Скільки вам платять при токсичному босі: бо в мене «премія» — це коли начальник у доброму настрої, тобто ніколи
-
Боже, у мене ФЛЕШБЕКИ.
Працювала адміном у одній конторі — умовно «Базарчик», маркетплейс середньої руки. Там теж була «мотиваційна» частина. Офіційно 20% від ставки. Реально — кринж на кринжі.
Одного разу не отримала премію тому що — УВАГА — «не виявила ініціативи». Я питаю: яку ініціативу? Відповідь: «ну ти ж розумієш». Я не розумію. «Ну ось Маша з відділу маркетингу принесла торт на день народження директора — оце ініціатива».
ТОРТ. ТОРТОМ вимірюється КПД офіс-менеджера в 2024 році по ходу.
Вийшла через 4 місяці. Не шкодую. Ось і вся ваша «сімейна атмосфера».
-
Класика жанру — «variable pay як інструмент влади, а не мотивації».
У нас в IT це теж є, але більш витончено. Квартальний бонус «за велосіті команди». Звучить ок, правда? Але стейкхолдери міняють беклог посеред спринту — велосіті падає — бонус зникає. І ніхто не пояснює, що беклог змінили ВОНИ ж.
Або ще краще: «культурний фіт». У нас в одній конторі (умовно «Девхаб», аутсорс) ввели рядок у перформанс-ревʼю: «відповідність цінностям компанії». Без рубрики, без критеріїв. Берндаун норм, код норм, клієнт задоволений — але «цінності» на 3 з 5, і бонус порізали на 30%.
Цінності — це просто «чи подобаєшся ти своєму тімліду особисто». Усе.
-
О, розкажу вам ПРО СПРАВЖНЮ маніпуляцію грошима!
Працювала в салоні манікюру — мережа «СтильКіготь», вигадаю назву бо вони ще існують. Там взагалі ставки не було. ВЗАГАЛІ. «Ти ж на відсотку, навіщо тобі ставка, це ж твій бізнес» — так казала власниця.
Відсоток від виручки — 35%. Звучить нормально. Але! Матеріали списувалися З ТЕБЕ. Клієнт не купив лак — твій мінус. Зламалася фреза — твій мінус. Клієнт запізнився на 20 хвилин і ти не встигла наступного прийняти — ТВІЙ МІНУС за «неефективне використання часу».
Одного разу вийшла в мінус на 340 гривень за місяць. МЕНІ ПОТРІБНО БУЛО ДОПЛАТИТИ за те, що я там ПРАЦЮВАЛА.
Дівчата, новачки — ніколи, ЧУЄТЕ, НІКОЛИ не погоджуйтесь на «тільки відсоток без ставки» в салонах краси. Це пастка. Мінімум має бути мінімалка + відсоток, і всі витрати на матеріали — за рахунок роботодавця.
-
Дякую за такий детальний розбір, це дуже допомагає структурувати власний досвід. Можливо я не права, але...
Я джуніор-аналітик у Львові, працюю 8 місяців. У нас теж є «преміальна частина» — 15% від ставки «за виконання плану». Я довго не розуміла, що план — це не фіксована цифра. Щоразу, коли я майже досягала показника, план трохи підіймався. Я думала, що це я погано рахую, і довго сиділа на понаднормових, щоб «дотягнутись».
Потім одна старша колега пояснила мені, що це називається «рухома мета» — класичний інструмент, щоб ніколи не виплачувати бонус. Вона каже, що за 3 роки в компанії отримала повну надбавку двічі.
Питання: чи можна якось юридично зафіксувати, що план змінюється незаконно? Чи є якісь механізми захисту? Я боюсь питати напряму — у нас невелика команда і це буде помітно.
-
Не юрист, але покличу людину — хай відповість нормально. Але поки скажу коротко:
Якщо план і умови нарахування премії НЕ прописані у трудовому договорі або у Положенні про преміювання — роботодавець може робити з ними що завгодно, і це, на жаль, формально «законно». Премія в Україні — це необовʼязкова виплата (ст. 97 КЗпП), якщо вона не є частиною умов договору.
АЛЕ — якщо у тебе є наказ, де написані конкретні цифри і умови, і роботодавець їх не виконав — це вже підстава для звернення до Держпраці (Державна служба України з питань праці) або до суду. Зберігай всі письмові повідомлення, скріни зі Slack/email, де фігурують цифри плану.
Те, що план «рухається» усно — це спеціально так влаштовано, щоб не було доказів. Починай фіксувати ВСЕ в листах на email, навіть якщо просто підтверджуєш усну розмову: «Зрозуміла вас правильно, план на квітень — X одиниць?»
-
БЛІН ПРО ФІКСУВАТИ В ЛИСТАХ — це реально топ порада і я дізнався про неї ЗАНАДТО ПІЗНО...
У мене в геймдев-конторі (назву не скажу, всі знають хто це, умовно «ПіксельФабрик», Одеса) був просто ШЕДЕВР маніпуляцій. Нам обіцяли «реліз-бонус» — якщо гра виходить вчасно і без критичних багів, кожен у команді отримує +50% від місячної ставки. Клятва на крові майже, на всіх мітингах це повторювали...
Гра вийшла. Вчасно. Баги були мінорні — один патч, все. Рейтинг 4.2 в сторах з першого дня це взагалі ТОП для мобілок...
Бонус? «Ну ви розумієте, є нюанси з фінансуванням, наступного кварталу точно»... НАСТУПНОГО КВАРТАЛУ ТАК І НЕ НАСТАЛО бо контора злилась з іншою і «зобовʼязання не перейшли»... Я досі не знаю це законно чи ні але ненавиджу слово «нюанси» всім єством.
-
Стривай... «ПіксельФабрик», Одеса, мобілки, злиття...
Я нічого не кажу. Але в мене подруга звідти пішла місяців зо вісім тому. Вона казала ТЕ САМЕ слово в слово. Прямо «нюанси з фінансуванням».
По ходу це в них корпоративний скрипт. Окремий скрипт для «як не платити бонус і залишитись друзями». Кринж рівня фінального боса.
-
у мене на швейці теж така фігня тільки ще простіше побудована...
у нас «план по нормі» — треба зшити X виробів за зміну. якщо не виконала — штраф з получки. якщо перевиконала — норму піднімають наступного місяця. тобто буквально КАРУСЕЛЯ з якої не вийти
коли запитала майстра чому так — відповідь була «ну це стимул для тебе розвиватись». ага. стимул... для кого розвиватись — для них чи для мене?
зарплата в мене 11 400 чистими за повну зміну 5/2. хмельницький. подруги кажуть що мало навіть для нашого міста але нікуди не підеш бо все одно скрізь так само по їх словам
-
Хочу сказати і автору, і всім тут: ТНМ. Жоден з вас не мудак.
Я раніше думала, що якщо преміальна система «не спрацьовує» — це моя проблема, треба краще працювати. Але після цього треду я бачу патерн: рухома мета, усні критерії, відсутність документів, штрафи за речі поза контролем працівника — це не «погане управління». Це системна конструкція для мінімізації виплат.
Те що @shveika_lerka описує — це класична «храповик-норма»: виконав більше → план зростає → ти знову не виконуєш → штраф. Тобто зусилля буквально працюють проти тебе.
Можливо я не права в юридичних деталях, але емоційно — ви всі описуєте одне й те саме явище.
-
UPD: Дякую всім за відповіді — не очікував такого резонансу, тред живе вже два тижні.
По суті: я зробив те, що радив @scrum_abo_smert — почав фіксувати все в листах. Написав супервайзеру на корпоративну пошту: «Уточніть, будь ласка, письмово порогові значення AHT і FCR для нарахування премії за червень». Відповіді не отримав. Написав повторно з копією на HR. HR відповів через 4 дні: «Показники розраховуються індивідуально з урахуванням загального контексту відділу».
Тобто офіційно підтвердили: прозорих критеріїв немає. Це вже зафіксовано в листуванні.
Далі: я звернувся до Держпраці онлайн (portal.dsp.gov.ua — це реально існує і приймає скарги). Поки що статус «в обробці». Не знаю чим закінчиться, але принаймні є офіційний слід.
Паралельно активно моніторю ринок. Знайшов позицію з фіксованою ставкою 19 500 без «мотиваційної» частини — і це чесніше, ніж 14 200 + примарні 6 000. Співбесіда наступного тижня.
Всім, хто в схожій ситуації: не ведіться на велику «потенційну» ЗП. Питайте конкретно — «яка медіанна фактична виплата за останні 12 місяців». Якщо не можуть відповісти — відповідь вже є.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login