Мене поставили на PIP після лікарняного — кажуть «недотягуєш», хоча місяць тому хвалили
-
Доброго дня всім. Пишу вперше, бо вже голова розпухла і не знаю, що думати. Спробую структурувати, бо ситуація, можливо, заплутана, і я сама не впевнена, що правильно все оцінюю.
Коротка передісторія:
Працюю джуніор-аналітиком даних у доволі великій ІТ-аутсорс компанії (умовно назву «Девхаб», справжню назву не вказую). Майже рік на посаді. До лікарняного — жодних зауважень, навпаки: місяць тому тімлід буквально казав на 1:1 «ти добре ростеш, продовжуй у тому ж дусі». Я навіть скріншот зробила на пам'ять, бо мені було приємно.Що трапилось:
У лютому пішла на лікарняний — 22 дні, офіційний листок непрацездатності, все як треба. Нічого не приховувала, написала менеджеру одразу. Повернулась 3 березня. За перші 10 робочих днів після повернення — нічого тривожного, хіба що помітила, що мене трохи «прибрали» з деяких зустрічей, але я списала це на реорганізацію.Але 14 березня мене викликає HR і вручає документ — «Performance Improvement Plan». Формулювання всередині розмите, щось на кшталт «не відповідає очікуванням рівня», «низька ініціативність», «якість дашбордів потребує покращення». Жодних конкретних прикладів. Жодних дат. Нуль цифр.
Я, звісно, розгубилась і просто кивнула. Можливо, це моя помилка — треба було одразу щось сказати. Але я ще не прийшла до тями після хвороби.
Мої питання (і можливо хтось знає відповіді):
- Чи може роботодавець видати PIP через 10 днів після повернення з офіційного лікарняного? Чи є якийсь термін, протягом якого мене не можна «атакувати»?
- Чи законний сам PIP як юридичний документ за КЗпП — чи це взагалі не передбачено трудовим законодавством?
- Що мені робити з тим, що я підписала «ознайомлена» — це рівносильно згоді?
- І останнє: місяць тому хвалили, зараз PIP — чи можна використати ті скріншоти 1:1 як якийсь доказ?
Можливо я щось перебільшую і це справді просто «план розвитку». Але відчуття, що мене виштовхують, дуже реальне. Дякую всім, хто дочитав.
-
Розберемо по порядку, без паніки.
1. Лікарняний і PIP — тайминг підозрілий, але сам по собі не є порушенням.
КЗпП України не встановлює «захисного мораторію» після лікарняного, протягом якого роботодавець не може ставити вимог. Але є ст. 40 КЗпП — звільнення за «систематичне невиконання обов'язків» або «недостатню кваліфікацію» потребує доведення з боку роботодавця. Сам PIP — не звільнення. Це тиск.2. PIP у КЗпП не існує як юридичний термін.
Це управлінська практика, запозичена з американського корпоративного HR. У нашому праві аналог — «дисциплінарне стягнення» (ст. 147–152 КЗпП) або атестація (ст. 96). Якщо PIP не відповідає процедурі дисциплінарного стягнення — він не має правових наслідків для звільнення. Роботодавець не може звільнити вас «за провал PIP» без окремої юридично коректної процедури.3. Підпис «ознайомлена» — НЕ є згодою.
Ви підтвердили лише факт отримання документа. Це принципово. Але — уточніть: що саме ви підписували? Якщо документ містив фразу «погоджуюсь» або «зобов'язуюсь» — це вже інше. Потрібен текст.4. Скріншоти 1:1 — так, зберігайте.
Самі по собі вони не є судовим доказом у повному сенсі, але в комплексі з перепискою, поштою, будь-якими письмовими відгуками — формують картину. Суд оцінює докази в сукупності.Що зробити зараз:
- Попросіть письмово конкретні метрики та дати, по яких оцінюється «невідповідність» — у вас є право знати, за що вас оцінюють.
- Усі комунікації переведіть у письмову форму (пошта, не Slack, де все видалено).
- Якщо почнуть тиснути на звільнення «за угодою сторін» — не підписуйте нічого без юридичної консультації.
- Зверніться до Державної служби з питань праці (Держпраці) за фактом тиску після лікарняного — це безоплатно.
Уточніть: ваш трудовий договір — безстроковий чи на визначений термін? І чи є в компанії профспілка?
-
ой подруго
«не відповідає очікуванням рівня» — це корпоративна мова для «ми вже написали на твоє місце вакансію але ще не опублікували»
це класичний PIP-виштовхувач, я таке бачила тричі в житті, двічі над колегами і один раз над собою. схема одна: лікарняний → повернення → 'раптова' претензія → PIP → звільнення 'за власним' через 2-3 місяці
они чекають що ти сама напишеш заяву бо «ну воно ж незручно залишатись де тебе не хочуть», ось і вся «корпоративна сімʼя» яку вони малювали на онбордингу
на що звернути увагу: «якість дашбордів потребує покращення» — а де конкретно? який дашборд? яка метрика? який стандарт? якщо цього нема в документі — це не претензія, це просто слова
до речі скріншот похвали від тімліда — золото. не видаляй, не показуй поки не порадишся з юристом
і головне: НЕ ПИШИ ЗАЯВУ ЗА ВЛАСНИМ БАЖАННЯМ. це єдине правило.
-
Хочу додати до відповіді колеги-юриста з практичної сторони — я бачив цю схему в кількох ІТ-компаніях зсередини.
PIP після лікарняного — один із найпоширеніших сигналів того, що компанія хоче позбутися людини «безболісно для себе». Логіка HR-а тут проста: якщо людина сама піде або «провалить» PIP і буде звільнена за ст. 40 п.3, компанія не платить вихідної допомоги понад мінімум і не ризикує позовом за дискримінацію.
Але є нюанс, який мало хто знає: якщо причиною погіршення «показників» є саме відсутність через хворобу (тобто людина не могла фізично нічого «ініціювати» чи «покращувати» під час лікарняного) — це може кваліфікуватися як дискримінація за ознакою стану здоров'я. Це вже ст. 21 КЗпП і Закон «Про засади запобігання та протидії дискримінації».
Практичні кроки, які я б рекомендував (це не індивідуальна консультація, просто загальна логіка):
- Зафіксуйте всі документи — сфотографуйте PIP якщо є паперовий, збережіть email-копію.
- Напишіть внутрішній лист HR: «Прошу уточнити конкретні показники та часовий період, за яким оцінюється невідповідність» — і надішліть на корпоративну пошту. Відповідь (або її відсутність) — теж доказ.
- Паралельно — ознайомтесь із внутрішньою процедурою Performance Review у вашій компанії (якщо є в Employee Handbook чи інтранеті). Якщо PIP суперечить цій процедурі — це вже аргумент.
І ще: не підписуйте жодних угод до розуміння повної картини.
-
«низька ініціативність» після трьох тижнів лікарняного.
Цікаво. Людина лежала з температурою, а ініціативність, виявляється, треба було виявляти. Може, слала б пулл-реквести між ковтками парацетамолу?
Я не знаю вашу компанію, але формулювання «не відповідає очікуванням рівня» без жодних метрик — це такий корпоративний жанр, який я б назвала «звинувачення-привид». Його неможливо спростувати, бо воно ні про що конкретне. Це не випадково — це техніка.
«місяць тому хвалили»
Ось це найцікавіше. Якщо тімлід щиро хвалив на 1:1 — або він не знав про майбутній PIP (і теж жертва), або знав і просто грав роль. Обидва варіанти кажуть більше про компанію, ніж про вас.
До речі, є одна деталь яка мене зупинила: «мене трохи прибрали з деяких зустрічей». Це зазвичай перший крок — людину починають виключати із процесів ДО того, як оголошують PIP. Щоб потім можна було сказати «бачите, вона й так не була залучена».
Мені здається, я бачила схожий сценарій від компанії з дуже «сімейною» культурою в назві. Але не буду гадати.
-
Не виключено що PIP реальний.
Місяць тому хвалили — на 1:1 хвалять всіх, це стандарт. Тімліди не хочуть конфліктів.
Лікарняний 22 дні на першому році роботи — це помітно. Проект міг постраждати.
PIP може бути справді планом розвитку, не виштовхуванням. Буває.
Поки нема конкретних доказів тиску — не варто одразу будувати теорію змови.
-
UPD: Дякую всім, хто написав — я не очікувала такої кількості відповідей і справді читала кожну.
Оновлення по ситуації:
Попросила HR письмово надати конкретні метрики та приклади «невідповідності» — так як радили тут і @yurist_pro_pratsyu зокрема. Відповідь прийшла через три дні і виглядала так: два пункти, обидва без дат, один із них — «запізнення зі здачею звіту в лютому». Лютий — це коли я БУЛА НА ЛІКАРНЯНОМУ. Я не жартую.
Тімлід на окремій зустрічі сказав мені «між нами» що він сам не розуміє звідки це взялось і що він «не ініціював». Це не доказ, але хоч щось.
Що зробила:
- Зберегла всі листи, скріншот 1:1 з похвалою, листок непрацездатності — все в окрему папку.
- Написала заяву до Держпраці онлайн — це безоплатно, форма є на їхньому сайті. Поки не знаю що буде.
- Записалась на безоплатну консультацію до юриста з трудового права (є така послуга в місцевому центрі безоплатної правової допомоги).
Що НЕ зробила: не підписала жодних нових документів. Нікуди не погодилась. Заяву за власним не писала.
Найдивовижніше: у PIP серед «доказів» є запізнення з лютневим звітом. Лютий = 22 дні лікарняного. Якщо це справді те, на що вони спираються — то, можливо, @techlead_pravo_znaye правий щодо дискримінації за станом здоров'я.
Поки тримаюсь. Дякую що не дали запанікувати одразу.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Register Login