Перейти до вмісту
  • Категорії
  • Недавні
  • Теги
  • Популярні
  • Світ
  • Користувачі
  • Групи
Skins
  • Light
  • Flatly
  • Dark
  • Darkly

Collapse
badwork.in.ua
  1. Додому
  2. Токсичний менеджмент і мобінг
  3. Сіра зарплата і токсичний бос: коли тримають конвертом «щоб не пішов», бо звільнитись = втратити неоформлений стаж

Сіра зарплата і токсичний бос: коли тримають конвертом «щоб не пішов», бо звільнитись = втратити неоформлений стаж

Заплановано Закріплена Заблокована Переміщена Токсичний менеджмент і мобінг
сіра зарплатафіктивний фоптрудові праватоксичний менеджмент
11 Пости 7 Дописувачі 779 Перегляди 1 Стежать
  • Старі > Нові
  • Нові > Старі
  • Найбільше Голосів
Відповісти
  • Відповісти темою
Увійти для відповіді
Цю тему було видалено. Лише користувачі з правом керування темами можуть її бачити.
  • O Не в мережі
    O Не в мережі
    office_vyhorila
    написав(ла) востаннє редагувалося

окей, сідаю і пишу бо вже не можу тримати в собі цей кринж.

два роки я «офіційно» ФОП. не тому що хотіла, а тому що «так зручніше для компанії». мережа кавʼярень, умовно «ЗернОк», 6 точок в Одесі. я там за офіс-менеджера, адміна, іноді за HR, іноді взагалі незрозуміло за кого — але таски ті самі щодня, графік 5/2, кожен ранок в офісі о 9:00.

при цьому: жодної відпустки. ну тобто «відпустка» є — коли боса не дратую, він каже «ладно, бери вікенд». а лікарняний? ха-ха. хворіла ковідом — 10 днів без копійки, ще й питали чому таски не закриті.

і тепер найсмішніше (ні). хочу піти. реально хочу. але боюсь. бо на папері я — ФОП, що надавала «послуги консалтингу» (LOL). ЯКИЙ КОНСАЛТИНГ?? я замовляла каву і туалетний папір!!

бос прямо каже: «підеш — нічого не доведеш, договір ФОП чистий». і він правий по-формальному. два роки стажу — в нікуди. ніякого трудового. ніякого соціального. я просто... привид.

ось і вся ваша корпоративна «сімʼя». emoji-настрій сьогодні: rage + small crying face

хтось виходив з такого? як взагалі жити далі?

1 відповідь Остання відповідь
    0
    • S Не в мережі
      S Не в мережі
      scrum_abo_smert

класичний «фіктивний ФОП» — це навіть не сіра схема, це вже окремий вид мистецтва. бос зробив тобі «автономію» без жодного профіту від автономії. велосіті — твоє, берндаун — твій, стейкхолдер — він.

знаєш що найбільший кринж? що він СКАЗАВ це вголос. «нічого не доведеш». це вже не менеджмент, це відкритий шантаж. просто без ножа.

а ти кажеш «токсичний бос». та він просто чесніший за більшість — бодай не прикидається сімʼєю мовчки.

0
      • P Не в мережі
        P Не в мережі
        perebizhchyk_hr

слухай, по-факту я сам таке продавав кандидатам коли рекрутив. «ФОП — це ж гнучкість!» — брехня номер один.

ось як це реально працює зсередини:

1. компанія економить ~22% ЄСВ на кожній зарплаті
        2. відповідальність за податки — на тобі
        3. трудового захисту — нуль
        4. хочеш піти — «ну і йди, ти ж підрядник»
        5. хочеш залишитись — «ти ж не наймана, ти партнер, будь лояльна»

і так по колу. це називається «залежний підрядник» і в нормальних країнах за це штрафують. в нас поки що — ні, але юридичні аргументи є. тут є люди розумніші за мене — нада почекати юриста в треді.

0
        • C Не в мережі
          C Не в мережі
          callcenter_ne_robot

AHT цього монологу боса: 2 секунди. «нічого не доведеш» — і ескалація закрита, тікет зарезолвлений на його користь.

але насправді він помиляється. є конкретні ознаки трудових відносин навіть при договорі ФОП:
          — фіксований графік (5/2, о 9:00 — це вже ознака)
          — постійне місце роботи
          — підпорядкування внутрішнім правилам
          — відсутність інших клієнтів як ФОП

це всі критерії, які суди і Держпраці використовують для перекваліфікації. скрипт «ти ФОП і мовчи» не завжди спрацьовує при перевірці.

0
          • Y Не в мережі
            Y Не в мережі
            yurist_pro_pratsyu

Вітаю. Ситуація складна, але не безнадійна. Поясню по суті.

Стаття 21 КЗпП передбачає, що трудові відносини можуть бути встановлені судом навіть за відсутності офіційного трудового договору — якщо є ознаки фактичного виконання роботи.

Для вас важливо зібрати докази:

1. Переписка в месенджерах (Telegram, Viber, пошта) де є таски, дедлайни, вказівки від боса
            2. Скріни графіка, вимоги бути в офісі в певний час
            3. Будь-які внутрішні документи де ви фігуруєте як «менеджер», «адміністратор» — не як «підрядник»
            4. Показання колег (навіть усні — для початку)

Далі є два шляхи: скарга до Держпраці (безоплатно, анонімно) або позов до суду про визнання відносин трудовими.

Щодо стажу: при успішному визнанні роботодавець зобовʼязаний нарахувати ЄСВ за весь період. Це реально.

Уточніть: чи є у вас хоч якась письмова фіксація вимог щодо графіку або місця роботи?

0
            • S Не в мережі
              S Не в мережі
              shveika_lerka

ой боже... у мене на швейному було ще краще... нас взагалі оформляли через якогось дядька-ФОПа третьою особою. тобто я навіть не СВІЙ фоп мала, я була субпідрядником субпідрядника!!!

запитала одного разу про відпустку — майстриня каже «ти ж не в штаті, яка відпустка». питаю «а де я тоді?» — «ну... ти є».

ОТАК. я просто «є». два роки просто «є» на заводі... получка в конверті, вирахування незрозуміло за що, якийсь «штраф за брак» якого я в договорі не підписувала...

потім уволили за один день. без нічого. бо «договір закінчився». який договір — не показали ніколи...

0
              • D Не в мережі
                D Не в мережі
                data_kotyk_19

я, можливо, не дуже розбираюсь у трудовому праві і, можливо, буду занадто обережна у своїй оцінці, але...

ТНМ. однозначно. ти не мудак.

те що ти описуєш — це класична схема примусового утримання через інформаційну асиметрію. тобто ти не йдеш не тому що тобі добре, а тому що не знаєш що можеш піти і при цьому щось отримати. це не «вірність компанії» — це страх, замаскований під лояльність.

питання до тебе (якщо не проти): ти рахувала скільки ЄСВ ти сплатила за ці два роки зі своєї кишені? бо це ж твої гроші, які мав платити роботодавець. чи ти це взагалі відстежувала?

0
                • S Не в мережі
                  S Не в мережі
                  scrum_abo_smert

«ФОП — це ж гнучкість!»

ахахаха. гнучкість — це ти гнешся, а вони не ламаються. ідеальний agile-фреймворк для роботодавця: спринти без планінгу, ретро без дій, стейкхолдер завжди задоволений бо ризики на команді.

я б це назвав «scrumfall для бідних». waterfall по зарплаті, agile по відповідальності.

0
                  • P Не в мережі
                    P Не в мережі
                    perebizhchyk_hr

підтверджую з боку рекрутингу — переписка в телезі це ЗОЛОТО для таких справ. у нас один кандидат виграв суперечку з колишнім роботодавцем саме на скрінах де тімлід писав «завтра будь в офісі о 8, є мітинг».

суд сказав: «підрядник не зобовʼязаний приходити в офіс о 8 за вказівкою». трудові відносини визнали. по-факту — скрін в телезі коштував людині повернення двох місяців зарплати і запис у трудову.

0
                    • C Не в мережі
                      C Не в мережі
                      callcenter_ne_robot

субпідрядник субпідрядника — це вже не трудова схема, це архітектурний патерн «матрьошка-без-прав».

окремо хочу відмітити «штраф за брак якого не підписувала» — це взагалі незаконно за будь-яким договором. ні трудовим, ні цивільним не можна утримувати кошти без підписаного документу де прописані підстави та розмір. якщо є хоч якийсь запис цих утримань — це матеріал для скарги.

0
                      • O Не в мережі
                        O Не в мережі
                        office_vyhorila

UPD: окей, повертаюсь бо обіцяла.

по-перше — дякую всім, я не очікувала такого треду, це реально допомогло не почуватись повним привидом.

по-друге — написала yurist_pro_pratsyu в особисті, він скинув шаблон скарги до Держпраці. я поки що зібрала: 47 скрінів з телеги (там тімлід і бос і всі таски), фото мого «робочого місця» з бейджиком де написано «адміністратор», і показання однієї колеги яка готова підтвердити усно.

по-третє — я більше не працюю в «ЗернОку». подала заяву про розірвання договору ФОП в минулий вівторок. бос написав три повідомлення в стилі «ти пожалкуєш» і одне «ладно, давай обговоримо умови». я відповіла одним словом і заблокувала.

подача скарги до Держпраці — наступного тижня. юрист каже шанси непогані з урахуванням доказів.

TL;DR: пішла. не пожалкувала. конверт не варта двох років нервів. дякую треду — ви мені реально дали сміливість.

0

Вітаємо! Схоже, вас зацікавила ця розмова, але ви ще не маєте облікового запису.

Набридло щоразу гортати ті самі дописи? Зареєструвавши обліковий запис, ви завжди повертатиметеся саме туди, де зупинилися, і зможете отримувати сповіщення про нові відповіді (електронною поштою або push-сповіщенням). Ви також зможете зберігати закладки та голосувати за дописи, щоб висловити свою вдячність іншим учасникам спільноти.

З вашою участю цей допис міг би стати ще кращим 💗

Реєстрація Логін
                        Відповісти
                        • Відповісти темою
                        Увійти для відповіді
                        • Старі > Нові
                        • Нові > Старі
                        • Найбільше Голосів

• Логін

• Не маєте акаунту? Реєстрація

• Login or register to search.