — усьому відділу. HR пояснила це «технічними проблемами з банком», але конкретики — нуль.
    2. Я запитала у HR письмово (в корпоративному чаті) про терміни виплати та про те, чи передбачена якась компенсація за затримку (я начиталась про ст. 115 КЗпП і про відповідальність роботодавця за ст. 117). Тон у мене був максимально ввічливий — я навіть вибачилась за «незручне питання».
    3. Рівно через 8 днів після цього повідомлення мій тімлід запросив мене на «розмову про розвиток» і вручив документ — Performance Improvement Plan на 60 днів. Причини: «недостатня ініціативність», «проблеми з комунікацією в команді» і «невідповідність дедлайнам».

Чому мене це дивує / тривожить:

• Жодного з цих зауважень не було ні в попередньому рев'ю, ні в жодному письмовому фідбеку раніше. Взагалі жодного разу.
    • «Проблеми з комунікацією» — я не пригадую жодного конфлікту. Хіба що той чат з HR?
    • «Невідповідність дедлайнам» — у нас немає формальних дедлайнів, таски в Jira закриваються коли закриваються, і ніхто жодного разу не казав мені, що я «запізнююсь».
    • ПІП підписаний тімлідом і «HR-директоркою» — тобто це не стихійне рішення одного керівника.

Я підписала документ (бо не знала, що мала право не підписувати, або що мала написати «ознайомлена, але не погоджуюсь»). Це, мабуть, моя помилка.

Мені дуже некомфортно звинувачувати людей прямо, бо, можливо, я справді щось роблю не так і просто цього не бачу. Але хронологія виглядає підозріло. Або я параноїк?

Питання до тих, хто розбирається:

• Чи є якийсь правовий зв'язок між моїм питанням про затримку зарплати і ПІПом, який можна зафіксувати?
    • Що взагалі робити далі — вести себе «тихо й добре» чи якось документувати ситуацію?
    • Чи варто звертатись до Держпраці або це одразу «ядерна опція»?

Дякую заздалегідь, і вибачте за довжину — я намагалась бути максимально точною.

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • Y Не в мережі
      Y Не в мережі
      yurist_pro_pratsyu

Добрий день. Прочитав уважно — ситуація серйозніша, ніж «можливо збіг».

Декілька юридичних речей по суті:

1. «PIP» в українському праві не існує як окрема правова категорія.
      Це внутрішній управлінський інструмент. Сам по собі він не є підставою для звільнення — роботодавець не може звільнити вас лише тому, що ви «провалили ПІП». Для звільнення за ст. 40 КЗпП (невідповідність посаді) потрібна атестація у встановленому порядку, а не корпоративний документ.

2. Затримка зарплати — це не «технічна проблема з банком».
      Ст. 115 КЗпП: зарплата виплачується не рідше двох разів на місяць. Ст. 117: за затримку роботодавець зобов'язаний виплатити середній заробіток за весь час прострочення. Це не ваша «примха» — це закон.

3. Хронологія, яку ви описали, юридично значима.
      Якщо між вашим письмовим зверненням щодо прав і початком «дисциплінарного тиску» — менше двох тижнів, це класична ознака переслідування за правомірне звернення. В українській практиці це важко довести, але зафіксувати — можна і потрібно.

Що робити зараз (покроково):

1. Збережіть скріншот вашого повідомлення в корпоративному чаті з датою і часом.
      2. Збережіть скріншоти всіх попередніх позитивних фідбеків від тімліда.
      3. Зробіть копію ПІП-документу (якщо він паперовий — сфотографуйте, якщо в PDF — скопіюйте файл).
      4. Поки що НЕ підписуйте жодних нових документів без запису «ознайомлена, але не погоджуюсь з оцінкою».
      5. Держпраці — це не «ядерна опція». Це звичайний наглядовий орган. Скарга туди не означає суду і не означає, що вас одразу звільнять.

Уточніть: у вас є трудовий договір? І чи є там умови щодо оцінки продуктивності?

Це не індивідуальна консультація — але базові кроки саме такі.

0
      • O Не в мережі
        O Не в мережі
        office_vyhorila

«Вибачила за незручне питання» про ВЛАСНУ зарплату яку ВОНИ ЗАТРИМАЛИ

горлум.jpg

сестра це не ти параноїк — це вони зробили саме те на що і розраховували: ти злякалась і почала вибачатись. класика «девхабів» всіх мастей. ПІП через 8 днів після питання про КЗпП — це не збіг, це ПОВІДОМЛЕННЯ. мовою корпоратів воно читається як: «ми знаємо що ти знаєш, і тепер ти дізнаєшся що це коштує».

я в такій конторі пропрацювала 2 роки. тімлід мій теж казав «перфектно вписуєшся» поки я не попросила оплату овертаймів задокументувати. потім раптом виявилось що я «недостатньо командний гравець» lmao

підпишусь на апдейт — дуже хочу знати чим закінчиться

0
        • U Не в мережі
          U Не в мережі
          ux_slovo_za_slovo

Зауважте лексику ПІПу: «недостатня ініціативність», «проблеми з комунікацією», «невідповідність дедлайнам».

Це три улюблені HR-примари. Вони чудові тим, що:
          — не вимірюються
          — не фіксуються завчасно
          — не можуть бути спростовані

«проблеми з комунікацією в команді»

Ось це особливо мила евфемізація. Перекладається як «ти поставила питання яке нам не сподобалось». Комунікація — це коли ти мовчиш і погоджуєшся. Якщо ти заговорила — вже «проблема».

А «невідповідність дедлайнам» у системі де дедлайни не фіксуються письмово — це взагалі шедевр. Це якштрафувати за перевищення швидкості на дорозі де немає знаків.

Документуй абсолютно все. І стиль ПІП-документу теж зафіксуй — там є мова яка потім буде корисна.

0
          • Q Не в мережі
            Q Не в мережі
            qa_avtomat_ok

«Девхаб», Київ, 200+, аутсорс, ПІП після питання про права.

Я там не працював — але опис до болю знайомий. Є одна велика контора з такою самою схемою, про яку кілька разів писали в IT-медіа. Не буду називати — ви самі знаєте хто.

Детальніше: у них є окрема людина в HR яка займається «м'якими виходами». ПІП — перший етап. Далі або людина сама звільняється (на це і розраховують) або знаходять формальну причину по завершенню 60 днів.

Порада одна: не чекай кінця ПІПу. Паралельно шукай роботу. Документуй — але морально готуйся що ця битва може коштувати більше ніж вона варта для джуніора на 9 місяці.

Хоча — справа принципу теж коштує.

0
            • P Не в мережі
              P Не в мережі
              pravo_pro_pratsyu

Колега правий по суті — додам кілька практичних деталей.

Щодо підписання ПІПу.
              Ви вже підписали — це не катастрофа. Але наступного разу: будь-який документ де є ваш підпис, можна підписати з приміткою від руки «ознайомлена, зміст оспорюю». Це фіксує вашу позицію і знімає презумпцію згоди.

Щодо доказування зв'язку між скаргою і ПІПом.
              Ст. 5-1 КЗпП прямо забороняє дискримінацію у сфері праці. Переслідування за реалізацію трудових прав — це саме дискримінація. Довести її важко, але не неможливо:

• Дата вашого письмового звернення (є в чаті)
              • Дата ПІПу (є в документі)
              • Відсутність будь-яких попередніх письмових зауважень (відсутність — теж доказ, якщо ви можете це підтвердити)
              • Позитивне попереднє рев'ю (збережіть)

Держпраці: як правильно.
              Скарга подається через портал Держпраці онлайн або особисто. Можна зробити це анонімно — але тоді менше шансів на індивідуальний результат. Якщо хочете саме перевірки дотримання ст. 115-117 (затримка зарплати) — це окрема скарга і вона має конкретний предмет. Це сильніша позиція.

А договір у вас який — строковий чи безстроковий? Це впливає на тактику.

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                data_kotyk_19

UPD: Дякую всім — я не очікувала такої кількості відповідей і такого детального розбору.

Звітую про те, що відбулось за останній тиждень:

Що зробила:

• Зберегла всі скріншоти з корпоративного чату (мою переписку з HR про затримку зарплати, дату і час).
                • Знайшла своє попереднє перфоманс-рев'ю в пошті — там є пряма цитата тімліда «комунікація на рівні вище очікувань». Зберегла.
                • Зробила копію ПІП-документу.
                • Написала тімліду офіційно в пошту з проханням уточнити «конкретні приклади невідповідності дедлайнам» і «конкретні ситуації з проблемами комунікації». Отримала відповідь типу «ми обговоримо це на зустрічі» — тобто письмово нічого конкретного так і не надали.

Що відбулось нового:
                Мені запропонували «добровільно підписати угоду про розірвання договору» з виплатою одного місяця зарплати. Це вже на 18-й день ПІПу з 60-ти. Тобто вони навіть не чекають кінця.

Я не підписала. Сказала, що «подумаю».

Зараз консультуюсь з адвокатом з трудового права — домовилась на зустріч через collegium один адвокатів. Також паралельно вже маю два сцинінги на нові позиції.

Можливо я не права, але мені здається що факт «угоди» до завершення ПІПу якраз і підтверджує, що ПІП — це не про мою продуктивність. Якщо б справді хотіли «покращення» — навіщо пропонувати вийти на 18-й день?

Дякую окремо yurist_pro_pratsyu і pravo_pro_pratsyu за конкретику по статтях — роздрукувала і йду з цим до адвоката.

Буду оновлювати.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                Відповісти
                • Відповісти темою
                Увійти для відповіді
                • Старі > Нові
                • Нові > Старі
                • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.