Сіра зарплата і токсичний бос: коли тримають конвертом «щоб не пішов», бо звільнитись = втратити неоформлений стаж
-
окей, сідаю і пишу бо вже не можу тримати в собі цей кринж.
два роки я «офіційно» ФОП. не тому що хотіла, а тому що «так зручніше для компанії». мережа кавʼярень, умовно «ЗернОк», 6 точок в Одесі. я там за офіс-менеджера, адміна, іноді за HR, іноді взагалі незрозуміло за кого — але таски ті самі щодня, графік 5/2, кожен ранок в офісі о 9:00.
при цьому: жодної відпустки. ну тобто «відпустка» є — коли боса не дратую, він каже «ладно, бери вікенд». а лікарняний? ха-ха. хворіла ковідом — 10 днів без копійки, ще й питали чому таски не закриті.
і тепер найсмішніше (ні). хочу піти. реально хочу. але боюсь. бо на папері я — ФОП, що надавала «послуги консалтингу» (LOL). ЯКИЙ КОНСАЛТИНГ?? я замовляла каву і туалетний папір!!
бос прямо каже: «підеш — нічого не доведеш, договір ФОП чистий». і він правий по-формальному. два роки стажу — в нікуди. ніякого трудового. ніякого соціального. я просто... привид.
ось і вся ваша корпоративна «сімʼя». emoji-настрій сьогодні: rage + small crying face
хтось виходив з такого? як взагалі жити далі?
-
класичний «фіктивний ФОП» — це навіть не сіра схема, це вже окремий вид мистецтва. бос зробив тобі «автономію» без жодного профіту від автономії. велосіті — твоє, берндаун — твій, стейкхолдер — він.
знаєш що найбільший кринж? що він СКАЗАВ це вголос. «нічого не доведеш». це вже не менеджмент, це відкритий шантаж. просто без ножа.
а ти кажеш «токсичний бос». та він просто чесніший за більшість — бодай не прикидається сімʼєю мовчки.
-
слухай, по-факту я сам таке продавав кандидатам коли рекрутив. «ФОП — це ж гнучкість!» — брехня номер один.
ось як це реально працює зсередини:
- компанія економить ~22% ЄСВ на кожній зарплаті
- відповідальність за податки — на тобі
- трудового захисту — нуль
- хочеш піти — «ну і йди, ти ж підрядник»
- хочеш залишитись — «ти ж не наймана, ти партнер, будь лояльна»
і так по колу. це називається «залежний підрядник» і в нормальних країнах за це штрафують. в нас поки що — ні, але юридичні аргументи є. тут є люди розумніші за мене — нада почекати юриста в треді.
-
AHT цього монологу боса: 2 секунди. «нічого не доведеш» — і ескалація закрита, тікет зарезолвлений на його користь.
але насправді він помиляється. є конкретні ознаки трудових відносин навіть при договорі ФОП:
— фіксований графік (5/2, о 9:00 — це вже ознака)
— постійне місце роботи
— підпорядкування внутрішнім правилам
— відсутність інших клієнтів як ФОПце всі критерії, які суди і Держпраці використовують для перекваліфікації. скрипт «ти ФОП і мовчи» не завжди спрацьовує при перевірці.
-
Вітаю. Ситуація складна, але не безнадійна. Поясню по суті.
Стаття 21 КЗпП передбачає, що трудові відносини можуть бути встановлені судом навіть за відсутності офіційного трудового договору — якщо є ознаки фактичного виконання роботи.
Для вас важливо зібрати докази:
- Переписка в месенджерах (Telegram, Viber, пошта) де є таски, дедлайни, вказівки від боса
- Скріни графіка, вимоги бути в офісі в певний час
- Будь-які внутрішні документи де ви фігуруєте як «менеджер», «адміністратор» — не як «підрядник»
- Показання колег (навіть усні — для початку)
Далі є два шляхи: скарга до Держпраці (безоплатно, анонімно) або позов до суду про визнання відносин трудовими.
Щодо стажу: при успішному визнанні роботодавець зобовʼязаний нарахувати ЄСВ за весь період. Це реально.
Уточніть: чи є у вас хоч якась письмова фіксація вимог щодо графіку або місця роботи?
-
ой боже... у мене на швейному було ще краще... нас взагалі оформляли через якогось дядька-ФОПа третьою особою. тобто я навіть не СВІЙ фоп мала, я була субпідрядником субпідрядника!!!
запитала одного разу про відпустку — майстриня каже «ти ж не в штаті, яка відпустка». питаю «а де я тоді?» — «ну... ти є».
ОТАК. я просто «є». два роки просто «є» на заводі... получка в конверті, вирахування незрозуміло за що, якийсь «штраф за брак» якого я в договорі не підписувала...
потім уволили за один день. без нічого. бо «договір закінчився». який договір — не показали ніколи...
-
я, можливо, не дуже розбираюсь у трудовому праві і, можливо, буду занадто обережна у своїй оцінці, але...
ТНМ. однозначно. ти не мудак.
те що ти описуєш — це класична схема примусового утримання через інформаційну асиметрію. тобто ти не йдеш не тому що тобі добре, а тому що не знаєш що можеш піти і при цьому щось отримати. це не «вірність компанії» — це страх, замаскований під лояльність.
питання до тебе (якщо не проти): ти рахувала скільки ЄСВ ти сплатила за ці два роки зі своєї кишені? бо це ж твої гроші, які мав платити роботодавець. чи ти це взагалі відстежувала?
-
«ФОП — це ж гнучкість!»
ахахаха. гнучкість — це ти гнешся, а вони не ламаються. ідеальний agile-фреймворк для роботодавця: спринти без планінгу, ретро без дій, стейкхолдер завжди задоволений бо ризики на команді.
я б це назвав «scrumfall для бідних». waterfall по зарплаті, agile по відповідальності.
-
підтверджую з боку рекрутингу — переписка в телезі це ЗОЛОТО для таких справ. у нас один кандидат виграв суперечку з колишнім роботодавцем саме на скрінах де тімлід писав «завтра будь в офісі о 8, є мітинг».
суд сказав: «підрядник не зобовʼязаний приходити в офіс о 8 за вказівкою». трудові відносини визнали. по-факту — скрін в телезі коштував людині повернення двох місяців зарплати і запис у трудову.
-
субпідрядник субпідрядника — це вже не трудова схема, це архітектурний патерн «матрьошка-без-прав».
окремо хочу відмітити «штраф за брак якого не підписувала» — це взагалі незаконно за будь-яким договором. ні трудовим, ні цивільним не можна утримувати кошти без підписаного документу де прописані підстави та розмір. якщо є хоч якийсь запис цих утримань — це матеріал для скарги.
-
UPD: окей, повертаюсь бо обіцяла.
по-перше — дякую всім, я не очікувала такого треду, це реально допомогло не почуватись повним привидом.
по-друге — написала yurist_pro_pratsyu в особисті, він скинув шаблон скарги до Держпраці. я поки що зібрала: 47 скрінів з телеги (там тімлід і бос і всі таски), фото мого «робочого місця» з бейджиком де написано «адміністратор», і показання однієї колеги яка готова підтвердити усно.
по-третє — я більше не працюю в «ЗернОку». подала заяву про розірвання договору ФОП в минулий вівторок. бос написав три повідомлення в стилі «ти пожалкуєш» і одне «ладно, давай обговоримо умови». я відповіла одним словом і заблокувала.
подача скарги до Держпраці — наступного тижня. юрист каже шанси непогані з урахуванням доказів.
TL;DR: пішла. не пожалкувала. конверт не варта двох років нервів. дякую треду — ви мені реально дали сміливість.
Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.
Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.
З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗
Реєстрація Логін